ΠΕΟΟ και το ΚΕΣΟ με το βλέμμα στραμμένο στους Ακρίτες, με πρώτη στάση Ξάνθη

Δυο διαφορετικές πόρτες Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης, πέρασε το πρωί της Παρασκευής  μεικτό κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών(ΠΕΟΟ) και του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας(ΚΕΣΟ) Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τις ευλογίες  του Σεβασμιώτατου  Μητροπολίτη Ξάνθης & Περιθωρίου κ. Παντελεήμονα.

       Η πρόταση –πρόσκληση για την δράση στη Θράκη,  αρχικά έγινε για τις Φυλακές Κομοτηνής,  προήλθε από το κλιμάκιο των οπτικών της Θράκης, μελών της ΠΕΟΟ για αυτό  ονομάστηκε «Η ΠΕΟΟ και το ΚΕΣΟ με το βλέμμα στραμένο στους Ακρίτες», ενώ το κινητρο προέκυψε από τις κοινές δράσεις και επισκέψεις, που έχουν αναπτύξει κατά την τελευταία πενταετία, οι δυο φορείς ΠΕΟΟ και ΚΕΣΟ, σε Εκκλησιαστικά και Σωφρονιστικά Ιδρύματα,  στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωικής Ευθύνης και της Φιλανθρωπίας, όπου διενεργούν οπτομετρικούς ελέγχους στους φιλοξενουμένους στις Φυλακές της χώρας, καθώς και στους φιλοξενουμένους Δομών, Ιδρυμάτων και Στεγών Φιλοξενίας Ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ των Μητροπόλεων, των Περιφερειών, άλλων ΜΚΟ κλπ.  Και όπου απαιτείται,  προσφέρονται Δωρεάν γυαλιά οράσεως από τους οπτικούς μέλη της ΠΕΟΟ.

 Κάθε  δράση εξέτασης,  εποπτεύεται από οφθαλμίατρο, μέλος του ΙΣΑ Αθηνών.

     Οι συγκεκριμένες δράσεις είχαν και έχουν  την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΚΕΣΟ Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου.

      Αμέσως μετά την πρόταση –πρόσκληση των οπτικών Θράκης για την Κομοτινή, η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη  επικοινώνησε με τον Σεβασμιώτατο   Μητροπολίτη Ξάνθης & Περιθωρίου κ. Παντελεήμονα, ώστε να λάβει την ευλογία του και οι  δράσεις να επεκταθούν και στη γειτονική Ξάνθη.

     Ο Σεβασμιώτατος, ανταποκρίθηκε άμεσα και με ευγένεια στην Διευθύντρια του ΚΕΣΟ και υπέδειξε για την περιοχή της Ξάνθης οι πρωτοβουλίες αυτές,  να διεξαχθούν στην υπερσύγχρονη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης «Ο Άγιος Παντελεήμων» και στο άρτια εξοπλισμένο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Παράρτημα ΑΜΕΑ Ξάνθης.

  Έτσι, το πρωί της Παρασκευής(2/6) ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας  Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών  Στέλιος Μυλόβας, η Γενική Γραμματέας του ΔΣ της ΠΕΟΟ  κα Παναγιώτα Σιδέρη, ο Θρακιώτης κ. Νίκος Γκουγκής Ταμίας του ΔΣ  της ΠΕΟΟ ο κ. Γιώργος Κλάδος μέλος του ΔΣ αυτής,  καθώς και οι οπτικοί της Ξάνθης Χασάν Κεκές και Βαγγέλης Τούμπαρης, η οφθαλμίατρος –εθελόντρια του ΚΕΣΟ κα Αναστασία Σερέπα μέλος του ΙΣΑ, απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης του Δημοκρίτου Πανεπιστήμιου Θράκης, ο συνεργάτης της κ. Δημήτριος Λιάκος,  οι κυρίες Μαρία Τάταρη Γενική Γραμματέας του ΔΣ του ΚΕΣΟ και  Σοφία Κώνστα-Πέππα Αναπλ. Ταμίας του ΔΣ του ΚΕΣΟ και εποπτεύων των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ κ. Κωνσταντίνος Σαλεβουράκης, που αποτελούσαν το κλιμάκιο από την Αθήνα, δραστηριοποιήθηκαν στα δυο Ιδρύματα.

     Το κλιμάκιο υποδέθηκε ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Ξάνθης & Περιθωρίου κ. Παντελεήμονας από κοινού με τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητρόπολης, Αρχιμ. π Σωφρόνιο Γκουτζίνη και τον Διευθυντή του Ιδρύματος  της Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων κ. Μιχ Πουσπουρίκα.  Στη συγκεκριμένη Δομή εξετάστηκαν  με ψηφιακά οπτομετρικά μηχανήματα απόλυτης ακρίβειας 18 άτομα  (φιλοξενούμενοι  και  προσωπικό), ενώ στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Παράρτημα ΑΜΕΑ Ξάνθης το κλιμάκιο υποδέχθηκε η διευθύντρια του κα  Μαρία Τέη. Εκεί εξετάστηκαν με τον ίδιο τρόπο 25 άτομα(φιλοξενούμενοι  και  προσωπικό).

   Η υποδοχή και η φιλοξενία  και στα δυο ιδρύματα ήταν άριστη εκ μέρους του Σεβασμιώτατου και των συνεργατών του. Τα μελή του ΔΣ του ΚΕΣΟ  κυρίες Μαρία Τάταρη και Σοφία Κώνστα Πέππα  γνωρίζοντας την ευαισθησία του Σεβασμιώτατου για την επιστροφή των αρχαιοτήτων και των κειμήλιων στην χώρα προέλευσης, αλλά  και ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και ανάμνησης της σημερινής επίσκεψης, προσέφεραν ένα αντίγραφο  του Γοργόνειου της Θεάς Αθηνάς, από το Μουσείο της Ακρόπολης. Ένα δώρο επίκαιρο, τώρα, που έχει ξανανοίξει ο διάλογος για την επιστροφή των αρχαιοτήτων της Ακρόπολης από το Βρετανικό Μουσείο.

   Όμως η επίσκεψη επεφύλασσε και εκπλήξεις, αφού τον Σεβ. Μητροπολίτη Ξάνθης  & Περιθωρίου κ. Παντελεήμονα επισκέφτηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, η  κα  Άννα Καραμανλή βουλευτής ΝΔ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων, η υποψήφια Βουλευτής στον Ν. Τομέα της Β΄ Αθηνών κα Ντόρα Πάλλη και συνοδεύονταν από τον Βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

   Οι δράσεις ΠΕΟΟ και ΚΕΣΟ θα συνεχιστούν το Σάββατο 4 Ιουνίου στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κομοτηνής, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.