Οι αθέατοι πρωταγωνιστές του ΚΕΣΟ σε εποχή καραντίνας και κορωνοϊού 16.4.2020

Είναι γεγονός  ότι ζούμε πρωτόγνωρες και  ασύλληπτες καταστάσεις. Περιορισμένοι στο σπίτι  για την ατομική, οικογενειακή,  κοινωνική και συλλογική προστασία.

Μάλιστα εμείς οι Έλληνες γίναμε νομοταγείς! που μέχρι χθες εκφραζόμαστε  στην πλειονότητα μας, όπως σκεφτόμαστε δυνατά, επικριτικά, ανυπότακτα.

 Εμείς, που ξεχυθήκαμε στους δρόμους κόντρα στα μνημόνια,  που εναντιωθήκαμε σε κάθε μορφή καταπιέσεις, ώστε τα Ξένα ΜΜΕ να μας είχαν ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Ναι τώρα  πειστήκαμε. Υπακούσαμε.  Μείναμε Σπίτι!  Και την στάση μας αυτή,  την πιστωθήκαμε, ώστε οι περασμένοι μας επικριτές στα Διεθνή ΜΜΕ, τώρα, να μας επαινούν, όταν Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ν. Υορκή,   καταγράφουν χιλιάδες θύματα νοσούντων πολιτών.

Κριθήκαμε ως πολίτες,  ως σύνολο κρατικής οντότητας και ως Κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα προσμετρήθηκε, στη θετική εικόνα της χώρας και άρχισε να  επηρεάζει  θετικά ακόμα και τους δείκτες των χρηματιστήριων!

         Η κατανόηση αυτή, εκ μέρους  του κοινωνικού συνόλου, οφείλεται σε μια επιστημονική ομάδα ιατρών Λοιμοξιολόγων, Παθολόγων, καθηγητών Φαρμακολογίας  κ.αλ,  την οποία εκπροσωπεί   κάθε βράδυ στην τακτική ενημέρωση  ένας  ήπιος, στωικός, ταπεινός  θρησκευόμενος  επιστήμονας με 30 σελίδες βιογραφικό, πολλά συγγράμματα  στο ενεργητικό του, απόφοιτος του Harvard University    ο καθηγητής  Ιατρικής  κ. Σωτήρης Τσιόδρας  αλλά και ένας πολιτικός,  που   έλκει τις ρίζες του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση  και πλέον διατελεί υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων. Πρόκειται για τον κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Η νέα κατάσταση, δημιούργησε τους ήρωες της εποχής μας, όπως είναι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό  των Δημοσίων νοσοκομείων το οποία είχαν βιώσει την συρρίκνωση -που  πολλές, φορές έφτανε μέχρι την απαξίωση- όχι μόνο κατά το διάστημα των μνημονίων, αλλά αρκετά πριν από αυτή, την εποχή.

Σε αυτούς προστέθηκαν οι υπάλληλοι των super market, οι ντιλονεράδες, οι αστυνομικοί, που μεριμνούν για την εφαρμογή των μέτρων, οι φαρμακοποιοί, οι δημοσιογράφοι, που  μάχονταν για την ενημέρωση, κ.αλ.

Μέσα λοιπόν σε αυτή τη γόμωση,  των ηρώων και των διακεκριμένων ανθρώπων υπάρχουν και οι αφανείς πρωταγωνιστές, όπως είναι οι άνθρωποι του ΚΕΣΟ. Αυτοί χωρίζονται σε δυο ομάδες.

 Στη  Πρώτη Ομάδα  ανήκουν οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες, που κρατούν το ΚΕΣΟ ανά πάσα στιγμή ζωντανό και «ετοιμοπόλεμο»  φορέα. Ας τους δούμε λοιπόν ποιοι/ποιες είναι  αναλυτικά:

Απόστολος Τσόγκας Λογιστής  με περγαμηνές & εμπειρία άμεσα απαραίτητος αυτό το διάστημα που τα πάντα διαπεραιώνονται μέσω υπολογιστών & e-banking

Πόπη Ζούλια Επισκέπτρια Υγείας Υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Από κοινού με την Λένα Παγώνη Κοινωνική Λειτουργό -παρά το γεγονός ότι το γραφείο είναι κλειστό- ήταν πανταχού παρούσες  όπου & όποτε απαιτήθηκε.

 Δώρα Τσόγκα Αναπ. Ψυχολόγος,  «Μένει Σπίτι» και δουλεύει μέσω τηλεφώνου τα περιστατικά, που απαιτούν στήριξη. Παράλληλα συνεργάζεται με την Ειρήνη Ανδριώτη πιστοποιημένη Σύμβουλο Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Υπεύθυνη προγραμμάτων του ΚΕΣΟ και Διαχειρίστρια του προγράμματος Erasmus, που αυτό το διάστημα τρέχε ο φορέας μας.

Νίκος Σοφιανίδης Επιστάτης του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου και ο Κωνσταντίνος Σαλεβουράκης υπεύθυνος Αποθήκης. Και οι δυο συνεργάτες  συνεισφέρουν παράλληλα επί παντός τεχνικού θέματος.

Μαρία Νικολάου-Καραποστόλη γραμματέας & υπεύθυνη  συγκέντρωσης Χορηγιών.

Δημήτρης Νικολάου  υπεύθυνος των αναρτήσεων στην ιστοσελίδα του ΚΕΣΟ.

Αθηνά Χολίδου ευπρεπίστρια  ήταν παρούσα οπότε απαιτήθηκε προ της απολύμανσης, καθώς μετά από αυτήν και όχι μόνο, αλλά και στη προετοιμασία για τις  μάσκες

Στη Δεύτερη Ομάδα ανήκουν οι εθελοντές και οι εθελόντριες. Πρόκειται για την ομάδα, που μέχρι τώρα έραψαν 2000 μάσκες και συνεχίζουν να ράβουν για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

 Σε αυτήν ανήκουν οι δυο καθηγήτριες Κοπτικής- Ραπτικής Μαρία Δεμέναγα και  Σταυρούλα Φωκά και οι «μαθήτριες»  Αφροδίτη Σιδηροπούλου,  Γαρυφαλλιά Φάκαλου, Ελευθερία Βουρνάζου, Χριστίνα Καλονταντάνου, Μαρία Σταμούλη, Ελένη Παπαγιαννάκη,  Ισμήνη Δρίβα,  Καρακούση  Ελένη, ο «δημιουργός» Κώστας Αστερειάδης, ο οικονομικός μετανάστης-ράφτης Αιγυπτιακής καταγωγής Rogan Mina    και ο Στέλιος Ζούλιας, που με το TAXI του, έκανε χρέη διανομέα των υλικών, αλλά και της συγκέντρωσης των μασκών από σπίτι σε σπίτι στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ

Ως Διευθύντρια του ΚΕΣΟ ευχαριστώ όλους του πρωταγωνιστές του φορέα μας.

                                                      Μ. ΠΙΝΗ