Ένας τεχνοκράτης της Δημόσιας Διοίκησης και ποιητής στο τιμόνι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

Στην εποχή αμφισβητήσεων

Οι φωνές είναι λιγοστές

                                   τις αντικαθιστά το κλάμα βουβό                                  

τα πρόσωπα είναι σκοτεινά

οι δρόμοι γεμάτοι σκουπίδια

και κάτω από αυτά το αίμα

Πόσο χαίρεται ένας πολίτης, όταν συναντά στη θέση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης   ένα αξιωματούχο, που είναι γνώστης του αντικειμένου του και ταυτόχρονα είναι και λόγιος και μάλιστα ποιητής .

Πρόκειται για τον κΣπύρο Κοκκινάκη ο οποίος την 26η Μαΐου 2017 σύμφωνα με το ΦΕΚ 250/ΥΟΔΔ/26.05.2017 διορίστηκε ως Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Ωστόσο όλο το προηγούμενο διάστημα  πριν τα νέα του καθήκοντα έχει εκδώσει δέκα ποιητικές συλλογές.

Ο Σπύρος Κοκκινάκης γεννήθηκε το 1954 στον Πειραιά. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Παιδαγωγικά, Ψυχολογία, Κοινωνική Εργασία, Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Επικοινωνία και ΜΜΕ, Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτων Αναγκών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αναγορεύθηκε διδάκτορας Δημόσιας Διοίκησης του τελευταίου. Είναι έγγαμος και πατέρας μιας κόρης. Προέρχεται από τα «σπλάχνα» του υπουργείου Υγείας, στο οποίο μπήκε στο Δημόσιο με διαγωνισμό το 1982.

Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Διευθυντής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας. Από τις 2-4-2012 διετέλεσε προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από 1-7-2012 του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας με προϋπηρεσία 3,5 ετών στη θέση προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης κατόπιν δικαστικής διεκδίκησης (ΣτΕ).Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών ενώ τα ποιήματά του έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.

Ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης χαρακτήρισε την ποίηση του κ.  Κοκκινάκη ελεγειακή και ρωμαλέα με δωρικό τόνο και εκφραστική τόλμη.

Από την σημερινή του θέση του,  ως Γενικός Γραμματέας  Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο κ. Κοκκινάκης, έλυσε όλα τα εμπόδια, που είχαν αναδυθεί για την επένδυση του Ελληνικού, τόσο από το Δασαρχείο Πειραιά όσο και με την αρχαιολογική Υπηρεσία.

Στα ποιήματα του,  ο αναγνώστης διακρίνει  μια λυρική αφήγηση με έννοιες που αναδεικνύουν καταστάσεις  λύπης, αγάπης, μοναξιάς, θανάτου, αλλά και ομορφιάς όπως η Ελληνική φύση που συνδυάζει περιγραφές με βαθυστόχαστες έννοιες. Η Άννα Κελσίου ποιήτρια συγγραφέας & κριτικός, στο δοκίμιο της  με τίτλο «Ούτε μια ημέρα χωρίς ποίηση» γράφει για τον Σπύρο Κοκκινάκη  «ότι η ποίηση του είναι η πραγματοποίηση του ονείρου μέσα στη σκέψη της ελευθερίας».