Επιχείρηση Καλλωπισμού Ηλικιωμένων

Το «ημέτερο» μεικτό γηροκομείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών του Αγίου Θεράποντα Ζωγράφου στα Άνω Ιλίσια, επισκεφτήκαμε την 10η πρωϊνή ως Κέντρο Στήριξης Οικογένειας(ΚΕ.Σ.Ο)-Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών(ΙΑΑ) με σκοπό την περιποίηση και τον καλλωπισμό των 22 φιλοξενούμενων ανδρών και γυναικών.

   Ήταν η δεύτερη επίσκεψη μας, στο συγκεκριμένο γηροκομείο. Η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί, το 2018. Ενώ είναι η τέταρτη «Επιχείρηση Καλλωπισμού Ηλικιωμένων» που πραγματοποιείται από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα. Οι άλλες ήταν στη Στέγη της Αγ. Παρασκευής, που ανήκει στην ΙΑΑ και οι δύο Στέγες της Ιεράς Μητρόπολης Ν. Ιωνίας και Φιλαδεφείας. Πραγματοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης μιας εκπαιδευτικής περιόδου, των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΚΕ.Σ.Ο και όχι μόνο, αφού η σύνθεση της ομάδας ήταν διπλή.

   Η μίση αποτελείτο από τις σπουδάστριες του Εργαστηριού Δεξιοτήτων Κομμωτικής του ΚΕ.Σ.Ο υπό τον εκπαιδευτή κ. Γιώργο Νικολαΐδη & της Αισθητικής- Ονυχοπλαστικής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΚΕ.Σ.Ο υπό την επιτήρηση της καθηγήτριας τους κας Ζωής Σαχσανίδου.  Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ για δεύτερη χρονιά φέτος λειτουργούν στα πλαίσια των Συνοδευτικών Μέτρων του Ευρωπαϊκού Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής & Υλικής Συνδρομής  γνωστό ως ΤΕΒΑ/FEAD.

        Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ήταν σπουδάστριες του Δ΄ εξαμήνου του Δημοσίου ΙΕΚ Ν. Ηρακλείου και συγκεκριμένα του Τμήματος Ποδολογίας, το οποίο συντόνιζε η καθηγήτρια Κατερίνα Αράπογλου, «η δική μας Κατερίνα» η οποία από το 2018-2022 δίδασκε το μάθημα Αισθητικής στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΚΕ.Σ.Ο.

   Στην επίσκεψη ανθρωπιάς παραβρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ του ΚΕ.Σ.Ο κυρίες Μαρία Τάταρη καθώς και η Διευθύντρια του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Μαίρη Πίνη.

   Επιπρόσθετα την ομάδα του ΚΕ.Σ.Ο πλαισίωναν η Κοινωνική Λειτουργός Ειρήνη Χαιρέτη, η Ψυχολόγος Κωνσταντίνα Δήμα και ο συντονιστής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Κωνσταντίνος Σαλεβουράκης

   Η μεικτή «Στέγη Φιλοξενίας Ηλικιωμένων του Αγίου Θεράποντα Ζωγράφου» βρίσκεται υπό την εποπτεία του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Έχει την δυνατότητα φιλοξενίας 28 ατόμων και είναι καλυμμένες 22 θέσεις.

   Ως ΚΕ.Σ.Ο από τα περισσεύματα του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου μεταφέραμε για τους ηλικιωμενου πάνες ακράτειας. Ενώ από τις δημιουργίες του τμηματος Κοπτικής-Ραπτικής μεταφεραμε λινές μάσκες προστασίας πολλαπλών χρησεων.

   Η επίσκεψη μας εκτός του καλλωπισμού των ηλικιωμένων, τους δημιούργησε ανάταση και ευεξία. Θυμήθηκαν ιστορίες από την ζωή τους, έδωσαν συμβουλές και πολλές–πολλές ευχές.

