Το έργο και η φήμη του ΚΕΣΟ, ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας, αφού αποτέλεσαν αντικείμενο ρεπορτάζ στην Εφημερίδα της Ομογένειας «Εθνικός Κήρυκας». Τιε πληροφορίες και την περιγραφή για το έργο του ΚΕΣΟ έδωσε η Διευθύντρια του Ιδρύματος κα Μαίρη Πίνη στο καταξιωμένο δημοσιογράφο του Ομογενειακού Εντύπου κ. Θεόδωρο Καλμούκο

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στηρίζει και αγκαλιάζει τις εμπερίστατες οικογένειες

Εθνικός Κήρυξ

Διδασκαλία ραπτικής στο ΚΕΣΟ.
Φωτογραφία ΚΕΣΟ4/10/2020 Του Θεοδώρου Καλμούκου     

ΒΟΣΤΩΝΗ. Είναι άξιο θαυμασμού το έργο αγάπης και φροντίδας που παρέχει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στις εμπερίστατες οικογένειες. Υπάρχει ένα ολόκληρο ίδρυμα με την ονομασία ΚΕΣΟ, που σημαίνει Κέντρο Στήριξης Οικογένειας, το οποίο διευθύνει η Μαίρη Πίνη, η οποία έχει στο δυναμικό της πολυετή πείρα στη διοίκηση και στον δημόσιο λόγο καθότι υπήρξε κορυφαία δημοσιογράφος των Αθηνών.

Σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα» η κυρία Πίνη είπε πως «το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ) είναι Εκκλησιαστικό Ιδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εδρεύει επί της οδού Ακαδημίας 95, στο ύψος της πλατείας Κάνιγγος. Εκεί εδρεύουν και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Διαθέτουμε ακόμα, Κοινωνικό Παντοπωλείο στην οδό Αχαρνών 205 και διαμερίσματα Φιλοξενίας στα Εξάρχεια και στην Κυψέλη.

Ιδρύθηκε το 1999 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, αρχικά ως Υπηρεσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (δηλαδή ως ΝΠΔΔ, ΦΕΚ 145Α/1999).

Ακολούθως ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, τίμησε και συνέχισε το έργο του προκατόχου του. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2013 με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδουτο ΚΕΣΟ μετατράπηκε σε Εκκλησιαστικό Ιδρυμα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Και τον Οκτώβριο του 2018 μετατράπηκε σε πανελλαδικής εμβέλειας. Είναι πιστοποιημένος φορέας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εθνικός Κήρυξ

Η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κρατά στην αγκαλιά της ένα κοριτσάκι που κλαίει ενώ η παιδοψυχολόγος προσπαθεί να το ηρεμήσει. Φωτογραφία ΚΕΣΟ

Τη Διεύθυνση του Ιδρύματος, ο Μακαριότατος μού την εμπιστεύτηκε το 2011.

Τόνισε πως «το ΚΕΣΟ, διέπεται από τους κανόνες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Είναι διαπιστευμένος Φορέας της στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, στα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας, Υγείας & Παιδείας, στην Περιφέρεια Αττικής, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ελληνικής Βουλής, στην Ανεξάρτητη Αρχή Συνηγόρου του Πολίτη & Συνηγόρου του Παιδιού».

Σύμφωνα με την κυρία Πίνη το ΚΕΣΟ παρέχει:

– «Ψυχοκοινωνική στήριξη και Συμβουλευτική, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε οικογένειας και των μελών της.

– Νομικές υπηρεσίες (συμβουλευτική, δικαστικά έξοδα και δικαστική εκπροσώπηση, αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης τέκνων, σε συνεργασία με την Εισαγγελία Ανηλίκων, κ.ά.).

– Συμβολαιογραφική κάλυψη για την αναγνώριση τέκνων με συνεργασία με εθελοντές συμβολαιογράφους.

– Ενδυση, υπόδηση, βρεφικό εξοπλισμό (κούνιες, port-bébé, στράτες, πάνες, είδη υγιεινής κ.ά.) και οικιακό εξοπλισμό (έπιπλα και λευκές συσκευές), μέσω χορηγιών από εταιρείες ή/και ιδιώτες.

