Προγράμματα Χρηματοδότησης από Εθνικούς Πόρους και άλλες πηγές αυτοχρηματοδότησης

Επισιτιστικό  Πρόγραμμα ύψους 100.000 Ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το Υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Αλληλεγγύης 2015-2016 και το ήμισυ του 2017. Εξυπηρετήθηκαν επί 18 μήνες 400 οικογένειες, που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες καθώς και μεμονωμένα άτομα που βρίσκονταν το όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό. Και το συγκεκριμένο πρόγραμμα έτυχε μεγάλης απήχησης διότι υλοποιήθηκε κατά το διάστημα των μνημονίων.

  • «Νέων Χώρα» αφορούσε την ενσωμάτωση νέων, προερχομένων από  οικογένειες που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες της κοινότητας, αλλά και των μακροχρόνιων οικονομικών μεταναστών, που αγωνίζονται για μία ομαλή κοινωνική και πολιτιστική ενσωμάτωση  τόσο οι ίδιοι, όσο και παιδιά. Πραγματοποιήθηκε από κοινού με άλλες ΜΚΟ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με επικεφαλή την «ΑΡΣΙΣ».

Η Χρηματοδότηση, προερχόταν από το  τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χρηματοδότησης (ΕΟΧ)   Χορηγοί στον συγκεκριμένο Οργανισμό είναι τρεις χώρες, που δεν είναι μέλη της Ε.Ε., όπως είναι: η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχνεστάϊν. Διαχειριστής των συγκεκριμένων κονδυλίων, που δίδονται για έργα κοινωνικής προσφοράς και ενσωμάτωσης  είναι  το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Το ΚΕ.Σ.Ο., από το συγκεκριμένο πρόγραμμα άντλησε 17.000,00€.

  • «Στέγαση & Επανένταξη» του Υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Αλληλεγγύης, υλοποιήθηκε κατά το διάστημα 2015-2018 από κοινού με την «Equal Society –Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών». Ήταν ύψους 156.000,00€ και για τους δυο φορείς υλοποίησης, όπου με τα χρήματα αυτά καλύφθηκαν τα μισθωτήρια των διαμερισμάτων καθώς και η οικοσκευή αυτών.

Η χρηματοδότηση έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, βρήκαν στέγη 14 οικογένειες και 4 μεμονωμένα άτομα, ενώ εκ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και των τακτοποιηθέντων σε στέγη,  οι 10 εντάχθηκαν και σε θέσεις εργασίας, αφού προηγουμένως είχαν παρακολουθήσει τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΚΕ.Σ.Ο. και είχαν λάβει την Κοινωνική Στήριξη, την Ψυχολογική Ενδυνάμωση και τις κατάλληλες συμβουλές επαγγελματικού Προσανατολισμού.

  • «Παί.δ.ε.ς 100+» που σημαίνει «Παί.ρνεις Δ.ύναμη Έ.χοντας Συνοδοιπόρου.ς» 

Α & Β΄ Φάση (χρηματοδότηση από Περιφέρεια Αττικής για τα έτη 2017-2019) Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάχθηκαν οι εμβολιασμοί και η υγειονομική θωράκιση των παιδιών. Συνολικά εμβολιάστηκαν 220 παιδιά με το ακριβό εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας τύπου Β, που δεν συνταγογραφείται από το Εθνικό Συνταγολόγιο λόγο κόστους, αφού η αξία της κάθε δόση, ξεπερνά τα 100,00€. Γίνεται σε δυο δόσεις, στα παιδιά, ενώ για τα βρέφη από 0-12 μηνών απαιτείται να γίνει σε τρείς δόσεις. Από την Α΄ φάση του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν σε 100 παιδιά οδοντιατρικές εξετάσεις και σε 46 εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν οδοντιατρικές θεραπείες.

Στη συγκεκριμένη δράση είχαμε την ευχάριστη συγκυρία της εθελοντικής της συμμετοχής της «Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής», καθώς και εθελοντών οδοντιάτρων του οδοντιατρείου του κ. Χάρη Παπαδάκη και των συνεργατών του.

