ΚΕΣΟ: Χριστουγεννιάτικες δράσεις σε Ιδρύματα, σε φυλακές και μερίμνα για τα παιδιά, αλλά και κάλαντα

Διαποτισμένοι στο ΚΕ.Σ.Ο-Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από το πνεύμα των Χριστουγέννων, αλλά και της συλλογικής προσφοράς διακτινίσαμε τις δράσεις μας πέρα των Αθηνών και του λεκανοπεδίου, σε Ιερές Μητροπόλεις της Επικράτειας.

   Τέσσερεις από αυτές τις δράσεις είχαν επίκεντρο τα παιδιά. Με την αρωγή μας συμβάλαμε σε τρείς διανομές δώρων και χρηστικών αντικειμένων προς αυτά. Η τελευταία αφορούσε την καθιερωμένη δράση μας του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Λαυρίου(ΠΕΠΑΛ).

   Η πρώτη δράση περιελάμβανε την προσφορά βρεφικού γάλακτος ηλικίας 0-6 μηνών και 6-12 μηνών, καθώς και παιδικά παιχνίδια στην Ι.Μ. Ξάνθης & Περιθεωρίου, τα οποία στις 20/12 ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων και ο πρωτοσύγκελος της ίδιας Μητρόπολης Πανοσιολογιώτατος π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης μοίρασαν στα παιδιά του καταυλισμού των Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης, με την συμβολή του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «η Ελπίδα».

     Ακολούθησε η δεύτερη προσφορά μας, με παιχνίδια και σχολικά στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Εθελοντών της HELPHELLAS με το οποίο το ΚΕ.Σ.Ο και το ΙΝΚΑ συγκροτούν μέτωπο συμπαράστασης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας. Τα παιχνίδια και τα σχολικά μοιραστήκαν σε χωριά των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Επίσης μοιραστήκαν από τον ίδιο φορέα τρόφιμα, που συγκεντρώθηκαν από την Hellas-Helpbank μέσω των καταστήματα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

     Ως τρίτη πράξη με αντικείμενο τα παιδιά, παραχωρήσαμε στην προσφορά συνολικά 20 πορτ-μπεμπέ, καθισματάκια αυτοκινήτου, βρεφικά ριλάξ από κοινού με καθαριστικά στην Πανελλήνια Ένωση Φίλων Πολυτέκνων(ΠΕΦΙΠ).

   Μια άλλη πράξη που εντάσσεται στις καθιερωμένες δράσεις του ΚΕ.Σ.Ο χωρίς να επηρεάζεται από το πνεύμα των Χριστουγέννων αλλά πραγματοποιήθηκε στις 19/12 στα πλαίσια του εορταστικού δεκαημέρου ήταν η επίσκεψη μας στο Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Λαυρίου(ΠΕΠΑΛ). Έγινε για δεύτερη φορά μέσα σε μια διετία. Τη διδασκαλία πραγματοποίησε ανά τάξη η πιστοποιημένη από τον ΕΟΠΠΕΠ εκπαιδεύτρια και συνεργάτης του φορέα μας κα Ειρήνη Ανδριώτη έχοντας βοηθό της τον υπεύθυνο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων κ. Κωνσταντίνο Σαλεβουράκη, ενώ τη δράση παρακολούθησε η Διευθύντρια του ΚΕ.Σ.Ο κα Μαίρη Πίνη. H πρωτοπόρα αυτή δράση μας να επισκεπτόμαστε σχολεία και να διδάσκουμε επαγγελματικό προσανατολισμό, προβλήθηκε με θετικά σχόλια στις 21/12 στην εκδήλωση που διοργάνωσε, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών Α.Ε, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας της Αθήνας – Open Social Net» (Κωδ. ΟΠΣ 5074888) του Ε.Π. «Αττική 2014 – 2020» σε ανοιχτή εκδήλωση.

   Οι δυο επόμενες αξιοσημείωτες καθαρά φιλανθρωπικού χαρακτήρα δράσεις μας έγιναν προς Σωφρονιστικά καταστήματα. Συγκεκριμένα: στην Κεντρική Αποθήκη Υλικών Κορυδαλλού, όπου λειτουργεί ως εργοστάσιο αρτοποιίας όπου οι κρατούμενοι είναι και εργαζόμενοι ως αρτοποιοί και αρτεργάτες. Τους προσφέραμε καθαριστικά και είδη υγιεινής.