   Από τη θέση της Διευθύντριας ευχαριστώ το μέλος του Δ.Σ της «Στέγης» κα Κυριακού, τον Διευθυντή του Γηροκομείου, κ. Αναγνωστόπουλο και τους συνεργάτες της για την διευκόλυνση και την φιλοξενία. Ακόμα ευχαριστώ τη Διευθύντρια του Δημοσίου ΙΕΚ Ν. Ηρακλείου κα Γκρεκούση Αλεξάνδρα για την εμπιστοσύνη που έδειξε για τον εμπλουτισμό της ομάδας και φυσικά την Κατερίνα Αράπογλου που έκανε χρέη διαμεσολαβητή, μεταξύ του Δημοσίου ΙΕΚ και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΚΕ.Σ.Ο

   Όλες και όλοι φύγαμε πλουσιότεροι σε αισθήματα για την προσφορά αγάπης και καλλωπισμού των υπερήλικων ατόμων, αλλά και με την υπόσχεση, ότι την προσεχή εκαπιδευτική χρονιά θα ήμαστε και πάλι κοντά τους.

   Η παρούσα δράση είχε την ευλογία του Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομου και Μεγάλου αρωγού των Φυλακών Χαλκίδας, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου και Προέδρου του ΚΕ.Σ.Ο, καθώς και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου, Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Ο, ο οποίος κατάγεται από την Χαλκίδα και εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφερον.

   Το αίτημα μας, να επισκεφτούμε τη συγκεκριμένη Φυλακή έτυχε της πλήρους αποδοχής του Διευθυντή κ. Σπύρου Αθανασίου, καθώς και του Συμβουλίου του Σωφρονιστικού Ιδρύματος.

   Την ομάδα των οπτικών αποτελούσαν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Ο.Ο. κ. Στέλιος Μυλόβας, το μέλος του Δ.Σ. κ. Γιώργος Κλάδος και οι οπτικοί μέλη της κύριοι Γεράσιμος Σισμάνης, Λάμπρος Νικολόπουλος και Γιώργος Γαλάτης.

   Από το ΚΕ.Σ.Ο. πρωτοστατούσε η Οφθαλμίατρος κα Αναστασία Σερέπα, απόφοιτη της Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών(ΙΣΑ) και ακολουθούσαν η κα Μαίρη Πίνη Γεν. Διευθύντρια του φορέα, η κα Μαρία Τάταρη Γ. Γ. του Δ.Σ., η κα Σοφία Κώνστα–Πέππα ταμίας του Δ.Σ, ο κ. Κωνσταντίνος Σαλεβουράκης Υπεύθυνος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων & Επικοινωνίας και η κα Ειρήνη Χαιρέτη Κοινωνική Λειτουργός του ΚΕ.Σ.Ο η οποία είχε ιδιαίτερη συνεργασία με την Κοινωνική Λειτουργό του Σωφρονιστικού Καταστήματος Χαλκίδας κα Μαρία Βάπα.

   Εξεταστήκαν συνολικά 114 άτομα. Εξ αυτών οι 104 ήταν κρατούμενοι, από τους 140, που «φιλοξενούνται» στο κατάστημα και 10 ήταν σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Για τους σκοπούς των ελέγχων, οι οπτικοί είχαν μεταφέρει αξιόλογο μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως διαγνωστικά μηχανήματα και επιτραπέζιο διαθλασήμετρο, καθώς και δύο φορητά με την υποστήριξη της Εταιρείας Βαϊράμογλου Α.Β.Ε.Ε. πιστοποιημένης όπως και το ΚΕ.Σ.Ο από το διεθνή οργανισμό πιστοποίησης TUV Austria. H Εταιρεία Βαϊράμογλου Α.Β.Ε.Ε είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες οπτικών στην Ελλάδα. Κατέχει σταθερά την πρώτη θέση στον κλάδο των οφθαλμικών φακών. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα οφθαλμικών προϊόντων και υπηρεσιών. Επενδύει συνεχώς σε νέες παραγωγικές διαδικασίες και πρωτοποριακές τεχνολογίες, που φέρουν τη διαπίστευση του Όμιλου Essilor και αποτελούν εγγύηση ποιότητας για τους καταναλωτές. Υποστηρίζει μέσω του οπτικού κ. Γιώργου Κλάδου τις κοινές ανθρωπιστικές δράσεις του ΚΕ.Σ.Ο και της Π.Ε.Ο.Ο.

