Δίδυμες Εορταστικές Δράσεις του ΚΕ.Σ.Ο ενόψει Χριστουγέννων

Δυο διαδοχικές δράσεις υλοποίησε στις 8 και 9 Δεκεμβρίου το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας(ΚΕΣΟ) –Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Αυτές υλοποιήθηκαν με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ έχοντας, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου και Προέδρου του ΚΕ.Σ.Ο, του Αναπληρωτή Προέδρου του ΚΕ.Σ.Ο Πανιερώτατου Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου και του Πρωτοσύγκελου της ΙΑΑ Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα.

   Οι δυο δράσεις είχαν ως αντικείμενο τις πλέον ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες της κοινωνίας και αφορούσαν: τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τα παιδιά!

Δράση 1η «Επιχείρηση Καλλωπισμού Ηλικιωμένων»


Επίκαιρη εορταστική επίσκεψη καλλωπισμού των Ηλικιωμένων στη Μεικτή Στέγη Πρόνοιας Γερόντων του Ι.Ν Αγίου Θεράποντα Ζωγράφου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών(ΙΑΑ), διοργάνωσε και υλοποίησε την Παρασκευή(8/12) το ΚΕ.Σ.Ο, στα πλαίσια των εθελοντικών δράσεων που υλοποιεί ο φορέας μας με όχημα την πρακτική άσκηση των σπουδαστριών των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, σε Στέγες Ηλικιωμένων σε όλη την Αττική και όχι μόνο.

   Η κίνηση Ανθρωπιάς που υλοποιούμε συστηματικά από την εποχή προ COVΙD αλλά και μεταγενέστερα αυτού, αποτελεί μια κοινωνικής προσφορά  σε άτομα Τρίτης Ηλικίας και ένα θετικό παράδειγμα εθελοντισμού, παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας, δεν υπάρχει επίσημος ορισμός για τον εθελοντισμό.

   Η δράση της 8ης Δεκεμβρίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “Αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών”, αφού «πάντρεψε σπουδαστές/σπουδάστριες, που ξεκινούν τα πρώτα επαγγελματικά βήματα στη ζωής τους, μεσήλικα άτομα που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία στο επαγγελματικό πεδίο. Όλες αυτές οι κατηγορίες νέων ανθρώπων προσέφεραν υπηρεσίες σε υπερήλικες.

   Η σύνθεση της Ομάδας μας ήταν τριπλή. Ένα μέρος αποτελείτο από τις σπουδάστριες των Εργαστηριών Δεξιοτήτων του ΚΕ.Σ.Ο. Της Κομμωτικής υπό την εποπτεία του καθηγητή τους κ. Γιώργου Νικολαΐδη και του Τμήματος της Ονυχοπλαστικής της καθηγήτριας κας Ζωής Σαχσανίδου. Ακόμα συμμετείχε μια δέσμη σπουδαστριών και σπουδαστών ΙΕΚ ΔΥΠΑ Ν. Ηρακλείου και οι βετεράνες εθελόντριες Μαρίνα Βατικιώτη(Ποδολόγος) και Αγγελική Κανακάρη(Κομμώτρια –Διασώστρια).

   Στην επίσκεψη ανθρωπιάς συμμετείχαν εκ μέρους του Δ.Σ του ΚΕ.Σ.Ο η Γενική Γραμματέας κα Μαρία Τάτατη, η Διευθύντρια του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Μαίρη Πίνη και ο υπεύθυνος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων κ. Κωνσταντίνος Σαλεβουράκης.

    Εκτός του σμήνους των έμψυχων εθελοντών, που μερίμνησε το ΚΕ.Σ.Ο να δραστηριοποιηθεί στην «Στέγη», παραδώσαμε ποσότητες επαγγελματικού υγρού καθαρισμού επιφανειών της Εταιρείας-χορηγού του ΚΕ.Σ.Ο Diversey AE και πάνες ακράτειας προερχόμενες από χορηγία της Περιφέρειας Αττικής

   Ακόμα στην επίσκεψη Ανθρωπιάς –Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Εθελοντισμού κ. Γιώργος Γαμπιεράκης με τον οποίο από το Μάρτιο του 2023 μετά, το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε, έχουμε διευρύνει τους τομείς συνεργασίας μας και στην σύμπραξη στην Τράπεζα Διαχείρισης Ανθρωπιστικής & Υλικής Βοήθειας HELLAS HELPBANK και στην υποστήριξη της Θεσσαλίας ,κ.α.

   Η Διευθύντρια ευχαρίστησε τον κ. Αναγνωστόπουλο Διευθυντή του Γηροκομείου, τα μέλη του Δ.Σ της «Στέγης» και τους συνεργάτες τους για τη διευκόλυνση και τη φιλοξενία, τη Διευθύντρια του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Ν. Ηρακλείου κα Γκρεκούση Αλεξάνδρα για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε, τον καθηγητή μας κ. Γιώργο Νικολαΐδη, τη βετεράνο εκπαιδεύτρια Ποδολογίας κα Μαρίνα Βατικιώτη για την συμβολή της, τον κ. Γιώργο Γαμπιεράκη για την παρουσία του και πάνω από όλα τη μεικτή ομάδα των 20 σπουδαστριών και σπουδαστών για την συμμετοχή και αλληλέγγυα προσφορά τους στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

   Όλες και όλοι φύγαμε πλουσιότεροι & πλήρεις. Προσφέραμε:  καλλωπισμό, χαμόγελα και αγάπη στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, που κάποια μπορεί να είναι και ξεχασμένα από τους οικείους τους. Ανταλλάξαμε Χριστουγεννιάτικες ευχές και κλείσαμε ραντεβού για την επόμενη επίσκεψη μας.

