Προσκύνημα του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου & το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την επαναλειτουργία του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ν. ΥΟΡΚΗ

      Αλληλοσυγκρουόμενα   συναισθήματα γέμισε το «είναι» μου,  όταν επισκέφθηκα πρόσφατα, με αφορμή την Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου το Ground Zero (Σημείο Μηδέν) στην Πλατεία του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου στη Νέα Υόρκη, εκεί, που δέσποζαν οι γνωστοί Δίδυμοι πύργοι της Ν. Υόρκης, ορατοί από αέρος την ώρα που τα αεροπλάνα έχαναν ύψος και ετοιμαζόταν για προσγείωση,  στο αεροδρόμιο GFK, αλλά και από θαλάσσης.

     Είχα επισκεφτεί τους δίδυμους  το 1996 όταν πρωτοπήγα στις ΗΠΑ, αλλά και το 1999 χρονιά, που είχε ενθρονιστεί ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στου οποίου την τελετή ενθρόνισης, ήμουν προσκεκλημένη και  είχα την τιμή να την παρακολουθήσω εν τω μέσω ομογενών, φίλων και συναδέλφων από Ελλάδα  και άλλες Πολιτείες  της Αμερικής.

      Μετά με το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ήρθε η καταστροφή, η απώλεια 3000 ψυχών, ο πόνος, αλλά και η αποκατάσταση, ο φόρος τιμής, η Ίδρυση Μουσείου για να θυμίζει την αποφράδα ήμερα. Ο θαυμασμός στις Αρχές για την ταχύτητα της αποκατάστασης πέρα από γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες & αντιλήψεις.

Επικράτησε η εκτίμηση πως οι «δίδυμοι πύργοι» θα πρέπει να υψωθούν ξανά. Ακολούθως  αναγερθεί  αρχικά ο πρωτος ουρανοξύστης  Οne World Trade Center και θα ακλουθούσε και ο άλλος

 O μοναχικός Α΄ πύργος είναι και πάλι το ψηλότερο κτίριο στις ΗΠΑ και το έκτο μεγαλύτερο στον κόσμο  (σ.σ. ένας αντίστοιχος Πύργος τον οποίο επισκέφτηκα το 2016 βρίσκεται στη Σαγκάη)

Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα David Childs και είναι συνολικού ύψους 541μ.κ (που αντιστοιχούν σε 1.776 πόδια που είναι και η χρονολογία της ιστορικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της χώρας). Έχει 104 ορόφους και εντυπωσιάζει με τις απλές γραμμές του, τον λεπτό οβελίσκο του σε στυλ βελόνας και τις ανακλαστικές εξωτερικές του επιφάνειες, που αστράφτουν στον καλοκαιρινό ουρανό. παραδόθηκε το 2014.  Ενάμισι χρόνο αργότερα  παραδόθηκε  και ο δεύτερος ουρανοξύστης έχει ύψος 390 μέτρα.