Τα κάλαντα του ΚΕΣΟ στην Ι. Σύνοδο & στο Ραδιόφωνο προκάλεσαν deal & εκπλήξεις 20.12,2019

Όταν την 10η  πρωινή  της Παρασκευής της 20ης  Δεκεμβρίου 2019, περάσαμε την μεγάλη είσοδο του Συνοδικού Μεγάρου στην Οδό Ιασίου 1,  για να πούμε τα κάλαντα  -στα διευθυντικά στελέχη και τους εργαζόμενους  των υπηρεσιών  της Συνόδου της Εκκλησίας της  Ελλάδος,  προσμέναμε ότι  εν χορδές και ογράνεις  με τραγούδια και  παραδοσιακά κάλαντα  θα δίναμε  ευχές, θα εκδηλώναμε την αγάπη και  την  χαρά μας,  θα κατακτούσαμε καρδιές.  Αλλά δεν φανταζόμαστε ότι  με την ορολογία της επιχειρηματικότητας, θα κάναμε και  deal!

Ας πάρουμε  την εξιστόρηση από την αρχή.  Τα κάλαντα στη Σύνοδο είναι μια συνήθεια που καθιέρωσε  το ΚΕΣΟ, από το 2014, δεδομένου ότι εκεί εδρεύει και το γραφείο του Γενικού Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος  πανιερώτατου Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου ο οποίος είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΕΣΟ. Έτσι  κάθε φορά  με την πρωτοβουλία του ΚΕΣΟ  προσκαλούνταν να συμμετάσχουν  διαφορετικά μουσικά σύνολα ή μαθητικά τμήματα  από τα συνεργαζόμενα με το ΚΕΣΟ σχολεία. 

 Το  2014 το  πρώτο Μουσικό τμήμα,  που συμμετείχε προερχόταν, από το Γενικό  Λύκειο Ασπροπύργου  υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας  -ερευνήτριας  του,  διαφόρων ειδών του Ελληνικού  τραγουδιού κας Φανής Σκληρού . Και  συνοδευόταν  από την Διευθύντρια του  ΚΕΣΟ  κα Μαίρη Πίνη, τα μέλη του ΔΣ του ΚΕΣΟ και τον  Θεολόγο  κ. Ηλία Κεσμίρη.  Αλλά  και φέτος ένα  μεικτό  σύνολο, προερχόμενο από το ΓΕΛ Ασπροπύργου,  που αποτελείται από φοιτητές,   που είχαν συμμετάσχει και το 2014, αλλά και  σημερινούς  μαθητές και  μαθήτριες.  Το μουσικό σχήμα, που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο είναι ένα πολυβραβευμένο μουσικό σχήμα με Εθνικά & Ευρωπαϊκά βραβεία. Η τελευταία διάκριση που έλαβε ήταν από την ΕΡΤ & την εκπαιδευτική Τηλεόραση    για την ταινία,  που γύρισαν τα παιδιά  για το ρεμπέτικο τραγούδι στα χρόνια της κατοχής.

   Τους καλαντιστές εκτός των εκπαιδευτών τους, κας Φανής Σκληρού και του Θεολόγου κ. Ηλία Κεσμίρη, συνόδευσαν η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη, η κα Σοφία Πέππα-Κώνστα μέλος του ΔΣ του ΚΕΣΟ, η κα Πόπη Ζούλια, προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΚΕΣΟ και η κα Λένα Παγώνη, κοινωνική λειτουργός του ΚΕΣΟ.

Αγόρια και κορίτσια, με βιολιά και ακορντεόν έψαλαν αρχικά κάλαντα από τα Επτάνησα, στον αναπληρωτή πρόεδρο του ΚΕΣΟ και Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, στον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους του Οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας. Ήταν τόσο πολύ καλό το κλίμα που προκάλεσαν τα παιδιά που  μετά τα κάλαντα, ακλούθησε και ένα βαλσάκι από τον  αναπληρωτή Πρόεδρο του ΚΕΣΟ κ. Αγαθάγγελο. Χρέη ντάμας έκανε η γραμματέας του κα Μαρία Αλούπη!

