Το ΚΕ.Σ.Ο «υιοθέτησε» το 170ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Στο κοινωνικό παντοπωλείο πραγματοποιήθηκε διανομή. Και οι δυο δράσεις είχαν γλυκιά γεύση.

Μια πύλη συνεργασίας πάνω σε κοινωνικά ζητήματα, που άπτονται των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των σχολείων και κατ΄ επέκταση η σημερινή οικογένεια, έχει ανοίξει από τις αρχές του 2024, με το 170ο Δημοτικό Σχολείο μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της ΙΑΑ.

   Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας την Τετάρτη(20/3) η κοινωνική λειτουργός κα Ειρήνη Χαιρέτη και ο εντεταλμένος σύμβουλος από το Δ.Σ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και υπεύθυνος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων κ. Κωνσταντίνος Σαλεβουράκης επισκέφτηκαν το σχολείο και παρέδωσαν ποσότητα κρουασάν για να διανεμηθούν σε όλα τα παιδιά, μέχρι και Παρασκευή 29/3, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά παιδιά στο σχολείο, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να αγοράσουν το δεκατιανό κολατσιό τους

   Το 170ο Δημοτικό διευθύνει ο κ. Μιχάλης Χωριανόπουλος ένας οραματιστής και ταυτόχρονα ρεαλιστής δάσκαλος, που «φέρεται να ενδύεται την στόφα του εκπαιδευτικού παλαιάς κοπής» και άνετα μπορείς να τον χαρακτηρίσεις, ως έναν εκπαιδευτικό που υλοποίει λειτούργημα. Ο ίδιος, συνέταξε στις 27.10.2023 από κοινού με τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων, τον Κανονισμό Λειτουργίας του Σχολείου για το διάστημα 2023-2024.

   Να σημειωθεί ότι Σύλλογος Γονέων δεν υφίσταται και εκπρόσωπος του Δήμου δεν προσήλθε, την ημέρα σύνταξης του Κανονισμού (σ.σ. η Μη ύπαρξη Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων είναι ένα φαινόμενο, που παρουσιάστηκε μετά την Covid εποχή και έλαβε επιδημική μορφή και κυρίως για σχολεία της Αθήνας που φοιτούν μαθητές οικονομικά αδύναμων και αλλοδαπών οικογενειών και οι γονείς και κηδεμόνες δε δείχνουν σπουδή να συμμετάσχουν στα κοινά των Σχολικών Κοινοτήτων.

   Το συγκεκριμένο σχολείο είχε ενταχθεί σε προγράμματα σίτισης των μαθητών. Σήμερα τα προγράμματα αυτά δεν υπάρχουν και αρκετά παιδιά πεινούν, ενώ οι δάσκαλοι κάνουν προσπάθειες κάλυψης αδιακρίτως του δεκατιανού των παιδιών. Μια άλλη πρωτιά που κατέχει το συγκεκριμένο σχολείο είναι ότι τις κτηριακές του εγκαταστάσεις τις μοιράζεται με το 108ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Έτσι μία εβδομάδα οι μαθητές πηγαίνουν πρωί και την επόμενη απόγευμα. Βάσει του Κανονισμού όταν παρουσιάζονται περιπτώσεις βίαιης λεκτικής, ψυχολογικής ή και σωματικής συμπεριφοράς, σχολικός εκφοβισμός, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου παρεμβαίνουν άμεσα και αποτελεσματικά με στόχο την αντιμετώπιση των ανάλογων συμπεριφορών. Σε περίπτωση επιμονής των συμπεριφορών ο Σύλλογος Διδασκόντων συνεργάζεται με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Παράλληλα καλούνται οι γονείς από τη Διεύθυνση του σχολείου ενημερώνονται για την αρνητική συμπεριφορά των παιδιών τους, ζητείται η συνεργασία με το σχολείο για την άμβλυνση αρνητικών συμπεριφορών.

   Στα ιστορικά στοιχεία του σχολείου αναφέρεται ότι το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το 108ο /170ο  Δημοτικό και το 90ο /108ο  Νηπιαγωγείο Σχολείο Αθηνών επισκέφτηκε το 2019, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για την τελετή Αγιασμού για την νέα χρονιά. Στην ίδια τελετή αγιασμού, έδωσε το «παρών» και ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, καθώς και ο Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, που τέλεσε τον Αγιασμό και μετέφερε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου, ενώ η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα ανάγνωσε τον χαιρετισμό της τότε Υπουργού, Νίκης Κεραμέως.

   Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει του κανονισμού τηρείται απαρέγκλιτα η ισχύουσα νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Αυτό το Δημοτικό σχολείο υιοθέτησε το ΚΕ.Σ.Ο και στέκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

 

Διανομή στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

 

   Γενναία διανομή με σοκολατοειδή και κρουασάν, υλοποιήθηκε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ωφελήθηκαν οικογένειες, που έχουν μικρά παιδιά και προέκυψε από χορηγία της Τράπεζας Τροφίμων.

   Η διανομή, πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που οι τιμές στις σοκολάτες αυξήθηκαν σε όλη τη γκάμα τους. Σοκολάτες, έλαβαν από 30 λεπτά η μία και πωλούνται τώρα στα 37 λεπτά και άλλου είδους σοκολάτες από 1,20 ευρώ πωλούνται στα 1,35 ευρώ. Οι τιμές της σοκολάτας αναμένεται το προσεχές διάστημα να λάβουν την ανιούσα λόγω της μεγάλης ζήτησης σοκολατενιων αυγών τώρα τόσο κατά το Πάσχα Καθολικών, όσο και σε λίγες εβδομάδες μετά κατά το Πάσχα των Ορθοδόξων. Παγκοσμίως το 2023, οι τιμές της σοκολάτας αυξήθηκαν κατά 14%, ενώ μεταξύ των διαφορετικών ποικιλιών σοκολάτας, οι τιμές της μαύρης σοκολάτας είναι οι πιο αυξημένες. Και όπως φαίνεται η ανοδική πορεία δεν θα σταματήσει εδώ. Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μιας πλάκας σοκολάτας είναι και το βούτυρο κακάο, το οποίο έχει επίσης αυξηθεί κατά 20,5% σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τιμών βασικών προϊόντων διατροφής.

   Εμείς στο ΚΕ.Σ.Ο με την αρωγή των συνεργατών μας όπως η Τράπεζα Τροφίμων στεκόμαστε κοντά στην οικογένεια και κυρίως στα παιδιά προσφέροντας τους, μια γλυκιά γεύση.