Τιμώντας τον Αγ. Ελευθέριο σο Γκύζη Κυριακή 15.12

Ανήμερα του Αγ. Ελευθερίου, το απόγευμα της Κυριακής,  βρεθήκαμε για πρώτη φορά στον εορτάζοντα ναό του  Αγίου Ελευθερίου, στο Γκύζη.

    Συμμετείχαμε στη  μεγαλοπρεπή λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, στις ανηφοριές και τις κατηφοριές της συνοικίας, που πήρε το όνομά της,  από το μεγάλο Τηνιακό ζωγράφο Νικόλαο Γύζη  επειδή εκείνος, εγκαταστάθηκε εκεί επιστρέφοντας το 1865, από το Μόναχο της Γερμανίας, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του. Ο μεγάλος Έλληνας  ζωγράφος  του 19ου αιώνα, -εκπρόσωπος  της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου», υπέγραφε τα έργα του με λατινικούς χαρακτήρες. Έτσι πρόεκυψε το (Κ) στην ονομασία της περιοχής του 7ου Διαμερίσματος της Αθήνας όπως είναι γνωστή σήμερα.

     Στη λιτανεία του Αγ. Ελευθερίου προεξείχαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος, ενώ χρέη τελετάρχη έκανε ο νέος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  &  προϊστάμενος του Ιερού ναού Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης.

          Τον Άγιο Ελευθέριο και την μητέρα του Ανθία τίμησαν και παιάνισαν κατά την λιτανεία οι μπάντες του Πολεμικού Ναυτικού & της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αμέσως μετά τη λιτάνευση ο τελετάρχης και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Βαρνάβας, ευχαρίστησε εκ μέρους των εφημέριων του ναού, του εκκλησιαστικού συμβουλίου, των ιεροψαλτών αλλά όλων των ενοριτών, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον εκπρόσωπο Αυτού, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδρούσης κ. Κωνστάντιο, που λάμπρυνε με την παρουσία του τις  ακολουθίες της Κυριακής.

        Επιπρόσθετα ευχαρίστησε, τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, την τροχαία Αθηνών για την άρτια διεξαγωγή της λιτανείας, το 18ο Σύστημα Προσκόπων Αθηνών, το Σύλλογο Σαρακατσαναίων τις μουσικές  Μπάντες, αλλά και τους πιστούς οι οποίοι συνέχιζαν να καταφθάνουν στον ναό ακόμα και μετά το πέρας του εσπερινού.  

 Τέλος ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  και  προϊστάμενος του Ιερού ναού π. Βαρνάβας τόνισε ότι οι εορτασμοί του Αγ. Ελευθερίου & της μητέρας του Ανθίας είναι από τις  τελευταίες πιο μεγάλες γιορτές πριν τα Χριστούγεννα και δεν παρέλειψε να ευχηθεί  καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές.

  Από το ΚΕΣΟ  την παραμονή της γιορτής τίμησε τον Αγ. Ελευθέριο  η γγ του ΔΣ του ΚΕΣΟ κα Μαρία Τάταρη ως πρώην ενορίτισσα της περιοχής, ενώ ανήμερα τον μεθεόρτιο εσπερινό συμμετείχαν η Διευθύντρια κα Μαίρη Πίνη και το μέλος του ΔΣ Σοφία Κώνστα -Πέππα