      Η δεύτερη ανάλογη  επίσκεψη μας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21/12, υπό βροχή, στις Φυλακές Χαλκίδας. Πρόκειται για μια εξ’ ίσου παραγωγική φυλακή, αφού οι κρατούμενοι είναι ταυτόχρονα και εργαζόμενοι στη Μονάδα Παραγωγής βαμβακερών στρωμάτων. Η Διευθύντρια κα Μαίρη Πίνη, το μέλος του Δ.Σ Σοφία Κώνστα-Πέππα, ο υπεύθυνος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Κωνσταντίνος Σαλεβουράκης και ο εθελοντής Σπύρος Βερούτης, που διέθεσε το αυτοκίνητο του τύπου VAN, όλοι μαζί μεταφέραμε και παραδώσαμε καθαριστικά και αντρικά ρούχα στο Διευθυντή του συγκεκριμένου Σωφρονιστικού καταστήματος κ. Σπύρο Αθανασίου και στην κοινωνική υπηρεσία. Εκεί μας περίμενε η έκπληξη. Η Διεύθυνση της φυλακής μας έδειξε τη διαμορφωμένη αίθουσα, που είχαν φτιάξει μαζί με τους κρατούμενους, ώστε σήμερα 22/12 να πραγματοποιηθεί η Χριστουγεννιάτικη γιορτή και οι κρατούμενοι, να προσφέρουν δώρα στα παιδιά και εγγόνια τους, τα οποία θα τους επισκεφθούν!

   Οι υπόλοιπες δράσεις αφορούν την προσφορά υγρού καθαρισμού επιφανειών υψηλής συμπύκνωσης σε δομές, ιδρύματα, φορείς κι οργανισμούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Ιερών Μητροπόλεων. Συνολικά διαθέσαμε περισσότερα από 12.000 λίτρα. Συγκεκριμένα το υγρό έλαβαν:

 1)Η “Γαλήνη”  του π. Ιγνατίου(80κιβ), 2)ο Ι. Ν. Αγ. Δημήτριου Όπλων (60κιβ), 3)η Στέγη Κατακοίτων ΙΑΑ (70κιβ), 4)η Ι.Μ. Θηβών & Λεβαδείας (200κιβ), 5)το ΚΑΥΣ Φυλακών Κορυδαλλού (60κιβ), 6)οι Φυλακές Χαλκίδας (80κιβ), 7)η Στέγη Φιλοξενίας Ηλικιωμένων της Αγίας Παρασκευής (60κιβ), 8)η ΠΕΦΙΠ (60κιβ), 9)το Ίδρυμα Κόκκορη της ΙΑΑ(50κιβ), 10)η Δομή Ασυνόδευτων Ανήλικων «Συνύπαρξις» (20κιβ), 11)ο Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Ψυχικού (20κιβ), 12)ο Ι.Ν. Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου (160κιβ), 13)το Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας στην Αγία Βαρβάρα (20κιβ), 14)το Γηροκομείο Αγ. Θεράποντα Ζωγράφου (8κιβ), 15)ο Ι.Ν. Αγίας Άννας Ταύρου (20κιβ) και 16)η Ι.Μ. Λάρισας & Τιρνάβου για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας της συγκεκριμένης Μητρόπολης (240κιβ).

   Οι συνοπτικές δράσεις του ΚΕ.Σ.Ο Ολοκληρώθηκαν σήμερα(22/12) με κάλαντα  στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος παρουσία του Αρχιγραμματέα Πανοσιολογιώτατου π. Ιωάννη Καραμούζη, την Αποστολική Διακονία συνολικά και στον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΚΕΣΟ Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ Αγαθάγγελο  και τον Γενικό Διευθυντή της ΕΚΥΟ πανοσιολογιώτατο π. Νικόδημο Φαρμάκη.

     Όλες οι δράσεις μας είχαν την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου και Προέδρου του φορέα, του Αναπληρωτή Προέδρου Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου και του Πρωτοσύγκελου της ΙΑΑ π. Βαρνάβα και στόχευαν στα παιδιά και στον συνάνθρωπο.