ΚΕ.Σ.Ο: Αγιασμός στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων με την παρουσία της υπουργού κας Σοφίας Ζαχαράκη

Αγιασμός για την έναρξη της νέας σπουδαστικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα του Οκτώβρη, στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας(ΚΕ.Σ.Ο) Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με την επιβλητική παρουσία της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας κας Σοφίας Ζαχαράκη, του Πανοσιολογιώτατου Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Βαρνάβα, που τέλεσε και τον Αγιασμό εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Ο κ.κ. Ιερώνυμο, του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα κ. Γιώργου Βλάχου, τον Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργου Δημόπουλου, που έπεσε θύμα του κυκλοφοριακού και προσήλθε λίγο αργότερα, όλων των μελών του Δ.Σ του ΚΕ.Σ.Ο, αλλά και των σπουδαστών των Εργαστηρίων.

   Ολοκληρώνοντας την τελετή του Αγιασμού ο Πρωτοσύγκελος π. Βαρνάβας, συνεπικουρούμενος από το μέλος του Δ.Σ π. Χρήστου Βλάχου μετέφερε τις ευχές του Μακαριώτατου. Επαίνεσε για το αθόρυβο έργο που υλοποιεί το ΚΕΣΟ  ευχήθηκε για την καλή συνέχεια και προέτρεψε  την συνέχιση δράσεων, προς ανακούφιση των αδύναμων συνανθρώπων μας σύμφωνα με τις επιθυμίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας

   Τον σύντομο απολογισμό της χρονιάς, που ολοκληρώθηκε έκανε η Διευθύντρια του φορέα κα Μαίρη Πίνη δεδομένου ότι κάθε 1η Σεπτέμβρη είναι Αρχή της Ινδίκτου και σηματοδοτεί την εκκίνηση του νέου Εκκλησιαστικού Έτους. Μετέφερε τις ευχές του Αναπληρωτή Προέδρου του ΚΕ.Σ.Ο Πανιερώτατου Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου και απευθύνθηκε στην Αξιότιμη κα Ζαχαράκη υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας: «Αγαπητή μας Σοφία, χρησιμοποιώ Ενικό αριθμό, διότι έτσι σας αισθανόμαστε, ως δικό μας άνθρωπο!» Στον απολογισμό της δε ανέφερε:

  • Από το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο προσπαθούμε να σταθούμε στις ευπαθείς ομάδες στηρίζοντας περισσότερες από 300 οικογένειες.
  • Βάσει των καταστατικών μας σκοπών, στηρίζουμε τα θύματα Έμφυλης βίας. ΄Ηδη μέσα στο 2022 αντιμετωπίσαμε περισσότερα των 12 περιστατικών.
  • Στον ανανεωμένο χώρο, των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια μας από το 2015, στην κατάρτιση ατόμων, που θέλουν και αξίζουν μια 2η ευκαιρία. Και για την επίτευξη του σκοπού αξιοποιούμε κάθε συνεργασία, που προκύπτει μια εξ αυτών είναι η UNICERT.
  •  Για 3ο χρόνο συνεχίζουμε τα συνοδευτικά μέτρα του ΤΕΒΑ από κοινού με το Δήμο Αθηναίων
  • Συνεχίζουμε τις δράσεις επαγγελματικού Προσανατολισμού στα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μάλιστα, κα υπουργέ είχατε συμμετάσχει σε μια αντίστοιχη δράση μας, τον 12/2019. Η δράση μας αυτή, εκτιμήθηκε από την ΕΑΤΑ(Εταιρεία Ανάπτυξης του Δ. Αθηναίων) και το 2023 ολοκληρώσαμε ένα μικρό πρόγραμμα ΕΣΠΑ σε 18 Γυμνάσια & Λύκεια της Αθήνας και της Αττικής.
  • Κορυφώσαμε την συνεργασία με την Π.Ε.Ο.Ο. Έτσι εκτός των επισκέψεων σε Σωφρονιστικά καταστήματα, δράσαμε σε Δομές Ασυνόδευτων Ανηλίκων, σε Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας και σε Ακριτικές Περιοχές. Για αυτό και μέσω του Προέδρου της Π.Ε.Ο.Ο κ. Στέλιου Μυλόβα, ευχαριστούμε τους οπτικούς-οπτομέτρες, για την εμπιστοσύνη και την πρωτοποριακή συνεργασία, που υλοποιούμε μαζί. Σημειώνεται ότι για το 2023 η προσφορά της Π.Ε.Ο.Ο στις κοινές μας δράσεις σε προσφορά γυαλιών οράσεως, αγγίζει το ποσό των 40.000.Ευρώ Πρόκειται για κονδύλια, που προσφέρονται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των οπτικών, χωρίς την επιχορήγηση κανενός Υπουργείου ή προγράμματος ΕΣΠΑ.
  •  Αναπτύξαμε νέες συνεργασίες με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και επισκέψεις σε σχολεία. Μιλάμε με τα παιδιά για θέματα, όπως: ο αθλητισμός, ο σχολικός εκφοβισμός, η ανοχή στη διαφορετικότητα, η καταστολή της βίας  γενικώς, αλλά και στα σχολεία, διότι έχουμε παρατηρήσει υπάρχει πρόβλημα Επικοινωνίας παιδιών  με τις οικογένειες τους.
  • Στρατευθήκαμε την Ακαδημίας Εθελοντισμού-HelpHellas που εξασφάλισε την μεταφορά και αποστείλαμε νερά στους πυροσβέστες των πυρκαγιών της Πάρνηθας και του Έβρου αναγνωρίζοντας τον αγώνα τους. Αλλά και για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας στείλαμε στην Καρδίτσα μέσω του Συντονιστικού Κέντρου Εθελοντισμού-HelpHellas έξι παλέτες με ρουχισμό, κλινοσκεπάσματα και είδη ένδυσης πρώτης ανάγκης.
  • Συσφίξαμε τις συνεργασίες με την «Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Παιδιάτρων», την Ένωση Μαζί για το Παιδί, τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο και το Ωδείο «Φόρμιγξ», ώστε όλο και περισσότερα παιδιά, να βρίσκουν ΔΩΡΕΑΝ διεξόδους στην Υγεία και στις Δεξιότητες τους.
  • Συνεργαστήκαμε με την ΑΜΚΕ-ΙΑΣΙΣ σε κοινωνικά θέματα στέγασης αστέγων οικογενειών, αλλά και αποστολής βοήθειας στους πληθυσμούς της Τουρκίας που επλήγησαν από τους σεισμούς.

