ΚΕΣΟ: Δράση με Ολυμπιονίκες για Σχολικό εκφοβισμό σε Σχολείο των Άνω Λιοσίων

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν το πρωί της Παρασκευής(20/1) περίπου 150 μαθήτριες και μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων, όπου είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν και να ενδυναμωθούν από Ολυμπιονίκες, πρεσβευτές της Ολυμπιακής Εκεχειρίας συγκεκριμένα τους: Δημήτρη Μιτελούδη(Πόλο, δυο φορές Ολυμπιονίκη Αθήνα & Πεκίνο), Δημήτρη Καφφάτο(Χάντμπολ –χειροσφαίριση σήμερα προπονητή τερματοφυλάκων σε όλες τις Εθνικές ομάδες χάντμπολ, νικητή των Ολυμπιακών της Αθήνας, καθώς και Ευρωπαϊκών Αγώνων και Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων σε Ελβετία, Ισπανία, Ισραήλ, Τυνησία, Τουρκία, κ.αλ.) και την Ησαΐα Κιόλογλου εκπαιδεύτρια της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

   Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά του σχολικού εκφοβισμού «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα» πρωτοστάτησαν να μεταφερθεί στο 1ο Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων, ώστε να το διδαχτούν τα παιδιά και να βοηθηθούν οι οικογένειες, στη διαχείριση ανάπτυξης πιθανών προβλημάτων βίας στο σχολείο, η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη, η αξιόλογη και πολυτάλαντη υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και Τομεάρχης Αθλητισμού της ΝΔ κα Ντόρα Πάλλη και η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων κα Σοφία Παππού με την συμπαράσταση του Συλλόγου των Διδασκόντων.

   Οι μαθητές της 4ης και 5ης τάξης διαχωρισμένοι σε τρία διαδοχικά τμήματα είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν για 45΄ στο κάθε τμήμα τις αρχές Ολυμπισμού με τις Αξίες, τα Ιδανικά και τα πρότυπα που εμπεριέχει, καθώς την ανοχή και διαφορετικότητα σε φυλή, γλώσσα, θρησκευτικές πεποιθήσεις. Διδάχτηκαν με λέξεις και έννοιες τι σημαίνει προσαρμογή, συνύπαρξη και συμπόρευση διαφορετικών πολιτισμών, κάτω από την επιρροή των πέντε κύκλων, που αποτελούν το σήμα των Ολυμπιακών αγώνων. Όπως επίσης τι σημαίνει ενδυνάμωση και θέληση του ατόμου, να αγωνιστεί και να μην τα παρατήσει, να αντιπαρατεθεί αξιόμαχα στην σημερινή έκπτωση αξιών, ώστε να δημιουργήσει συνθήκες ανάτασης και ανασύνταξης του ηθικού του οπλοστασίου, που το κάθε παιδί και ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη, για να φτάσει στην κορυφή.

   «Έχετε όνειρα. Κυνηγήστε τα όνειρα σας»!!! προέτρεψε ο Δημήτρης Καφφάτος τα παιδιά και μαζί με τον Δημήτρη Μιτελούδη κάθισαν ανάμεσα τους, στα θρανία και συζήτησαν με αυτά για το «σχολείο δεξιοτήτων ζωής» που λέγεται αθλητισμός, μοιράστηκαν εμπειρίες από την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μυστικά που τους οδήγησαν στην επιτυχία, στην κορυφή του κόσμου. Ενώ η Ησαΐα Κιόλογλου σύνταξε με τη βοήθεια των παιδιών το πάζλ εννοιών και των λέξεων στον πίνακα γύρω από τον αθλητισμό, τη θέληση για το ”Ευ αγωνίζεσθαι”, για την ανοχή και τη διαφορετικότητα.

   Τις παραδόσεις των Ολυμπιονικών και της Εκπαιδεύτριας στους μαθητές της 4ης και 5ης τάξης παρακολούθησαν εκ μέρους του ΚΕΣΟ η Διευθύντρια του κα Μαίρη Πίνη και ο Κων. Σαλεβουράκης, οι Γυμναστές του Σχολείου, αλλά και δάσκαλοι.

   Η δράση, που βοηθά τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και την Οικογένεια είχε την ευχή του Αρχιεπισκόπου, που ως πρώην εκπαιδευτικός ο ίδιος και ως άνθρωπος που αγαπά τα παιδιά, πάντα ευλογεί τέτοιες πρωτοβουλίες.

   Αυτές οι συναντήσεις ήταν πολύ χρήσιμες για τους μαθητές μας που διευρύνουν τους ορίζοντες τους και χρήζουν θετικά τον ψυχισμό τους.

   Το πέρας των μαθημάτων ολοκληρώθηκε με ένα αναμνηστικό δώρο που είχαν φτιάξει τα παιδιά με τους δάσκαλους τους για την εκπαιδεύτρια. Το δώρο παρέδωσε η Διευθύντρια του Σχολείου κα Σοφία Παππού και ευχαρίστησε την κα Ντόρα Πάλλη υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας που πρωτοστάτησε στη διοργάνωση της δράσης από κοινού με τη Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη. Οι Ολυμπιονίκες, αποχαιρέτισαν τα παιδιά αγωνιστικό χαιρετισμό. Υποσχέθηκαν ότι θα επιστρέψουν στο σχολείο και για τις άλλες τάξεις. Απηύθυναν ένα μεγάλο ευχαριστώ για το χρόνο, την συμμετοχή και την υποδειγματική συμπεριφορά των παιδιών. «Συγχαρητήρια παιδιά για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σας που καταθέσατε. Εμπλουτίσατε την συζήτηση. Και -τα προέτρεψαν- μη ξεχνάτε ότι όλοι μπορεί να γίνετε Ολυμπιονίκες!»