Ο Αρχιεπίσκοπος και η ηγεσία του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στον Ασπρόπυργο

Επίσκεψη στην δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων της ΑΜΚΕ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Συνύπαρξις» στον Ασπρόπυργο,   μια από τις πέντε που διατηρεί η Εκκλησία της Ελλάδος, πραγματοποίησε  το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου,  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

       Μεταξύ εκείνων που υποδέχτηκαν τον Μακαριώτατο, καθώς και την ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής & Ασύλου και συγκεκριμένα τον υπουργό κ. Νότη Μηταράκη και την υφυπουργό κα Σοφία Βούλτεψη, ήταν  η  Γεν Διευθύντρια   του ΚΕ.Σ.Ο. της Ι.Α.Α. κα Μαίρη Πίνη, καθώς και το μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος  κα Σοφία Κώνστα –Πέππα (που και οι δυο κατάγονται και διαμένουν στον Ασπρόπυργο), δεδομένου ότι τα παιδιά αυτά,  τους είναι γνώριμα, αφού πολύ πρόσφατα μαζί με την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών επισκέφτηκαν την δομή της Κυψέλης και πραγματοποίησαν οπτομετρικούς ελέγχους προσφέροντας στα ανήλικα προσφυγόπουλα και  στους εκπαιδευτές τους γυαλιά οράσεως.

Τον Αρχιεπίσκοπο  επίσης υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΑΜΚΕ «Συνύπαρξις – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο επιχώριος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος και ο Γενικός Διευθυντής της ΑΜΚΕ Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυνεφάκης. ο Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου, ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ, Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, ενώ τον  συνόδευε ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης. 

  Στην εκδήλωση, ο  Μητροπολίτης Ιλίου, μίλησε για το έργο και στις δράσεις των δομών της «Συνύπαρξις».

Ο Μακαριώτατος  στον χαιρετισμό του εξέφρασε την χαρά του  για την εν λόγω δομή. Αναφέρθηκε για την συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών της Πολιτείας με την Εκκλησία, ώστε τα παιδιά  να βοηθηθούν  για την  μελλοντική τους πορεία  και τα κάλεσε  να συμβουλεύονται τους δασκάλους τους.  Ακόμα τόνισε «δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ούτε από που έρχονται, τα ανήλικα,  ούτε τι πιστεύουν. Αυτό, που έχουν ανάγκη αυτήν την στιγμή, είναι να βρουν αγάπη και ανάπαυση και αυτό θα το κάνει η Εκκλησία χωρίς διακρίσεις. Έχοντας στο πλευρό της και την  και η Πολιτεία»

Χαιρετισμό απηύθυναν  η κ. Βούλτεψη, που «ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την  υποδειγματική λειτουργία των δομών» αλλά και ο π. Παντελεήμων,  που αναφέρθηκε «στην προσπάθεια εκμάθησης της γλώσσα, αλλά και  των παραδόσεων μας στα ανήλικα» ενώ  ο Δήμαρχος Ασπροπύργου,   δεσμεύτηκε ότι οι δομές του Δήμου, θα συμβάλλουν στο έργο της «Συνύπαρξις». 

Ακλούθησε ανταλλαγή δώρων. Τα παιδιά προσέφεραν στον Αρχιεπίσκοπο ένα πίνακα ζωγραφικής, που  απεικονίζει την δύσκολη θέση της γυναίκας στο Αφγανιστάν. Αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος μοίρασε δώρα  σε όλα τα παιδιά. Η εκδήλωση έκλυσε με κάλαντα των παιδιών στα Ελληνικά.