 

Δράση 2η Δωρεάν Οπτομετρικοί και Παιδιατρικοί έλεγχοι στα παιδιά των οικογενειών του ΚΕ.Σ.Ο

 

Οπτομετρικούς και Παιδιατρικούς δωρεάν ελέγχους στα παιδιά των ωφελουμένων οικογενειών του ΚΕ.Σ.Ο πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 9/12  εντός των ζεστών τειχών, από όλες τις απόψεις, γραφείων του ΚΕ.Σ.Ο, στην οδό Ακαδημίας 95.

   Και αυτή τη φορά το Ίδρυμα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών είχε ως αρωγούς, τους πάγιους συμπαραστάτες του. Τους οπτικούς της Πανελληνίας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών(Π.Ε.Ο.Ο), τους οφθαλμιάτρους κα Αναστασία Σερέπα και κ. Γιώργο Φλώρο καθώς και τους παιδιάτρους κυρίους Αντώνη Κοντό και Χρήστο Μπώκο μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

   Το ΚΕ.Σ.Ο και με τους δυο φορείς, δηλαδή την Π.Ε.Ο.Ο και την Ομοσπονδία Παιδιάτρων το ΚΕ.Σ.Ο έχει πραγματοποιήσει δράσεις που ξεκινούν από το 2018 και διαρκούν έως σήμερα ενώ υπάρχει προγραμματισμός δράσεων και για όλο το 2024. Όλα αυτά τα χρόνια οι πολλαπλές δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί τόσο εντός έδρας, όσο και εκτός Αττικής. Όπως σε Σωφρονιστικά Ιδρύματα ανά την Επικράτεια με την Π.Ε.Ο.Ο. Από κοινού και οι τρεις φορείς μαζί δηλαδή ΚΕ.Σ.Ο –Π.Ε.Ο.Ο & Ομοσπονδία  Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων πρόσφατα έδρασαν σε Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης, όπως είναι της Ροδόπης και της Ξάνθης και μάλιστα με την έγκριση της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης με έδρα την Θεσσαλονίκη).

   Σήμερα λοιπόν στα γραφεία του ΚΕ.Σ.Ο εξεταστήκαν δωρεάν 45 παιδιά των ωφελουμένων μας οικογενειών! Η μια πλευρά των γραφείων μετατράπηκε σε Ιατρεία Οφθαλμολογικά-Οπτομετρικά όπου υπό την εποπτεία των οφθαλμιάτρων κας Αναστασίας Σερέπα και κ. Γιώργου Φλώρου οι οπτικοί-οπτομέτρες κ. Γιώργος Κλάδος Αντιπροέδρος της Π.Ε.Ο.Ο, κ. Γεράσιμος Σισμάνης και η πολύπειρη κα Ελένη Γιαννάκη η οποία επί δώδεκα χρόνια δίδασκε οπτομετρία στα ΤΕΙ Αθηνών, καθώς και ο Λάμπρος Νικολόπουλος ερευνούσαν την οξύτητα της όρασης των παιδιών. Στα παράλληλα γραφεία οι παιδίατροι κύριοι Αντώνης Κοντός και Χρήστος Μπώκος εξέτασαν τα παιδιά και συμβούλευαν τους γονείς.

   Ήταν μια υπεροχή υποδειγματική δράση η οποία εποπτεύθηκε από τις κυρίες Μαρία Τάταρη και Σοφία Κώνστα–Πέππα μέλη του Δ.Σ του ΚΕ.Σ.Ο και διεκπεραιώθηκε από τη Διευθύντρια του φορά κα Μαίρη Πίνη, την κοινωνική λειτουργό κα Ειρήνη Χαιρέτη, που είχε την επικοινωνία με τις οικογένειες και τον υπεύθυνο Εργαστηρίων κ. Κωνσταντίνο Σαλεβουράκη, που συνέβαλε στον συντονισμό.

   Μετά το πέρας της δράσης η Διευθύντρια του ΚΕ.Σ.Ο ευχαρίστησε του γιατρούς καθώς και τους οπτικούς-οπτομέτρες, που συμμετείχαν  σε αυτήν και δεν παρέλειψε να στείλει τις ευχαριστίες της στον Πρόεδρο της Π.Ε.Ο.Ο κ. Στέλιο Μυλόβα, καθώς και στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων κ. Κώστα Νταλούκα οι οποίοι συναίνεσαν για την υλοποίηση της δράσης. Όσο για τα παιδιά τα γέμισε ευχές για Καλά Χριστούγεννα & Καλή Χρονιά και προσέφερε γλυκά γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δένδρο!