ΚΕΣΟ και ΠΕΟΟ στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα και στη Στέγη Θηλέων «Άγιος Αλέξανδρος με τις ευχές του Μακαριωτάτου και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη

Ανθρωπιστική-διαγνωστική επίσκεψη, πραγματοποίησε το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα(ΕΚΚΝΑ) οκταμελές μικτό κλιμάκιο του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας(ΚΕΣΟ) Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Πανελληνίας Ένωσης Οπτικών Οκτάμετρων(ΠΕΟΟ).

  Η δράση των δυο φορέων είχε την ευλογία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος και Προέδρου του ΚΕΣΟ κ.κ. Ιερωνύμου, του Αναπληρωτή Προέδρου του ΚΕΣΟ Πανιερώτατου Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου και ήταν σε γνώση της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και κυρίως του υφυπουργού κ. Λευτέρη Οικονόμου. Επίσης είχε την έγκριση του σεβασμιώτατου επιχώριου Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών  Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα.

Έτσι την 10η πρωινή της 7ης Δεκεμβρίου το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα(ΕΚΚΝΑ) άνοιξε τις πύλες του και πέρασε η οκταμελής ομάδα ΚΕΣΟ–ΠΕΟΟ.

Την ομάδα του ΚΕΣΟ την αποτελούσαν η οφθαλμίατρος μέλος του ΙΣΑ κα Αναστασία Έρεπα, το μέλος του Δ.Σ του ΚΕΣΟ κα Σοφία Κώνστα-Πέππα, η Γενική Διευθύντρια του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κα Μαίρη Πίνη και ο υπεύθυνος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων κ. Κωνσταντίνος Σαλεβουράκης.

Στην ομάδα της ΠΕΟΟ επικεφαλής ήταν ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Στέλιος Μυλόβα και πλαισιωνόταν από τα μέλη του Δ.Σ Γιώργο Κλάδο, Πέννυ Τσαγαλά και το απλό μέλος της ΠΕΟΟ Γιώργο Βασιλικούδη.

Δυο ώρες πριν, η πύλη της συγκεκριμένη φυλακής είχε ανοίξει για μία ακόμα φορά ώστε να περάσει το φορτηγό μέσω του οποίου το ΚΕΣΟ απέστειλε τρεις παλέτες με είδη πρώτης ανάγκης για τους κρατούμενους σύμφωνα με τη λίστα που είχε περιγράψει η Κοινωνική υπηρεσία της Φυλακής.

Έτσι το ΚΕΣΟ παρέδωσε στις φυλακές βαμβακερά μπλουζάκια, που είχαν κατασκευάσει οι μαθήτριες/ες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα του Τμήματος Ραπτικής Κοπτικής, ρούχα και κουβέρτες που είχαν συγκεντρωθεί από το ΚΕΣΟ αλλά και το Ιμάτιο του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της ΙΑΑ, σοκολατοειδή και snaks, προσφορά της Τράπεζας Τροφίμων του Ιδρύματος κατά της Φτώχειας.

Συνολικά εξετάστηκαν 43 άτομα και κρίθηκε ότι οι 38 θέλουν γυαλιά οράσεως. Εξ αυτών οι 23 είναι κρατούμενοι και οι 20 είναι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Από τα περιστατικά των εγκλείστων η γιατρός κα Αναστασία Σερέπα παρέπεμψε τρεις εξ αυτών για περισσότερους οφθαλμολογικούς  ελέγχους σε νοσοκομείο.

Μια ακόμα φιλανθρωπική δράση που έχουν αναπτύξει το ΚΕΣΟ και η ΠΕΟΟ για το 2022 που εκπνέει ολοκληρώθηκε στον Αυλώνα, αλλά λίγο πριν την εκπνοή ένα μικρό κλιμάκιο θα επιστρέψει στο κατάστημα για την παράδοση των γυαλιών οράσεως

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο επίλογος των κοινών φιλανθρωπικών δράσεων του ΚΕΣΟ και της ΠΕΟΟ για το 2022 καταγράφηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Στέγη Θηλέων Π. Φαλήρου «Ο Άγιος Αλέξανδρος». Πρόκειται για ένα Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, που ιδρύθηκε το 1942 και ανήκει στην Ι. Μ. Ν. Σμύρνης και φιλοξενεί κορίτσια από 6 έως 24 ετών, άπορα, ή ορφανά ή κακοποιημένα ή προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες. Αποστολή της Στέγης είναι η προστασία, η μόρφωση, η επαγγελματική και κοινωνική αποκατάσταση των φιλοξενούμενων κοριτσιών.

Την συγκεκριμένη δομή επισκέφτηκαν το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου ο Γιώργος Κλάδος εκ μέρους της ΠΕΟΟ και ο Κωνσταντίνος Σαλεβουράκης εκ μέρους του ΚΕΣΟ ο οποίος τους κόμισε και σοκολατοειδή από τα περισσεύματα του Κοινωνικού Παντοπωλείου του ΚΕΣΟ

 Εκεί εξετάστηκαν 15 κορίτσια και χρειάστηκαν γυαλιά μόνο τρία.

 Θυμίζετε ότι κατά την τελευταία 5ετία οι δυο φορείς δηλαδή ΚΕΣΟ και ΠΕΟΟ έχουν επισκεφτεί Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας, τα Ιδρύματα των Μητροπόλεων και τις ακριτικές περιοχές και νησιά για να υλοποιήσουν φιλανθρωπικές δράσεις με αποδέκτη όπως λέει και ο Μακαριότατος τον Άνθρωπο!