   Η επίσκεψη ΚΕ.Σ.Ο-Π.Ε.Ο.Ο σε σωφρονιστικό κατάστημα ήταν η όγδοη. Έχουν προηγηθεί εκείνες στις Γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών και Κορυδαλλού, στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας, στις Φυλακές της Κομοτηνής, δύο φορές στο Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων του Αυλώνα και στο Εργοστάσιο Αρτοποιίας των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου οι κρατουμενοι είναι και εργαζόμενοι. Κάτι ανάλογο συμβαινει και στο Σωφρονιστικό κατάστημα της Χαλκίδας, όπου οι έγκλειστοι στη πλειονότητα τους, έχουν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα. Θεωρείται ότι είναι μια παραγωγική φυλακή, αφού οι κρατούμενοι είναι ταυτόχρονα και εργαζόμενοι στη Μονάδα Παραγωγής βαμβακερών στρωμάτων. Καλύπτουν το δικό τους κατάστημα, καθώς και τα άλλα καταστήματα της Επικράτειας, δεδομένου ότι η άλλη φυλακή, που κατασκευάζει στρώματα είναι η Δικαστική Φυλακή των  Γρεβενών. Οι εργαζόμενοι κρατούμενοι για κάθε ημέρα εργασίας κερδίζουν μια ημέρα αποφυλάκισης και 10€ το μήνα.

   Η κίνηση ΚΕ.Σ.Ο-Π.Ε.Ο.Ο να επισκεφτούμε το Σωφρονιστικό Κατάστημα Χαλκίδας δεν άφησε ασυγκίνητο τον Διευθυντή κ. Σπύρο Αθανασίου, τους κρατούμενους, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. «Ο μοναδικός συμπαραστάτης στο έργο μας, είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Για τους βουλευτές της περιοχής είμαστε αόρατοι. Εκτιμώ και χαιρετίζω την πρωτοβουλία ΚΕ.Σ.Ο και Π.Ε.Ο.Ο να έρθετε εδώ για εμάς. Συμβάλετε καταλυτικά στο έργο μας. Οι ενέργειες σας αναπτερώνουν το ηθικό των κρατουμένων και είναι ευπρόσδεκτες για αυτό σας ευχαριστούμε πολύ».

   «Είναι πολύ σημαντικό που το ΚΕ.Σ.Ο είναι ένας φορέας της Εκκλησίας, που ασχολείται με την οικογένεια και τον Άνθρωπο σκέφθηκε το κατάστημα μας. Η οικογένεια για τους κρατούμενους είναι πυλώνας στήριξης. Όσοι αποφυλακίζονται και έχουν μια οικογένεια να τους περιμένει, έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες ομαλής επανένταξης στην Κοινωνία» διατύπωσε η Κοινωνική Λειτουργός κα Μαρία Βάπα.

   «Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών-Οπτομετρών βρίσκονταν πάντα στο πλευρό των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας -δήλωσε Πρόεδρος της ΠΕ.Ο.Ο. κ. Στέλιος Μυλόβας και συνέχισε- η συνεργασία μας με το ΚΕ.Σ.Ο. έδωσε στην προσπάθειά μας αυτή, πιο οργανωμένο και πολύ πιο αποτελεσματικό χαρακτήρα, αναβαθμίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες, φέρνοντας τη χαρά και την ελπίδα σε όσους είχαν ανάγκη τη βοήθειά μας».

   Η επίσκεψη μας έκλεισε με ξενάγηση όλης της ομάδας, από τον Διευθυντή κ. Αθανασίου στα εργαστήρια και ένα κέρασμα. Ανταλλάξαμε χειραψίες και δώσαμε ραντεβού να επιστέψουμε με τα γυαλιά περίπου σ΄ ένα μήνα από σήμερα.