– Αντιμετώπιση, ενδυνάμωση και στήριξη οικογενειών που αντιμετωπίζουν περιστατικά εφηβικής εγκυμοσύνης, ώστε να αποφεύγεται η διακοπή κύησης και τα νεογνά να μην εγκαταλείπονται, αλλά και να καταπολεμάται η υπογεννητικότητα.

– Πολύπλευρη στήριξη, ενδυνάμωση, ακόμη και στέγης, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τους Ξενώνες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, σε κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για τη στέγαση γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους, προσφέρθηκαν τρία διαμερίσματα ιδιοκτησίας Ιερών Ναών και της Ιεράς Συνόδου.

– Είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης από το Πιστοποιημένο Κοινωνικό μας Παντοπωλείο, το οποίο λειτουργεί με τις δικές μας δυνάμεις. Από το 2015 έως και σήμερα έχουμε μοιράσει περί τους 600.000 τόνους σε ποικιλία ειδών πρώτης ανάγκης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το έτος 2018 έγιναν περισσότερες από 24 διανομές σε 880 οικογένειες του ΚΕΣΟ.

– Εμβολιασμοί σε περισσότερα από 450 παιδιά, τα οποία κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο (2015-2020) δεν είχαν εμβολιαστική κάλυψη.

– Εμβολιασμοί σε 250 παιδιά με το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας τύπου Β, το οποίο δεν συνταγογραφείται από το Εθνικό Συνταγολόγιο λόγω του υψηλού του κόστους (104,36 ευρώ η δόση, ο συγκεκριμένος εμβολισμός πρέπει να πραγματοποιείται σε 2 δόσεις και σε βρέφη ηλικίας 0-12 μηνών σε 3 δόσεις).

– Ιατρικοί έλεγχοι πρόληψης σε ενηλίκους και παιδιά, σε συνδυασμό με εκστρατείες ενημέρωσης αγωγής και προαγωγής υγείας. Εγιναν σπιρομετρήσεις, έλεγχοι θυρεοειδούς, ενώ εξετάστηκαν οδοντιατρικά 100 παιδιά και σε 25 εξ αυτών, έγιναν οδοντιατρικές θεραπείες.

Εθνικός Κήρυξ

Σειρές ανθρώπων έξω από το κοινωνικό παντοπωλεία του ΚΕΣΟ περιμένουν να προμηθευτούν τρόφιμα. Φωτογραφία ΚΕΣΟ

Σε 300 άτομα προσφέρθηκαν ιατροφαρμακευτικές συμβουλές, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις και περίθαλψη.

– Οπτομετρικοί-οφθαλμολογικοί έλεγχοι σε παιδιά. Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών. Ελέγχθηκαν 380 παιδιά. Εξ αυτών, σε 123 παιδιά για πρώτη φορά εντοπίστηκαν προβλήματα στην όραση και συνταγογραφήθηκαν γυαλιά. Την ίδια δράση εκπονούμε σε γυναικείες φυλακές της χώρας.

– Πραγματοποιήσαμε 150 προγεννητικούς ελέγχους και 36 τοκετούς, σε άπορες ή/και ανύπαντρες μητέρες, κυρίως τα χρόνια επιβολής των Μνημονίων, όταν κάλπαζε η ανεργία και οι άνθρωποι δεν διέθεταν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε συνεργασία με τα ιδιωτικά μαιευτήρια Ρέα, Ιασώ, Μητέρα, την 3η Γυναικολογική-Μαιευτική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου, το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο καθώς και το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Είπε ακόμα, πως «εδώ και μία πενταετία συμβάλλουμε στη στήριξη και επιμόρφωση γονέων και ενήλικων ατόμων που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία, διοργανώνοντας κύκλους επιμόρφωσης 80 ωρών στις κάτωθι δεξιότητες:

Κοπτικής-Ραπτικής, Ενδυματολογίας, Χρωματολογίας,

Κοσμετολογίας (μανικιούρ-πεντικιούρ-ποδολογία) και Μακιγιάζ. (Τα συγκεκριμένα τμήματα τελούν υπό την εποπτεία της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών & Επαγγελμάτων).

