Ενδυματολογίας & Χρωματολογίας από τον Ρήγα

Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για όσες και όσους  ασχολούνται με το ένδυμα γενικά και τα χρώματα και  να θητεύσουν δίπλα στον κ. Ρήγα που διδάσκει  ενδυματολογία -χρωματολογία στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ. Πρόκειται για μια ευκαιρία μοναδική!!!

 Ο Κυριάκος Τριπολιτσιώτης, όπως είναι το πραγματικό του όνομα – που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Ρήγας ή Rigas,  έτσι είναι γνωστός και στο εξωτερικό-, ανήκει στη χρυσή γενιά των σχεδιαστών των δεκαετιών ’80 και ’90, μαζί με τους Billy Bo, Βασίλη Κωστέτσο, Μιχάλη Ασλάνη, Μάκη Τσέλιο, Τίμη Παρίση, Μιχάλη Πολατώφ, Μάρα Μαρτίνι, Λουκία κ.ά.

Έχει κάνει σπουδές οικονομικές και μόδας σε Αθήνα και Παρίσι, έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μόδας και Ηλεκτρονικού(e- shopipng) στο Kingston University της Βρεττανίας. Επιπρόσθετα φέρει  τον επίζηλο τίτλο του διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

   Από το 1985 έως το 1995, μεσουρανούσε στον χώρο της μόδας. Παράλληλα υπέγραφε τις υπέροχες τουαλέτες των υποψηφίων Σταρ και Μις των ελληνικών καλλιστείων και όχι μόνο. Από το ατελιέ του στην οδό Σκουφά πέρασαν για πρόβες όλα τα γνωστά μοντέλα της λεγόμενης χρυσής εποχής του μόντελινγκ, που ακολούθως φόρεσαν και ανέδειξαν  τις δημιουργίες του, σε επιδείξεις και φωτογραφήσεις του.

      Εδώ και πέντε χρόνια  παραδίδει μαθήματα σχεδίου μόδας και  χρωματολογίας στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ, καθώς και των δημοσίων ή ιδιωτικών ΙΕΚ

    Ο γνωστός σχεδιαστής έχει  συγγράψει με τον επίσης γνωστό σχεδιαστή μόδας Παναγιώτη Θάνο  ένα πρωτοποριακό βιβλίο για τα δεδομένα της Ελληνικής Εκπαίδευσης  Το πρωτοποριακό βιβλίο έχει τίτλο: «Σχεδιασμός ετοίμων ενδυμάτων»  και φέρει την εκδοτική σφραγίδα του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων.  Μέσα από το βιβλίο αλλά και τις παραδόσεις του, αναλύει και περιγράφει τα υλικά και τα όργανα σχεδίασης μέχρι τον ρόλο του φωτός και της σκιάς και από την ανατομία του σώματος και τις αναλογίες του κεφαλιού μέχρι τον σχεδιασμό ανθρώπινης φιγούρας σε κίνηση.

    Διδάσκει για τις αναγκαίες  ενδυματολογικές λεπτομέρειες (γιακάδες, τσέπες,

κουμπώματα) και τα αξεσουάρ (παπούτσια, τσάντες, ζώνες, μαντίλια, ομπρέλες

κ.λπ.), με πολλές εικόνες που δείχνουν διαδοχικά τα αναγκαία βήματα στον

σχεδιασμό και αποτελούν ένα  ειδικό γλωσσάρι στην τελική εικόνα της ένδυσης, των χρωμάτων και της αισθητικής.

Ως αναλυτής του ενδύματος πιστεύει ότι  «από το σπίτι μαθαίνεται η αισθητική και πως η μόδα είναι καθρέφτης κάθε κοινωνίας και εποχής. Επηρεάζεται από όλα τα κινήματα, κοινωνικά ή της τέχνης».

 

 

Επίσκεψη με θαυμασμό

 

    Απρόσμενη επίσκεψη από το μέλος του ΔΣ κα Έφη Μπέκου  πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαριου,  στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ.

    Η κα Μπέκου συνέπεσε με το μάθημα της Χρωματολογίας που κάνει ο κ. Ρήγας στις μαθήτριες του, αφού τους ευχήθηκε για την νέα χρονιά,  είχε την ευκαιρία να θαυμάσει κάποιες από τις δημιουργίες τους. Έμεινε τόσο εκστασιασμένη με τα έργα τους, που ήδη έκλεισε να αγοράσει κάποια από αυτά.

   Το μέλος του  ΔΣ του ΚΕΣΟ δεν έμεινε μόνο στην επίσκεψη του στα Εργαστήρια, αλλά επισκέφτηκε και τα γραφεία, όπου ευχήθηκε στους εργαζόμενους Καλή και Δημιουργική Χρονιά.

    Θυμίζετε ότι η κα Μπέκου συνεργαζόταν με την Διευθυντήρια του ΚΕΣΟ από τότε, που η μεν πρώτη  υπηρετούσε  στο Υπ. Εσωτερικών ως Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων  και η δεύτερη εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

     Αλλά και κατά τα χρόνια των μνημονίων, που συγκυβερνούσαν οι κύριοι Σαμαράς –Βενιζέλος η κα Μπέκου διετέλεσε Γενική Γραμματέας Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πάλι είχε στενή συνεργασία με τον φορέα