Το ΚΕΣΟ συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής για τα ζητήματα της Ενδοοικογενειακής βίας. 22.5.2020

Ούτε Μια ούτε Δυο αλλά 38 εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μέσω τηλεδιάσκεψης, που απεύθυνε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ελληνικής Βουλής, το πρωί της Παρασκευής, 22 Μαΐου 2020 με μοναδικό θέμα συζήτησης: «η Ενδοοικογενειακή βία στον καιρό του κορωνοϊού. Οι γυναικείες οργανώσεις καταθέτουν την εμπειρία τους».

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 10.00΄, στην Αίθουσα της Γερουσίας υπό  την προεδρία της Προέδρου αυτής κας Σοφίας Βούλτεψη. Παραβρέθηκαν βουλευτές- μέλη της Επιτροπής, από όλα τα κόμματα, όπως οι  κυρίες  Αγαθολούλου, Τσιούφη, Κανέλλη, Κεφαλίδου κ. αλ.

Καθοριστικό ρόλο, στη συζήτηση είχαν οι κυρίες: Μαρία Συρεγγέλα Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων(ΓΓΟΠΙΦ), που έχει στην εποπτεία της, την λειτουργία της Γραμμής 15900 για τα θύματα της Ενδοοικογενειακής βίας  και Θεοδοσία Ταντάρου – Κρίγγου, Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι) η οποία με την ομάδα της επεξεργάζεται επιστημονικά ευρήματα της γραμμής

      Το εγχείρημα της τηλεδιάσκεψης, έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά της Βουλής και των αιθουσών αυτής, όπως είναι η αίθουσα της Γερουσίας, λόγο προφυλάξεων έναντι του COVID-19. Και όπως εξήγησε  η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της κα  Σοφία Βούλτεψη «Προτιμήθηκε η διέξοδος της τηλεδιάσκεψης, μετά από υποδείξεις της Υγειονομικής Επιτροπής της Βουλής, που κατατέθηκαν στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα».

    Η  διαδικασία για την σύνδεση με τις εκπροσώπους των οργανώσεων και ο συντονισμός αυτών, ξεκίνησε στις 9.00 το πρωί και υποστηρίχτηκε  από το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης & Μέριμνας Εξοπλισμού της Βουλής.

Εκ μέρους των φορέων της Εκκλησίας συμμετείχαν δυο Εκπρόσωποι: Η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη και ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, από την Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Γάμου & Οικογενείας.

      Η ΓΓΟΠΙΦ κα Συρεγγέλα αναφέρθηκε στη αύξηση  των περιστατικών,  που σημειώθηκε στην γραμμή 15900. Από αρχές Μαΐου, μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 33  γυναίκες με τα παιδιά τους σε ξενώνες.

Αναφέρθηκε ότι συνολικά υπάρχουν  507 θέσεις σε ξενώνες.   Εξ αυτών είναι κενές περίπου 200 θέσεις. Και αποκάλυψε ότι είναι σε επικοινωνία με το Σύλλογο Ιδιοκτήτων Ακινήτων ώστε να εξασφαλίσουν και την ενοικίαση διαμερισμάτων

Υπογράμμισε ακόμα την δυσκολία υλοποίησης των ιατρικών εξετάσεων  προς τα θύματα, ώστε να μπορέσουν να ενταθούν στους ξενώνες.  Και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν  προβλέψεις για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σε όλους τους Εθνικούς  Μηχανισμούς για την Ισότητα των Φύλων

    Η Βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη στηλίτευσε με ένταση το μόρφωμα του Ποινικού Κώδικα,  που επιτρέπει την ατιμωρησία και  την γυναικοκτώνια, αλλά και την συντομότερη έξοδο των δραστών από την φυλακή και ζήτησε να αλλάξει άμεσα. Σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν, στην υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη,  καθώς και την  επίθεση, που δέχτηκε   η Εισαγγελέας της υπόθεσης, ακόμη και από εκπροσώπων των Πολιτικών Κομμάτων.

Ζήτησε να υπάρχει Μόνιμη  Νομική Βοήθεια καθώς και Μόνιμος Εισαγγελέας για την Ενδοοικογενειακή βία.

      Τοποθετήθηκαν και άλλες βουλευτίνες μέλη της Επιτροπής  ως εκπρόσωποι των λοιπών κομμάτων του Κοινοβουλίου

     Τέλος, την συζήτηση έκλεισε η Πρόεδρος της Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  κα  Σοφία Βούλτεψη, εκφράζοντας την ικανοποίηση της για το εγχείρημα. Και υποσχέθηκε ότι θα επαναληφτεί εκ νέου.