Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Του Περιοδικού “Θεολογία”

Αρχιεπίσκοπος: “Στο Συνέδριο τέθηκαν οι άξονες γύρω από τους οποίους οι Θεολόγοι, η Εκκλησία, οι  Χριστιανοί πρέπει να οδηγήσουν τη σκέψη τους.

 

      Ολοκληρώθηκαν  οι τριήμερες εργασίες του σημαντικότατου    Διεθνούς  Επιστημονικού  Συνεδρίου, που διοργάνωσε  η  Ιερά Σύνοδος   τη Εκκλησίας  της  Ελλάδος  για τα 100 χρόνια του Περιοδικού Θεολογία  το  οποίο εκδίδεται  σταθερά  από το 1923 έως σήμερα  το 2023. Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Αικατερίνης Σακελαροπούλου, οι δε εργασίες του,  συνέπεσαν και με τα 15 χρόνια διαποίμανσης  του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου   στον θρόνο των Αθηνών. Έτσι δόθηκε έδωσε η ευκαιρία   να προσέλθουν στην Αθήνα   ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, καθώς και προκαθήμενοι άλλων εκκλησιών, μητροπολίτες της Ελλαδικής εκκλησιάς και κληρικοί. Ακόμα συμμετείχαν πολλοί Πανεπιστημιακοί  ερευνητές και διακεκριμένοι επιστήμονες από Ελλάδα και το εξωτερικό,  καθώς και φοιτητές.

      Στο Συνέδριο, εκτός των θεολογικών ζητημάτων εξετάστηκαν  και θέματα που απασχολούν τις σύγχρονη Κοινωνία, όπως είναι η Τεχνική Νοημοσύνη,  η ψηφιακή πραγματικότητα, η Τεχνολογία και η Αλλοτρίωση, η Εκκλησιολογία  του μέλλοντος.  

Τέθηκαν προβληματισμοί αν υπάρχουν ηθικά όρια στη χρήση των επιστημονικών επιτευγμάτων και τεχνολογιών; 

      Το Σάββατο το βράδυ με το πέρας των εργασιών παρατέθηκε δείπνο στη Λέσχη Αξιωματικών, όπου παρακάθισαν ο Μακαριώτατος,  οι προκαθήμενοι των εκκλησιών, οι Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας και  οι Σύνεδροι. Εκ μέρους του ΚΕΣΟ  ως Σύνεδροι και ομοτράπεζοι παρακάθισαν στο γεύμα η Διευθύντρια του φορέα κα. Μαίρη Πίνη και το μέλος του ΔΣ κα Σοφία  Κώνστα Πέππα. Μάλιστα είχαν την τύχη να συντρώνε στο ίδιο τραπέζι με τον Αρτινό τενόρο του Κοσμου  Ευάγγελο Γιαμούρη, που είχαμε απολαύσει στο Μέγαρο Μουσικής  την Πέμπτη 12/10 στη Συναυλία για την Οικούμενη   που δόθηκε στα πλαίσια του  Διεθνούς Συνεδρίου . Στο ίδιο τραπέζι συνέφαγε και ο Θεόφιλος Καλιδώνης από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της ΙΑΑ, που είχε παρακολουθήσει όλο το Συνέδριο.

      Ο επίλογος των τριημέρων εργασιών του Συνεδρίου γράφτηκε την Κυριακή(15/10) με την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών,  όπου προεξήρχε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρος Β΄, συμμετείχε ο Μακαριώτατος και οι άλλοι εκπρόσωποι των Εκκλησιών, Κύπρου, Ιεροσολύμων, Κωνσταντινουπόλεως, Εσθονίας, Βουλγαρίας, κλπ

      Στην συνέχεια ακλούθησε γεύμα που παρέθεσε ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος,  στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της στην Αγία Βαρβάρα.  Ο κ. Αγαθαγγελος ταυτόχρονα είναι και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και παρατέθηκε στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της στην Αγία Βαρβάρα.

     Το ιδιαίτερο γεύμα που προσέφερε η Αποστολική Διακονία, άγγιζε τα όρια της τελειότητας και ήταν δημιουργία του “Catering TEΡΨΗ”. Διακρινόταν δε από τα τοπικά Προϊόντα Προέλευσης όπως το χοιρομέρι Τήνου, τα γαρδουμπάκια Λιβαδειάς, το Χαλούμι Κύπρου, το Ανθότυρο Πάρου, το Ελατόμελο Λαμίας, τα γλυκά παρασκευάστηκαν με συστατικά μαστίχας Χίου, η Ροδοζάχαρη προερχόταν από την Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγίου.

     Τα Λευκά  και τα Ροζέ κρασιά προέρχονταν από τους αμπελώνες του Μεγάλου Σπηλαίου και ήταν χορηγία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ενώ τα γλυκά συνοδεύτηκαν με   Ημιαφρώδη  Οίνο Μοσχάτο Μίγας Τυρνάβου.

    Τέλος έπαινοι αξίζουν στον Διευθυντή του Περιοδικού Θεολογία κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα, ο οποίος επί μήνες συντόνισε την προσέλευση των προκαθήμενων και των  Συνέδρων