ΚΕΣΟ: Με μαθητές δυο σχολείων έψαλε κάλαντα στο Συνοδικό Μέγαρο

Κάλαντα στο Συνοδικό Μέγαρο έψαλαν μέσω του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας(ΚΕΣΟ) Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δυο διαφορετικά σχολεία, από τα πολλά  με τα οποία συνεργάζεται το ΚΕΣΟ  και μεριμνά κάθε χρόνο τα σχολεία, που επισκέπτονται την Συνοδό να είναι διαφορετικά και να μην επαναλαμβάνονται. Πρόκειται για το 1ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων και το 3ο Γυμνάσιο Μεγάρων.

Οι μαθητές και των δυο σχολείων, συνοδεύονταν από τις Διευθύντριες τους και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς. Η κα Σοφία Παππού προΐστατο του 1ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων και η κα Λένα Ρήγα  του 3ου Γυμνασίου Μεγάρων. Πρόκειται για σχολεία με το οποία το ΚΕΣΟ μέσα στο χρόνο, που πέρασε έχει υλοποιήσει παιδαγωγικές πιλοτικές δράσεις, ενώ υπάρχουν και άλλες, που έχουν δρομολογηθεί.

   Τα κάλαντα στη Σύνοδο είναι μια συνήθεια, που έχει καθιερώσει το ΚΕΣΟ στο Συνοδικό Μέγαρο κατά την τελευταία δεκαετία, με δεδομένο ότι σε αυτό στεγάζονται τα γραφεία της Αποστολικής Διακονίας της οποίας ο Γενικός Διευθυντής της, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος είναι και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΕΣΟ. Επίσης στεγάζεται η Αρχιγραμματεία και οι Υπηρεσίες της Συνόδου, καθώς και η ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών)

 Αποχή της δράσης σημειώθηκε μόνο κατά το διάστημα, που απαγορεύονταν οι συναθροίσεις, λόγω του covid.

   Τον εισαγωγικό πρόλογο της προέλευσης κάθε σχολείου στα τμήματα του Συνοδικού Μεγάρου, έκανε η Διευθύντρια του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κα Μαίρη Πίνη. Στη δράση παρόντα ήταν μέλη του Δ.Σ του ΚΕΣΟ και συγκεκριμένα οι κυρίες Μαρία Τάταρη και Μάρθα Σαμαρά Γενική Γραμματέας και αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας αντίστοιχα, η κα Σοφία Κώνστα-Πέππα Αναπληρωτής Ταμίας, η Ειρήνη Χαιρέτη Κοινωνική Λειτουργός του φορέα και ο υπεύθυνος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ Κωνσταντίνος Σαλεβουράκης.

   Τα παιδιά έψαλαν εν χορδαίς και οργάνοις τα παραδοσιακά κάλαντα, καθώς και τοπικά κάλαντα των διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας, όπως της Ικαρίας και του Μοριά, αλλά και γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αρχίζοντας από τον 4ο όροφο, που είναι τα γραφεία της ΕΚΥΟ  και Γενικού Διευθυντή αυτής, Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημου Φαρμάκη, καθώς και των υπαλλήλων και των συνεργατών της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

   Ακλούθησαν τα κάλαντα στον τρίτο όροφο, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εδώ τα κάλαντα απόλαυσαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΕΣΟ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος από κοινού με τον επισκέπτη του, σεβ. Μητροπολίτη Αχαΐας κ. Αθανάσιο.

   Τελευταίος σταθμός ήταν στο δεύτερο όροφο, όπου εδρεύει το γραφείο του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλόθεου και των υπηρεσιών της Συνόδου. Παρών σε όλη τη διαδικασία του γιορτινού κλίματος των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών ήταν ο σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, δεδομένου ότι το 1ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων ανήκει στις περιοχές της διαποίμανσης του.

Οι μικροί τυμπανιστές και καλαντιστές, δεν  έψαλαν και τραγούδησαν μόνο κάλαντα και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αλλά άκουσαν   παραινέσεις και συμβουλές, ώστε να γιορτάσουν την Γέννηση του Χριστού στην καρδιά τους και να μην βιαστούν να μεγαλώσουν και να χάσουν την παιδική τους αθωότητα.

     Τις παραινέσεις τις έκαναν: ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ο σ. Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών και ο Πανασιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Φαρμάκης.

     Η επίσκεψη έληξε με  ξενάγηση των μαθητών στον χώρο, με ανταλλαγές ευχών και  δώρων, με μποναμάδες και με κεράσματα. Συμβολικά δώρα έκαναν τα μέλη του ΔΣ και η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ στον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΚΕΣΟ, στον Αρχιγραμματέα, στον Μητροπολίτη Ιλίου και στον Γενικό Διευθυντή της ΕΚΥΟ.