   Η κα Υπουργός, στην αντιφώνηση της εξέφρασε «την ευαρέσκεια της, που βρέθηκε σε ένα Ίδρυμα, που ασχολείται με τα θέματα της Οικογένειας, καθώς και την ανησυχία της, αλλά και της Κυβέρνησης για την συνεχώς κλιμακούμενη και αυξανόμενη βία των ανηλίκων». Εξήρε τις δράσεις που κάνει το ΚΕ.Σ.Ο προς αυτή την κατεύθυνση. Υπογράμμισε τον ρόλο που πρέπει να παίζει η οικογένεια και γενικά η κοινότητα μέσω της συνεργασία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. «Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των ανηλίκων είναι Εθνική Υπόθεση και δεν πρόκειται να μείνουμε παρατηρητές επιτρέποντας την εξάπλωση αυτού του φαινομένου της παιδικής παραβατικότητας – εγκληματικότητας. Η συνεργασία όλων μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα. Οπότε στηρίζω κάθε δράση του ΚΕ.Σ.Ο προς αυτή την κατεύθυνση».

Στην τελετή αγιασμού των Εργαστηρίων δεξιοτήτων του ΚΕ.Σ.Ο παραβρέθηκαν οι  κύριοι Στ. Μυλόβας & Γιωρ. Κλάδος Πρόεδρος & Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών, διαχρονικής μας Ετέρου στις δράσεις μας εντός Αττικής αλλά και ανά την Ελλάδα κυρίως σε ακριτικές περιοχές, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Εθελοντισμού-HelpHellas κ. Γιώργος Γαμπιεράκης & η κα Αντιγόνη Ωραιοπούλου πρόσφατοι Εταίροι μας σε κοινωνικές δράσεις, η κα Βούλα Ζυγούρη Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και συνεργάτης στο διαφωτισμό των παιδιών, η δικαστικός και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων κα Ειρήνη Πανταζή-Μελίστα με τα μέλη του Δ.Σ του Συμβουλίου κυρίες Θεοδοσία Πενταρβάνη και Γωγώ Κοβάνη, η κα Ζωή Γραμματόγλου Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι, το στέλεχος του ΟΚΑΝΑ η κα Ευγενία Σταθακοπούλου και η ψυχολόγος του Οργανισμού κα Τσινοπούλου Ιωάννα, η υπεύθυνη της Κοινωνική Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός κα Στέλλα Λαγούτσου, ο Πρόεδρος της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως Νίκος Ουζούνογλου. Επίσης ο εκπρόσωπος των φυλακών ανηλίκων του Αυλώνα κ. Κωνσταντίνος Φραγκοράπτης, από το ΓΦΤ ο Θεόφιλος Καλιδώνης και φυσικά τα μέλη του Δ.Σ του ΚΕ.Σ.Ο ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας Σουμπουρτζής, ο π. Χρήστος Βλάχος και οι κυρίες Μαρία Τάταρη, Σοφία Κώνστα-Πέππα, Μαρθα Σαμαρά, και ο Χάρης Μίχος από την ΙΑΑ.