ΚΕΣΟ-ΠΕΟΟ για οπτικούς ελέγχους στις Φυλακές Χαλκίδος

Οφθαλμολογικοί έλεγχοι με τη δωρεάν παραχώρηση γυαλιών, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 30 Μαΐου, στις ανδρικές Φυλακές Χαλκίδας, από το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας(ΚΕ.Σ.Ο)– Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών(Π.Ε.Ο.Ο) στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών δράσεων, που υαλοποιούν οι δύο φορείς, διαδοχικά σε Σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας από το 2019 εκτός του διαστήματος των απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας.

   Η παρούσα δράση είχε την ευλογία του Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομου και Μεγάλου αρωγού των Φυλακών Χαλκίδας, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου και Προέδρου του ΚΕ.Σ.Ο, καθώς και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου, Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Ο, ο οποίος κατάγεται από την Χαλκίδα και εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφερον.

   Το αίτημα μας, να επισκεφτούμε τη συγκεκριμένη Φυλακή έτυχε της πλήρους αποδοχής του Διευθυντή κ. Σπύρου Αθανασίου, καθώς και του Συμβουλίου του Σωφρονιστικού Ιδρύματος.

   Την ομάδα των οπτικών αποτελούσαν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Ο.Ο. κ. Στέλιος Μυλόβας, το μέλος του Δ.Σ. κ. Γιώργος Κλάδος και οι οπτικοί μέλη της κύριοι Γεράσιμος Σισμάνης, Λάμπρος Νικολόπουλος και Γιώργος Γαλάτης.

   Από το ΚΕ.Σ.Ο. πρωτοστατούσε η Οφθαλμίατρος κα Αναστασία Σερέπα, απόφοιτη της Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών(ΙΣΑ) και ακολουθούσαν η κα Μαίρη Πίνη Γεν. Διευθύντρια του φορέα, η κα Μαρία Τάταρη Γ. Γ. του Δ.Σ., η κα Σοφία Κώνστα–Πέππα ταμίας του Δ.Σ, ο κ. Κωνσταντίνος Σαλεβουράκης Υπεύθυνος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων & Επικοινωνίας και η κα Ειρήνη Χαιρέτη Κοινωνική Λειτουργός του ΚΕ.Σ.Ο η οποία είχε ιδιαίτερη συνεργασία με την Κοινωνική Λειτουργό του Σωφρονιστικού Καταστήματος Χαλκίδας κα Μαρία Βάπα.

   Εξεταστήκαν συνολικά 114 άτομα. Εξ αυτών οι 104 ήταν κρατούμενοι, από τους 140, που «φιλοξενούνται» στο κατάστημα και 10 ήταν σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Για τους σκοπούς των ελέγχων, οι οπτικοί είχαν μεταφέρει αξιόλογο μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως διαγνωστικά μηχανήματα και επιτραπέζιο διαθλασήμετρο, καθώς και δύο φορητά με την υποστήριξη της Εταιρείας Βαϊράμογλου Α.Β.Ε.Ε. πιστοποιημένης όπως και το ΚΕ.Σ.Ο από το διεθνή οργανισμό πιστοποίησης TUV Austria. H Εταιρεία Βαϊράμογλου Α.Β.Ε.Ε είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες οπτικών στην Ελλάδα. Κατέχει σταθερά την πρώτη θέση στον κλάδο των οφθαλμικών φακών. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα οφθαλμικών προϊόντων και υπηρεσιών. Επενδύει συνεχώς σε νέες παραγωγικές διαδικασίες και πρωτοποριακές τεχνολογίες, που φέρουν τη διαπίστευση του Όμιλου Essilor και αποτελούν εγγύηση ποιότητας για τους καταναλωτές. Υποστηρίζει μέσω του οπτικού κ. Γιώργου Κλάδου τις κοινές ανθρωπιστικές δράσεις του ΚΕ.Σ.Ο και της Π.Ε.Ο.Ο.

   Η επίσκεψη ΚΕ.Σ.Ο-Π.Ε.Ο.Ο σε σωφρονιστικό κατάστημα ήταν η όγδοη. Έχουν προηγηθεί εκείνες στις Γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών και Κορυδαλλού, στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας, στις Φυλακές της Κομοτηνής, δύο φορές στο Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων του Αυλώνα και στο Εργοστάσιο Αρτοποιίας των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου οι κρατουμενοι είναι και εργαζόμενοι. Κάτι ανάλογο συμβαινει και στο Σωφρονιστικό κατάστημα της Χαλκίδας, όπου οι έγκλειστοι στη πλειονότητα τους, έχουν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα. Θεωρείται ότι είναι μια παραγωγική φυλακή, αφού οι κρατούμενοι είναι ταυτόχρονα και εργαζόμενοι στη Μονάδα Παραγωγής βαμβακερών στρωμάτων. Καλύπτουν το δικό τους κατάστημα, καθώς και τα άλλα καταστήματα της Επικράτειας, δεδομένου ότι η άλλη φυλακή, που κατασκευάζει στρώματα είναι η Δικαστική Φυλακή των  Γρεβενών. Οι εργαζόμενοι κρατούμενοι για κάθε ημέρα εργασίας κερδίζουν μια ημέρα αποφυλάκισης και 10€ το μήνα.

   Η κίνηση ΚΕ.Σ.Ο-Π.Ε.Ο.Ο να επισκεφτούμε το Σωφρονιστικό Κατάστημα Χαλκίδας δεν άφησε ασυγκίνητο τον Διευθυντή κ. Σπύρο Αθανασίου, τους κρατούμενους, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. «Ο μοναδικός συμπαραστάτης στο έργο μας, είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Για τους βουλευτές της περιοχής είμαστε αόρατοι. Εκτιμώ και χαιρετίζω την πρωτοβουλία ΚΕ.Σ.Ο και Π.Ε.Ο.Ο να έρθετε εδώ για εμάς. Συμβάλετε καταλυτικά στο έργο μας. Οι ενέργειες σας αναπτερώνουν το ηθικό των κρατουμένων και είναι ευπρόσδεκτες για αυτό σας ευχαριστούμε πολύ».

   «Είναι πολύ σημαντικό που το ΚΕ.Σ.Ο είναι ένας φορέας της Εκκλησίας, που ασχολείται με την οικογένεια και τον Άνθρωπο σκέφθηκε το κατάστημα μας. Η οικογένεια για τους κρατούμενους είναι πυλώνας στήριξης. Όσοι αποφυλακίζονται και έχουν μια οικογένεια να τους περιμένει, έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες ομαλής επανένταξης στην Κοινωνία» διατύπωσε η Κοινωνική Λειτουργός κα Μαρία Βάπα.

   «Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών-Οπτομετρών βρίσκονταν πάντα στο πλευρό των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας -δήλωσε Πρόεδρος της ΠΕ.Ο.Ο. κ. Στέλιος Μυλόβας και συνέχισε- η συνεργασία μας με το ΚΕ.Σ.Ο. έδωσε στην προσπάθειά μας αυτή, πιο οργανωμένο και πολύ πιο αποτελεσματικό χαρακτήρα, αναβαθμίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες, φέρνοντας τη χαρά και την ελπίδα σε όσους είχαν ανάγκη τη βοήθειά μας».

   Η επίσκεψη μας έκλεισε με ξενάγηση όλης της ομάδας, από τον Διευθυντή κ. Αθανασίου στα εργαστήρια και ένα κέρασμα. Ανταλλάξαμε χειραψίες και δώσαμε ραντεβού να επιστέψουμε με τα γυαλιά περίπου σ΄ ένα μήνα από σήμερα.