Μετά το τέλος, τα παιδιά μαζί με τους επαίνους την προσφορά γλυκών  και δώρων  και την ανταλλαγή ευχών, έτυχαν ξενάγησης από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναριού κ. Αγαθάγγελος. Ξενάγησε παιδιά & καθηγητές στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Αποστολικής Διακονίας.

Είναι ο χώρος, που πραγματοποιεί το ΔΣ του ΚΕΣΟ τις συνεδριάσεις του. Στην ίδια αίθουσα, συνεδριάζουν οι Επιτροπές Διαλόγου μεταξύ  Πολιτείας και Εκκλησίας. Εκεί λοιπόν ακλούθησε και η Δεύτερη έκπληξη! Ο Δεσπότης θυμήθηκε τα μαθητικά του χρόνια, που μάθαινε ακορντεόν. Έτσι, ζήτησε από τον φοιτητή Σαουλίδη το ακορντεόν και άρχισε να παίζει και να τραγουδά.

Παράλληλα κάλεσε το Μουσικό Σύνολο να μεταβεί ένα βράδυ στο Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας όπου φιλοξενούνται φοιτητές και να περάσουν μια  βραδιά ελληνικής παραδοσιακής και ρεμπέτικης μουσικής.

Δεύτερος Σταθμός στο Συνοδικό μέγαρο αποτέλεσε ο  2ος όροφος όπου τους υποδέχτηκε ο  Πανοσιολογιώτατος π. Αμφιλόχιος Ρουσσάκης, ως εκπρόσωπος του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου  Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Ακολούθησε ξενάγηση στην αίθουσα της Ιεραρχίας(αντιστοιχεί με το Κοινοβούλιο της Εκκλησίας), την αίθουσα της Διαρκούς Ιερά Συνόδου(αντιστοιχεί με την αίθουσα του Υπ. Συμβουλίου της Εκκλησίας) και  εξηγήθηκε στα παιδιά για τα κειμήλια, που διαφυλάσσονται στην αίθουσα, όπως το χέρι του Ιεράρχη & Διδασκάλου  Μ. Βασιλείου συγγραφέα της Θείας Λειτουργίας. Ακόμα ξεναγήθηκαν στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου.

Επόμενος σταθμός στο Συνοδικό Μέγαρο, ήταν ο τέταρτος όροφος, στα γραφεία της ΕΚΥΟ, ώστε τα παιδιά να ψάλλουν τα κάλαντα στη τόσο νευραλγική υπηρεσία των Οικονομικών  Υπηρεσιών της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τους μικρούς μουσικούς υποδέχθηκε  εγκάρδια  ο Διευθυντής της ΕΚΥΟ πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Νικόδημος Φαρμάκης, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΚΥΟ.

Και εδώ τα παιδιά, αλλά και οι καθηγητές τους  απέσπασαν επαίνους, ευχές,  …και «μπαξίσι» όπως το απαιτούν οι ημέρες. 

Και επειδή η π. Νικόδημος έχει υπό την εποπτεία του το Ίδρυμα Κόκκορη & τα παραρτήματα του, που φιλοξενούν παιδιά με σύνδρομο Down & βαρύ αυτισμό, κάλεσε το Μουσικό Σύνολο να προγραμματίσουν μια επίσκεψη στο Ίδρυμα Κόκκορη.

Τέλος μετά την Σύνοδο, ΚΕΣΟ & καλαντηστές πραγματοποίησαν και μια ειρηνική «Μουσική Εισβολή» στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου τα παιδιά τα “έψαλλαν” στους life ακροατές του Ραδιοφώνου, αφού προηγουμένως είχαν ευχηθεί στο γραφείο του Διευθυντή του σταθμού κ. Αλέξανδρου Κατσιάρα.