ΚΕΣΟ: Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε γηροκομεία της Ι. Μητρόπολης Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας

   Δυο διαδοχικές εκπαιδευτικές επισκέψεις πρακτικής εφαρμογής στο μάθημα της ποδολογίας, διοργάνωσε το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας(ΚΕΣΟ) –Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε δυο Στέγες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, της Ι. Μητρόπολης, Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας. Οι επισκέψεις αποτελούν συνέχεια των αντίστοιχων επισκέψεων, που είχαν πραγματοποιηθεί τόσο στη συγκεκριμένη μητρόπολη, όσο και σε άλλες Ι. Μητροπόλεις, Ιδρύματα και δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πριν την επικράτηση της πανδημίας του covid.

   Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 23η Μαΐου στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Παναγία Ελεούσα» στη Ν. Ιωνία και η δεύτερη διοργανώθηκε για την 6η Ιουνίου σε αντίστοιχη Μονάδα της Ι. Μητρόπολης και συγκεκριμένα στον «Καλό Σαμαρείτη», που εδρεύει στη Ν. Φιλαδέλφεια. Για τη δράση ακολουθηθήκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον covid, ώστε να προστατευτούν τόσο οι δομές, όσο και οι φιλοξενούμενοι σε αυτές.

   Του κλιμακίου ηγήθηκαν η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη και η καθηγήτρια Αισθητικής – Κοσμετολογίας και Ποδολογίας των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ κα Κατερίνα Αράπογλου, η οποία παράλληλα διδάσκει και στο Δ΄ εξάμηνο του  Ιεκ Δ.ΥΠ.Α Ηρακλείου Αττικής, ως Τεχνικός – Αισθητικός Ποδολογίας. Έτσι, εμπλούτισε την ομάδα και με σπουδάστριες του Δημοσίου ΙΕΚ Ηρακλείου Αττικής.

  Η δράση είχε πολλαπλές στοχεύσεις. Αφενός στόχευε στην περιποίηση των ατόμων της τρίτης ηλικίας, καθώς και των ΑΜΕΑ, που φιλοξενούνται σε εκκλησιαστικές δομές, ώστε να ελαφρυνθούν από μια πρόσθετη εξειδικευμένη φροντίδα, τόσο οι Διευθύνσεις των δομών, όσο και οι οικογένειες, που έχουν εμπιστευτεί τους ανθρώπους τους, στις συγκεκριμένες Μονάδες και αφετέρου συνέβαλε στην πρακτική εξάσκηση των νέων επαγγελματιών πεντικιούρ και ποδολογίας.

   Οι ασκούμενες, αντιμετώπισαν πολύ δύσκολα και έντονα περιστατικά. Ταυτόχρονα είδαν και διδάχθηκαν στην πράξη, εκτός της θεωρίας μέσα από τις σελίδες των βιβλίων, πως και με τι προσοχή αντιμετωπίζονται: ένα διαβητικό πόδι, τα έλκη, η είσφρυση όνυχος ή ονυχοκρύπτωση και η παρονυχία. Πρόκειται για τις πιο συχνές βλάβες – φλεγμονές των νυχιών, που παρουσιάζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε άντρες, αλλά και σε γυναίκες και ιδιαίτερα στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στα άτομα της Γ΄ ηλικίας. Ακόμα αντιμετώπισαν εισχώρηση νυχιών μέσα στο δέρμα φαινόμενο που ταλαιπωρεί συχνά επί χρόνια τους ασθενείς και τα ηλικιωμένα άτομα.

   Κατά την  επίσκεψη της 23ης Μαΐου στην «Παναγία Ελεούσα» η ομάδα εμπλουτίστηκε και από την εθελόντρια κομμώτρια του ΚΕΣΟ κα Αγγελική Κανακάρη, η οποία περιποιήθηκε την κόμη των φιλοξενούμενων στην Μονάδα.

    Και στις δυο επισκέψεις η ομάδα είχε την συμπαράσταση της Διευθύντριας των δυο Μονάδων της Ιεράς Μητρόπολης Ν. Ιωνίας &  Φιλαδελφείας κας Φωτεινής Καρύδα, καθώς και όλου του νοσηλευτικού προσωπικού. Εκτός της καλής συνεργασίας, που είχε με το προσωπικό των δομών εισέπραξε ευχές και επαίνους από τα φιλοξενούμενα στις δομές άτομα.

   Η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη με τη σειρά της, ευχαριστεί τη στενή της συνεργάτιδα και καθηγήτρια στα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» του ΚΕΣΟ κα Κατερίνα Αράπογλου, τις σπουδάστριες, την κα Φωτεινή Καρύδα Διευθύντρια των δυο Μονάδων της Ιεράς Μητρόπολης Ν. Ιωνίας &  Φιλαδελφείας και το νοσηλευτικό προσωπικό, που μας εμπιστεύτηκαν και άνοιξαν τις πόρτες των Μονάδων στη μετά την έντονη covid εποχή, τη Διευθύντρια του ΙΕΚ Ηρακλείου Αττικής κα Αλεξάνδρα Γκραικούση, που επέτρεψε τον εμπλουτισμό της ομάδας  με τις σπουδάστριες του ΙΕΚ και πάνω απ΄ όλους το σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ για την εμπιστοσύνη, που έδειξαν για την δράση.