Το αντίδοτο στην ενδοοικογενειακή βία είναι η δράση & η ενημέρωση.

Άμεση ενημέρωση πραγματοποιεί για το θέμα  της ενδοοικογενειακής βίας η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ), ενώ η ΜΚΟ «ΔΙΟΤΙΜΑ» ζητά για το θέμα, την λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία των θυμάτων. 
 Στην ανησυχία τους αυτή ,οδήγησε η αύξηση των θυμάτων ενδοοικογενειακής, εν μέσω πανδημίας COVID-19. Προέκυψε σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα  η ΓΓΟΠΙΦ – τα οποία απορρέουν από την Τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.  Βάσει των τηλεφωνημάτων,  τον Μάρτιο 2020, αυξήθηκαν οι κλήσεις- καταγγελίες κατά 16,5% –ενώ εφαρμόζονται ήδη τα περιοριστικά μέτρα λόγω του ιού-   σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο (454-390 κλήσεις). Οι κλήσεις με χαρακτηρισμό «περιστατικό βίας» είχαν αύξηση 16,4% (325-279), ενώ αυτές που αφορούν αποκλειστικά ενδοοικογενειακή βία κατέγραψαν αύξηση 6,4% (166-156).     Η «καραντίνα» Κατά την ΔΙΟΤΙΜΑ σοβαρούς φόβους για την αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας εγείρει η πρωτόγνωρη κατάσταση, της καραντίνας  που ζούμε: Αυτό καταδεικνύουν τόσο παλαιότερες διεθνείς επιστημονικές μελέτες για περιπτώσεις επιδημιών, φυσικών καταστροφών κ.ά., όσο και τα πρώτα εμπειρικά δεδομένα από τις χώρες που ήδη πλήττονται από την πανδημία (Γαλλία, Κίνα, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία).          Στην παρούσα συνθήκη και στην Ελλάδα χιλιάδες γυναίκες, βρίσκονται εγκλωβισμένες στο σπίτι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τον κακοποιητή τους· σύζυγο, σύντροφο ή συγγενή.           Η καραντίνα και η «κοινωνική αποστασιοποίηση» αποτελούν για τους δράστες πρόσφορο έδαφος για την άσκηση ακόμη μεγαλύτερου (κοινωνικού) ελέγχου πάνω στα θύματά τους, κλείνοντας κάθε διέξοδο διαφυγής.           Το στρες, ο φόβος για την (βιολογική και οικονομική) επιβίωση,  ευθύνονται για περισσότερη, εντονότερη και επικινδυνότερη βία· επιχειρηματολογία που θα βρει ευήκοα ώτα σε τμήμα της κοινωνίας, έτοιμο να δείξει «κατανόηση» για τους δράστες, βρίσκοντας άλλοθι για την αδράνειά του.             Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ολιγωρία από τους θεσμούς και την οργανωμένη κοινωνία. Αν αφεθούν ανυπεράσπιστες οι γυναίκες που βιώνουν κακοποίηση, όσο και τα παιδιά τους, οι συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία τους θα είναι πολλαπλές και ανυπολόγιστες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή τους.                  Άμεση ανάγκη για λήψη έκτακτων μέτρων ζητά η ΔΙΟΤΙΜΑ Με δεδομένο ότι η τρέχουσα κρίση δυσχεραίνει την προσπάθεια των θυμάτων, να αναζητήσουν βοήθεια και το σύστημα απόκρισης αδυνατεί να αντεπεξέλθει με το συνήθη ρυθμό και τον επιβαλλόμενο τρόπο, είναι αναγκαίο να παρθούν άμεσα μέτρα. Για την ΔΙΟΤΙΜΑ αυτά είναι:
► η μετακίνηση των επιζωσών στις αστυνομικές αρχές, καθώς στα έγγραφα μετακίνησης δεν προβλέπεται, μέχρι σήμερα, η μετάβαση σε Αστυνομικό Τμήμα για καταγγελία ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας.

►η στέγαση των επιζωσών, καθώς οι υπερπλήρεις ξενώνες δεν δέχονται νέα περιστατικά.

► η απρόσκοπτη επικοινωνία των επιζωσών με τις δομές στήριξης, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολη η τηλεφωνική επικοινωνία.

► η δικαστική προστασία των θυμάτων, καθώς εν μέσω αναστολής δικαστηρίων, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, να κατατεθούν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων (ούτε και σε επίπεδο προσωρινής διαταγής) για την απομάκρυνση του βίαιου συζύγου/συντρόφου ή/και τη λήψη περιοριστικών όρων μη προσέγγισης του θύματος, ακόμη και για πολύ σοβαρές υποθέσεις, που θα έπρεπε να κριθούν κατεπείγουσες.

► η αστυνομική προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς υπάρχουν αναφορές γυναικών ότι με δυσκολία παραλαμβάνονται μηνύσεις από τα αστυνομικά τμήματα και σπάνια κινείται η διαδικασία αυτοφώρου για τη σύλληψη του δράστη.
Με βάση τα παραπάνω, η ΔΙΟΤΙΜΑ καλεί τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και το Αρμόδιο Υπουργείο να λάβουν άμεσα έκτακτα μέτρα για την υποστήριξη των επιζωσών στην πανδημία. Συγκεκριμένα ζητά:

► Έκδοση διευκρινιστικής οδηγίας από την Ελληνική Αστυνομία για την ελεύθερη μετακίνηση των γυναικών, που επικαλούνται κίνδυνο ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας.

► Λειτουργία των Τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία και οδηγία, ειδικώς για την παρούσα συγκυρία, για την αναζήτηση και σύλληψη των δραστών με τη διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς και επιβολή περιοριστικών όρων μη προσέγγισης από την Εισαγγελία.

► Θεσμική θωράκιση της προστασίας των γυναικών με τη θεσμοθέτηση και τοποθέτηση  εισαγγελέων ενδο-οικογενειακής βίας.

► Εξαίρεση χώρων για τη στέγαση των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση και είναι αναγκαία η άμεση απομάκρυνση των ίδιων και των παιδιών τους.

► Λειτουργία της Γραμμής 15900 με sms και help desk για την άμεση, απρόσκοπτη, ασφαλή επικοινωνία των επαγγελματιών με τις επιζώσες, κατά το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.