ΚΕΣΟ και Πανελλήνια Ένωση Οπτικών-Οπτομετρών αγαπούν τα παιδιά του Ιδρύματος Χατζηκώστα και θα τους προσφέρουν γυαλιά

      Μια μεγάλη αγκαλιά άνοιξαν σήμερα το πρωί το  Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ) Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  και η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών(ΠΕΟΟ) και αγκάλιασαν  μέσω προληπτικών οπτομετρικών και οφθαλμολογικών ελέγχων  30 παιδιά  από το Ίδρυμα   παιδικής προστασίας  του Γεωργίου & της  Αικατερίνης Χατζηκώνστα (ΝΠΙΔ) που προσφέρει τις υπηρεσίες του, στα παιδιά, στην Οικογένεια  και στην  Ελληνική Κοινωνία   γενικότερα εδώ και 160 χρόνια. 

   Η δράση, είχε την ευλογία του Μακαριώτατου αφού είναι γνωστό ότι ο κ.κ. Ιερώνυμος λατρεύει τα παιδιά. Επίσης είχε την έγκριση και την ευλογία και του αναπληρωτή Προέδρου του ΚΕΣΟ Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου και των μελών των ΔΣ των δυο φορέων.

      Το Ίδρυμα Χατζηκώστα  βοηθάει μέσω της φιλοξενίας  και σήμερα επιπρόσθετα  και της Ημερήσιας φροντίδας,  παιδιά, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ή είναι μονογονεϊκών οικογενειών, ή φιλοξενούνται με εισαγγελική παραγγελία, ώστε  να  επιβιώσουν αξιοπρεπώς,  να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και να ενταχθούν στην κοινωνία.

     Το Ίδρυμα Γεώργιου και Αικατερίνης Χατζηκώνστα, συστήθηκε με διάταγμα του Όθωνα το 1853. Κτίσθηκε το 1856 και αρχικά λειτούργησε σαν ορφανοτροφείο αρρένων, -ένα εκ των τριών της εποχής-.  Από το πρώτο ίδρυμα αποφοίτησαν περισσότερα από 2.500 παιδιά τα οποία έμαθαν τέχνες όπως  ραπτική και υποδηματοποιΐα,  λεπτο-ξυλουργική,   σιδηρουργική, ενώ προετοίμαζε και  παιδιά για το Πολυτεχνείο.

       Σήμερα το Ίδρυμα έχει διάφορα προγράμματα με τα οποία στηρίζει παιδιά  και  μέσω της Φιλοξενίας Εσωτερικών Οικοτρόφων, αγοριών και κοριτσιών, σχολικής ηλικίας, ώστε να  ολοκληρώσουν όλες  τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

      Βάσει του κανονισμού του Ιδρύματος, στα παιδιά παρέχεται τροφή, περίθαλψη, ένδυση, υπόδηση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία.  Κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, των αργιών, των σχολικών εορτών και των θερινών διακοπών,  οι οικότροφοι έχουν τη δυνατότητα παραμονής στην οικογένεια ή σε συγγενικά πρόσωπα. Επιπρόσθετα, υπάρχουν προγράμματα  Οικονομικής  Ενίσχυσης Εξωτερικών Οικοτρόφων.

    Το Ίδρυμα ακόμα βοηθά  μονογονεϊκές ή/και πολύτεκνες οικογένειες, που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά δεν επιθυμούν την εισαγωγή των παιδιών τους στο Οικοτροφείο.

       Δεν επιχορηγείται από το Κράτος. Τα έσοδα της λειτουργίας του, προέρχονται από την επωφελή εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του και από δωρεές

   Στο Οικοτροφείο υλοποιούνται  προγράμματα ημερήσιας φροντίδας και σίτισης παιδιών μετά το σχολείο τους, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, με σκοπό την υποστήριξη των παιδιών στη μελέτη και την ασφαλή παραμονή και φύλαξή τους. Υποστηρίζονται έτσι οικογένειες και γονείς που  αν και είναι εργαζόμενοι, έχουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα      

     Άλλο πρόγραμμα είναι η Προσωρινή Διαμονή στο Οικοτροφείο παιδιών, τα οποία προέρχονται από οικογένειες σε κρίση, λόγω ασθενείας, ατυχήματος ή άλλου έκτακτου συμβάντος.
    Επίσης, ενισχύονται  φοιτητές πρώην οικότροφοι  έως την ολοκλήρωση των σπουδών τους,  καθώς και  αγόρια κατά τη διάρκεια της θητείας του, με το πρόγραμμα της Οικονομικής Ενίσχυσης Γ΄ βάθμιας Εκπαίδευσης και Στρατιωτικής Θητείας

    Στο εν λόγω Ίδρυμα το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου  λοιπόν λίγο μετά την 10η πρωϊνή άρχισαν να περνούν, διαδοχικά την είσοδο του, εκ μέρους του ΚΕΣΟ οι κυρίες Μαρία Τάταρη (Γενική Γραμματέας) και η Σοφία Κώνστα-Πέππα (αναπληρώτρια Ταμίας), μέλη του ΔΣ, η Γενική Διευθύντρια του φορέα κα Μαίρη Πίνη, η οφθαλμίατρος  μέλος του ΙΣΑ κα Αναστασία Σερέπα και ο συντονιστής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Κωνσταντίνος Σαλεβουράκης.

     Από την ΠΕΟΟ συμμετείχαν η κα Παναγιώτα Σίδερη (Γεν. Γραμματέας) και ο κ Γιώργος Κλάδος μέλη του ΔΣ, η κα Μίλοβα Γιώτα και ο κ. Σισμάνης Γεράσιμος, που έχουν συμμετάσχει και σε άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις στα Σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας,  οι κυρίες Δρακουλάκη Εβίνα & Καπόλη Σοφία, ο κ. Δούλας Βασίλειος και το ζεύγος  Σάββα και Μελίτας Λαζαρίδη,  που πραγματοποίησαν στα παιδιά έλεγχο ορθοοπτικής.

     Εξετάστηκαν συνολικά 30 άτομα(25 παιδιά και 5 εργαζόμενοι). Από τα ευρήματα προέκυψε ότι θα κατασκευαστούν 23 ζευγάρια γυαλιά.

   Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε γύρω στις 13μμ. Λίγο πριν την αναχώρηση και την δημιουργία των οικογενειακών φωτογραφιών, η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ παρέδωσε στο Ίδρυμα από το περίσσευμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου από 30 τεμάχια σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες και σοκολάτες για τα παιδιά και τους ευχήθηκαν καλή Σχολική  Χρονιά