Το ΚΕ.Σ.Ο. από τις δυο φάσεις του προγράμματος έλαβε το ποσό των 80.000,00€ (10.000,00€ για την Α΄ Φάση και 70.000,00€ για την Β΄ φάση)

  • Αυτο-χρηματοδότηση του ΚΕΣΟ υλοποιήθηκε από κοινού  με  την Diversey Hellas Α.Ε και το Hilton Athens Hotel.

Αξιοποιήθηκαν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων Τμήμα Κοπτικής Ραπτικής, όπου οι μαθήτριες μέσω της επανάχρησης και μεταποίησης αποσυρόμενων λευκών ειδών του Hilton (όπως σεντόνια μαξιλαροθήκες πετσέτες, τραπεζομάντιλα), κατασκεύασαν υφασμάτινες τσάντες, θήκες παπουτσιών & γυαλιών  και αξεσουάρ για την χρήση του ξενοδοχείου Hilton Athens Hotel. καθώς και άλλων   ξενοδοχείων, συνεργαζομένων με την Diversey Hellas.

Στόχος του προγράμματος ήταν το «επιχειρείν» των σπουδαστριών, η δημιουργία προϊόντων, Κοινωνικής Οικονομίας, καθώς και στη Προστασίας του Περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης.

Η δράση αυτή, έδωσε την αφορμή, στη Diversey Hellas Α.Ε να προβάλει το project  και την τριπλή συνεργασία ΚΕΣΟ – Diversey Hellas Α.Ε – Hilton Athens Hotel και να βραβευτεί συλλογικά, στις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, ως η “Εταιρεία της Χρονιάς 2020 για την Κοινωνική Φροντίδα  με θετικό παράδειγμα και για τις χώρες της Ασίας”.

Η διάκριση έφερε ένα σημαντικό βραβείο στον τομέα της Βιωσιμότητας και της   Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ασία. Μεγάλη και τιμητική ήταν και η  αναφορά εκτός συνόρων, για την εμπλοκή του ΚΕΣΟ στη προσπάθεια. Από τη Σύμπραξη αυτή, το ΚΕΣΟ εκτός των λευκών ειδών, έλαβε συνολικά και διαδοχικά το ποσό των 10.000,00€ (5.000,00€ από την Diversey Hellas ΑΕ και άλλες 5.000,00€ από τον φορέα της «Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης & Φροντίδας στις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού»

  • Η συνεργασία του ΚΕΣΟ το 2020 με την έναρξη της πανδημίας Covid- 19 με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθήνας(ΣΕΜΜΑ) και την Diversey Hellas Α.Ε,  έφερε ένα πρωτοποριακό αποτέλεσμα θετικό για την κοινωνία.

Το Τμήμα Κοπτικής Ραπτικής, των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ, αξιοποιώντας αποσυρόμενα με λινοβαμβάκα  λευκά είδη,  πολύ μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, για τα οποία μερίμνησε η Εταιρεία Diversey Hellas Α.Ε, να φτάσουν στα Εργαστήρια του φορέα μας  μετατράπηκαν σε προστατευτικές μάσκες πολλαπλών χρήσεων και μάλιστα κατά το διάστημα που είχε παρουσιαστεί έλλειψη στην προμήθεια ακόμα και των νοσοκομείων.

Έτσι με τις υποδείξεις των Καθηγητριών, οι μαθήτριες του τμήματος κοπτικής-Ραπτικής δημιούργησαν 6.000 μάσκες πολλαπλών χρήσεων, οι οποίες μοιράστηκαν στα Δημόσια Μαιευτήρια και στα Γυναικολογικά Τμήματα των Κρατικών – Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων κατά το πρώτο διάστημα της πανδημίας, αλλά και στο προσωπικό της Εταιρείας Diversey Hellas Α.Ε. και όπου αλλού μας ζητήθηκε. Από την δράση αυτή το ΚΕΣΟ κέρδισε 10.000,00€.