Φτάνει αύριο στον προσκυνηματικό ναό της Αγ. Βαρβάρας ΠΑΝΑΓΙΑ του ΤΙΧΒΙΝ της ΡΩΣΙΑΣ

Φτάνει αύριο το απόγευμα της  Γ΄ Κυριακής  των Νηστειών (31/3) στις 6.30, στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου Αττικής η Εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας και Ελεούσης του Τιχβίν της Ρωσίας (πρόκειται για παλαιό αντιγράφου του 1700).

Για τον ερχομό της θαυματουργού εικόνας πρωτοστάτησε ο Επίσκοπος Φαναρίου Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος & Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΕΣΟ κ. Αγαθάγγελος.  Κατά την υποδοχή θα ακολουθήσει κατανυκτικός Εσπερινός, Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και Αγιασμός χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Φαναρίου, Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας με την συνοδεία άλλων επτά επισκόπων.

       Η ιερά εικόνα της Παναγίας του Τιχβίν είναι μια από τις πιο αγαπημένες και σεβαστές εικόνες των Ρώσων. Το Τίχβιν είναι μια πόλη χτισμένη σε εμπορικό σταυροδρόμι  στις όχθες του ποταμού Τίχβινα, 230 km ανατολικά της Αγ. Πετρούπολης και το όνομα της πόλης  σημαίνει δρόμος, που οδηγεί στην πλατεία.

      Το  1383 στα βόρεια της Ρωσίας στο Νοβγκόροντ, στα νερά του ποταμού Νέβα, ψάρευαν κάποιοι ψαράδες όταν εμπρός τους εμφανίστηκε ένα εκτυφλωτικό φως, που τους φώτισε και αντίκρισαν μια εικόνα της Παναγιάς, η οποία μετά από λίγο εξαφανίστηκε. Το ίδιο συνέβη και στο ποταμό Τιχβίν αλλά και στο περιαστικό δάσος, όπου εκεί χτιστικά η πρώτη εκκλησία για χάρη της παναγίας.

Κατά την ταραχώδη περίοδο της ιστορίας του Νοβγκόροντ η εικόνα έπαιξε σημαντικό ρόλο. Λένε ότι όταν επιτέθηκε ο Σουηδικός στρατός στη Ρωσία, στο Τιχβίν οι Σουηδοί είδαν μια ατελείωτη στρατιά ανδρών να τους περιμένει. Φοβήθηκαν και υποχώρησαν. Φυσικά δεν υπήρξε ποτέ αυτή η στρατιά. Οι  Ρώσοι απέδωσαν το γεγονός,  στην εικόνα  της Υπέρμαχου Στρατηγού, στην Παναγία η οποία παρενέβη με το θαύμα της.

Μαρτυρίες θέλουν η εικόνα να προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη βάσει και των πηγών παλαιών εκκλησιαστικών βιβλίων, αλλά και από το συναξάρι της 26ης Ιουνίου  φέρεται η Εικόνα να ταξίδεψε πάνω στο νερό και να βρέθηκε στη περιοχή του Τιχβίν.  Την ίδια εικόνα είχαν συνοδεία του οι Ρώσοι στρατιώτες, που πολέμησαν κατά του Ναπολέοντα το 1812 και τους βοήθησε στην ηρωική μάχη της πεδιάδας του Μποροντίνο, ενώ στη συνεχεία η εικόνα μεταφέρθηκε στα τάγματα της πολιτοφυλακής του Κριμαϊκού Πολέμου 1855-1856

Την Μονή του Τιχβίν οι Σοβιετικοί την έκλεισαν το 1920. Την εικόνα την πήγαν στο Πσκώβ και μετά στη Ρίγα της Λιθουανίας.  Ωστόσο φημολογείται ότι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με εντολή του Στάλιν η εικόνα τοποθετήθηκε μέσα σε ένα αεροπλάνο και πετούσε Πάνω από την Μόσχα, αλλά και τις θέσεις των Ναζιστικών στρατευμάτων και έτσι  αυτά δεν κατάφεραν να καταλάβουν την Ρωσική Πρωτεύουσα.

Το 1944 ο ιερέας Ιωάννης Γκάρκλαβς και μετέπειτα επίσκοπος Σικάγο & Μινεάπολις μετέφερε την εικόνα στο Σικάγο, με την βοήθεια του 16χρονου θετού του γιου Σέργιου Γκάρκλαβς. Το 1982 ο Ιωάννης Γκάρκλαβς  λίγο πριν πεθάνει, εξέφρασε την επιθυμία η εικόνα να γυρίσει στην Ρωσία. Το 1995 οι κάτοικοι του Τιχβίν ζήτησαν από τον Πατριάρχη Αλέξιο αφού είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές να ξανανοίξει η Μονή και να επιστρέψει η εικόνα. Το 2004 με ειδική πτήση η οποία ήταν ασφαλισμένη με τεράστιο ποσό, αντιπροσωπία της Ρωσικής εκκλησίας υπό τον Αλέξιο ταξίδεψαν στο Σικάγο και παρέλαβαν από τον καθεδρικό ναό της Αγ. Τριάδος την εικόνα της Παναγίας.

Η υποδοχή της εικόνας από τον ρωσικό λαό στην Αγία Πετρούπολη ήταν μεγαλειώδης και εν πομπή οδηγήθηκε στη ανδρική μονή του Τιχβίν, όπου φυλάσσεται Είναι ένα έργο σπάνιας ομορφιάς που φέρει τα χαρακτηριστικά του εικονογραφικού τύπου της Οδηγήτριας και της Ελεούσας.

Στην Αγ. Βαρβάρα θα έρθει πιστό αντίγραφο τη θαυματουργής Εικόνας. Εκτός των επισκοπών και  των αρχών, την εικόνα, θα υποδεχτούν και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στον ναό της Αγ. Βαρβάρας καθημερινά, από την Δευτέρα 1 Απριλίου μέχρι και την Παρασκευή 12 Απριλίου, θα τελούνται με πρόγραμμα Όρθρος- Θεία Λειτουργία, Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία (πρωινή και εσπερινή), Ιερά Παράκληση, Ευχέλαιο και η Ακολουθία των Χαιρετισμών.

        Ο ναός θα παραμένει ανοικτός από 6η πρωινή – 9η βραδινή. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. 210-7272305, fax: 210-7272310, email: [email protected]