Κατασκευής Κοσμήματος

– Επιμόρφωση νέων στις ξένες γλώσσες των Αγγλικών για συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης επιπέδου Lower&Proficiency, καθώς και Ρωσικών.

– Συνεδρίες Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε εφήβους και διαχείρισης σταδιοδρομίας σε ενηλίκους (σε ομάδες και ατομικά), καθώς και συνεργασίες μεταξύ ΚΕΣΟ και Δημόσιων Σχολείων, όπου ύστερα από άδεια της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ανάλογες παραδόσεις πραγματοποιούνται σε Γυμνάσια συνεργαζόμενα με το ΚΕΣΟ.

– Παραπέμπουμε παιδιά οικονομικά αδύναμων οικογενειών στα κοινωνικά φροντιστήρια και τις κατασκηνώσεις της ΙΑΑ.

– Δημιουργική απασχόληση και ενδυνάμωση παιδιών μέσα από επιμορφωτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις».

Οικονομικά το ΚΕΣΟ στηρίζεται από επιχορηγήσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, από συμμετοχές σε διάφορα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, από χορηγίες και δωρεές, καθώς και από έσοδα Bazaar.

Διαθέτει Κοινωνική Λειτουργό, Επισκέπτρια Υγείας, Ψυχολόγο, Πιστοποιημένη Διαχειρίστρια Εργων & Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού Συμβουλευτικής & Εκπαίδευσης. Και, φυσικά, Γραμματέα, Λογιστή, Νομικό Σύμβουλο, ευπρεπίστρια και πολλούς εθελοντές και εθελόντριες, καθώς και 12μελή ομάδα εκπαιδευτικού προσωπικού για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Στην ερώτηση σε ποιες οικογένειες απευθύνεται το ΚΕΣΟ, η κυρία Πίνη είπε «στις μονογονεϊκές, στις οικονομικά αδύναμες, στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Η Κοινωνική μας Υπηρεσία έχει καταγεγραμμένες περισσότερες από 1.570 οικογένειες, που αριθμούν περισσότερα από 6.000 μέλη συνολικά».

Επισήμανε ότι «μερικά από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες σήμερα, είναι «τα οικονομικά και η ανεργία, η υποαπασχόληση, η αβεβαιότητα για το αύριο και η οικογενειακή συνοχή. Είναι, κατά τη γνώμη μας, σοβαρά προβλήματα των νέων, αλλά και των ζευγαριών.

Π.χ., αγωνιζόμαστε και μιλάμε για την πάταξη της υπογεννητικότητας και τη βελτίωση των δεικτών του δημογραφικού. Πώς ένα ζευγάρι νέων θα αποφασίσει να ανοίξει σπίτι, να έχει ενοίκια και να κάνει παιδιά, όταν ενδεχομένως και οι δύο μαζί να μη συγκεντρώνουν τα 1.500 ευρώ τον μήνα;».

Η κυρία Πίνη τιμά πολύ την Ομογένεια. Είπε ότι «είναι το πιο ζωντανό κύτταρο μιας άλλης Ελλάδας, που μεταλαμπαδεύει πολιτισμό, ήθη, έθιμα, προέκταση της πατρίδας. Προσωπικά έχω μεγάλο σεβασμό σε αυτό το κομμάτι της Ομογένειας, διότι ο προπάππος μου, υπήρξε μετανάστης στις αρχές του 1900. Μετανάστευσε και… δεν επέστρεψε ποτέ».

  Theodore Kalmoukos            Θεόδωρος Καλμούκος

   Religion Editor                     Εκκλησιαστικός συντάκτης

   Omogenia                                    Ομογένεια

www.thenationalherald.com            www.ekirikas.com

Phone: 718-784•5255 • Fax: 718-472-0510 
Εθνικός Κήρυξ,  National Herald Way -37-10 30th St.
L.I.C. New York 11101

Διεύθυνση Βοστώνης: P.O.BOX 1062, Hollis, NH. 03049

Phone & Fax: 603-883-2342

www.ekirikas.com 
www.thenationalherald.com

“Εθνικός Κήρυξ” – Η ημερήσια εφημερίδα που γράφει την ιστορία του ελληνισμού των ΗΠΑ από το 1915.

“The National Herald” weekly newspaper – brings the news to generations of Greek Americans.