ΠΕΟΟ και ΚΕΣΟ «έβαλαν» τα γυαλιά στις φυλακές Κομοτηνής

Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής,  Σάββατο 4 Ιουνίου 2022. Δυο φορές άνοιξε διαδοχικά η πύλη του καταστήματος, λίγο μετά το τις 9.30 το πρωί για δυο αλλιώτικες, από τα συνηθισμένα  επισκέψεις.

      Την πρώτη φορά για να περάσει ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας  και την δεύτερη για να περάσει  το κοινό κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ενωσης Οπτικών Οπτομετρών(ΠΕΟΟ) και του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας  -Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ώστε να πραγματοποιηθούν οπτομετρικοί έλεγχοι στους φιλοξενουμένους του Σωφρονιστικού καταστήματος της ακριτικής πρωτεύουσας του νομού Ροδόπης.

        Η φιλανθρωπική επίσκεψη της ΠΕΟΟ και του ΚΕΣΟ εντάσσεται στο πλαίσιο των κοινών επισκέψεων, που έχουν αναπτύξει κατά την τελευταία πενταετία, οι δυο φορείς με δράσεις σε Εκκλησιαστικά και Σωφρονιστικά Ιδρύματα, σε Δομές και Στέγες των Μητροπόλεων, των Περιφερειών,  σε ΜΚΟ κλπ.

Πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση των οπτικών – οπτομετρών μελών της ΠΕΟΟ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είχε την έγκριση του Διευθυντή των Φυλακών Κομοτηνής κ. Παναγιώτη Ραφτόπουλου,  καθώς και του Συμβουλίου των Φυλακών. Έτυχε δε της απλόχερης ευλογίας του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και εποπτευόταν από οφθαλμίατρο, μέλος του ΙΣΑ Αθηνών.

    Τέτοιες δράσεις,  είχαν και έχουν  την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΚΕΣΟ Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου. Λόγω δε της γεωγραφικής θέσης του Σωφρονιστικού Καταστήματος, αλλά και της καταγωγής των οπτικών, που προκάλεσαν την επίσκεψη, χαρακτηρίστηκε  ως  μια κίνηση «της ΠΕΟΟ και του ΚΕΣΟ με το βλέμμα στραμένο στους Ακρίτες».

     Την κλιμάκιο ΠΕΟΟ-ΚΕΣΟ από την Αθήνα αποτελούσαν  ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας  Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών  Στέλιος Μυλόβας, η Γενική Γραμματέας του ΔΣ της ΠΕΟΟ  κα Παναγιώτα Σιδέρη, ο Θρακιώτης κ. Νίκος Γκουγκής Ταμίας του ΔΣ  της ΠΕΟΟ (από Αλεξανδρούπολη), ο κ. Γιώργος Κλάδος μέλος του ΔΣ αυτής,  η οφθαλμίατρος –εθελόντρια του ΚΕΣΟ κα Αναστασία Σερέπα μέλος του ΙΣΑ, απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης του Δημοκρίτου Πανεπιστήμιου Θράκης, ο συνεργάτης της κ. Δημήτριος Λιάκος,  οι κυρίες Μαρία Τάταρη Γενική Γραμματέας του ΔΣ του ΚΕΣΟ και  Σοφία Κώνστα-Πέππα Αναπλ. Ταμίας του ΔΣ του ΚΕΣΟ και ο εποπτεύων των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ κ. Κωνσταντίνος Σαλεβουράκης. 

     Σε αυτούς προστέθηκαν τα μέλη της  Πανελλήνιας Ενωσης Οπτικών Οπτομετρών  Ανατολικής Μακεδονίας & Θρακης. Ετσι από Κομοτινή ήταν οι: Γιάννης Κητζίδης, Τάτιος Κασπαριάν, από Ξάνθη ο Χασάν Κεκέ και από  την Καβάλα η Μαργαρίτα Χτενά.

     Σήμερα στο σωφρονιστικό κατάστημα κρατούνται 280 άτομα. Εξ αυτών, εξετάστηκαν τα 80.  Οι Φυλακές της Κομοτηνής αν και είναι κατασκευασμένες για κράτηση περίπου 100 ατόμων, στεγάζουν πολύ περισσότερους κρατούμενους. Στο παρελθόν είχαν φτάσει να «φιλοξενούν»  μέχρι 320 άτομα για αυτό και είχαν υπάρξει και κινητοποιήσεις από κρατούμενους και σωφρονιστικούς.

   Σήμερα το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής διαθέτει: οδοντογιατρό, οφθαλμίατρο κατά περίσταση, Κοινωνική Λειτουργό και Ψυχολόγο, Δημοτικό Σχολείο, παράρτημα του ΚΕΘΕΑ, εργαστήρια Ζωγραφικής και Αγιογραφίας, Γυμναστήριο, Κυλικείο  και μινι-μάρκετ. Ενώ αρκετές φορές οι κρατούμενοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε έργα ανακατασκευής της φυλακής.
   Στο παρελθόν για την εκπαίδευση των κρατουμένων είχαν διατεθεί 14 ηλεκτρονικοί υπολογιστές από την πρώην Νομαρχία Ροδόπης.

    Το κλιμάκιο του ΚΕΣΟ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα. Τα μελή του ΔΣ  οι κυρίες Μαρία Τάταρη και Σοφία Κώνστα Πέππα  ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, φιλοξενίας και ανάμνησης της σημερινής επίσκεψης στην ακριτική Κομοτηνή, προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο ένα αντίγραφο  του Γοργόνειου της Θεάς Αθηνάς, από το Μουσείο της Ακρόπολης.

    Τέλος  το μέλος του ΔΣ της ΠΕΟΟ κ. Γιώργος Κλάδος μετά από συνεννόηση  με τον Πρόεδρο και την ΓΓ της Ένωσης  κ. Στέλιο Μυλόβα και   κα Παναγιώτα Σιδέρη,  τους οπτικούς της Ανατολικής, Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και την Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη (την οποία ένα οικογενειακής φύσης πρόβλημα την κράτησε στην Αθήνα), συνεννοήθηκαν και μέσω του Προέδρου των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων του Καταστήματος της Κομοτηνής, πρότειναν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους,  όταν απευθύνονται σε οπτικούς μέλη της ΠΕΟΟ, που έλαβαν μέρος στη δράση, να έχουν μια έκπτωση της τάξης των 30% στα γυαλιά οράσεως.