ΚΕΣΟ: Ολοκληρώθηκε ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός στο Δ. Αθηναίων. Η δράση συνεχίζεται σε άλλους δήμους της Αττικής

Ολοκληρώθηκαν στις 3 Απριλίου 2023 όπως προβλεπόταν οι επισκέψεις αντιπροσωπείας του ΚΕ.Σ.Ο.- Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών(ΙΑΑ) σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης Γυμνάσια και Λύκεια, των ορίων του Δήμου Αθηναίων, αλλά εκτός αυτού και μάλιστα σε μια περίοδο που ο συντονισμός είναι δύσκολος να επιτευχθεί, αφού πολλά σχολεία, πραγματοποιούν τις ετήσιες εκπαιδευτικές εκδρομές τους ή «τρέχουν» να ολοκληρώσουν την ύλη των μαθημάτων πριν τις διακοπές του Πάσχα και μάλιστα ενόψει των προσεχών εκλογών.

   Οι τελευταίες επισκέψεις από 27 Μαρτίου – 3 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα τμήματα και τις τάξεις του 6ου Λύκειο Αθηνών στο Ν. Κόσμο και στο 22ο στη Ριζούπολη, από το Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας(ΚΕ.Σ.Ο.) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ Α.Ε), σύμφωνα με τη μεταξύ τους σύμβαση, στο πλαίσιο της Πράξης «Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας της Αθήνας – Open Social Net» MIS 5074888- Δράση «Παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής διαχείρισης σταδιοδρομίας σε μαθητές Λυκείων του Δ. Αθηναίων». Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π Αττική 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

   Ωστόσο εμβόλιμα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και στο 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας. Οι διαδραστικές παραδόσεις παρουσιάστηκαν από την πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια – συνεργάτη του ΚΕ.Σ.Ο. κα Ειρήνη Ανδριώτη με συμπαραστάτη της τον κ. Κωνσταντίνο Σαλεβουράκη υπεύθυνο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

   Στα παιδιά δόθηκε χώρος και χρόνος έκφρασης. Το μάθημα έγινε συλλογικό-συμμετοχικό αφού δεν περίσσευε κανείς και όλοι συμμετείχαν. Μαθήτριες & μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας, ανάλογα με την προτίμηση των ενδιαφερόντων τους. Καταγράφηκαν τα σημεία σύγκλησης των ομάδων. Τα παιδιά ξεδίπλωσαν χαρίσματα. Εξωτερίκευσαν τις αγωνίες τους και έλαβαν απαντήσεις στις απορίες όπως:

 «Πως όταν τελειώσω μια σχολή θα μπορέσω να απορροφηθώ στην παραγωγική διαδικασία, να διοριστώ και να μην αναγκαστώ να φύγω έξω;»,

 «ποια εφόδια πρέπει να έχω σε περίπτωση, που χρειαστεί να ασκήσω δύο δουλειές, ώστε ταυτόχρονα να βελτιώσω τα εισοδήματα μου ή το οικογενειακό εισόδημα;».

   Παράλληλα με τον επαγγελματικό προσανατολισμό σε όλα τα παιδιά εξηγήθηκε τι υπηρεσίες προσφέρει το ΚΕ.Σ.Ο. στην οικογένεια και τα μεμονωμένα άτομα και ενημερώθηκε το σύνολο των μαθητών και καθηγητών, που θα ήθελαν να αποκτήσουν την πιστοποίηση επί των ηλεκτρονικών υπολογιστών (ΕCDL), ότι μπορούν να την αποκτήσουν μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΚΕ.Σ.Ο.- Εκκλησιαστικό ίδρυμα της ΙΑΑ και των φορέων, που συνεργάζεται.

   Ο αποχαιρετισμός από τα σχολεία ήταν συγκινητικός. Οι συνεργάτες μας κα Ειρήνη Ανδριώτη και Κωνσταντίνος Σαλεβουράκης συγκεντρώσαν τα συγχαρητήρια για την κοινή πρωτοβουλία ΚΕ.Σ.Ο. και Δήμου Αθηναίων πάνω στη διδασκαλία του μαθήματος του Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Αναλόγως και εμείς δώσαμε συγχαρητήρια στα παιδιά, αλλά και τους εκπαιδευτικούς όπως:

τη διευθύντρια κα Μαρκοπούλου Βασιλική του 6ου ΓΕΛ Ν. Κόσμου, όπως και στις δραστήριες εκπαιδευτικούς κυρίες Μαρία Παπακώστα & Φωτεινή Μπούρδαλα που συμμετείχε στο μάθημα, στη διευθύντρια του 22ου ΓΕΛ της Ριζούπολης κα Λουκίσσα Αικατερίνη και κα Τσίχλη Σταυρούλα που εκ μέρους του διδακτικού προσωπικού συμμετείχε στη δράση, καθώς επίσης και στο διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Αθανάσιο Παλλαντζά. Για την άψογη συνεργασία τους, αλλά και για τη δουλειά, που κάνουν μέσα στις τάξεις.