Με το βλέμμα στραμμένο στους πατατο-παραγωγούς της Νάξου & χορηγούς του ΚΕΣΟ 14.09.2018

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου εντάσσεται στους φίλους και χορηγούς του ΚΕΣΟ, πέρσι μας χορήγησε για τις ανάγκες των ωφελουμένων οικογενειών μας περισσότερους από 30 τόνους πατάτες και αναμένουμε και την φετινή προσφορά τους.

Την 1η Σεπτεμβρίου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υπό την αιγίδα της UNESCO, πραγματοποίησε το 9Ο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου, το μεγαλύτερο αγροτικό φεστιβάλ των Κυκλάδων με σκοπό να  καταρρίψει το ρεκόρ Guinness για την μεγαλύτερη μερίδα με τηγανητές πατάτες Νάξου.

Για να καταρριφθεί το ρεκόρ χρειάστηκαν πάνω από 2 τόνοι ακαθάριστες πατάτες Νάξου, 800 λίτρα από το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο του νησιού, 22 παραδοσιακά τσουκάλια για το τηγάνισμα και μπόλικη διάθεση για… καθάρισμα!

Περισσότερες από 200 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια  της ξακουστής πατάτας της Νάξου. Κάθε χρόνο 8000 τόνοι παράγονται στο νησί. Η πατάτα Νάξου μαζί με τα υπόλοιπα αγροτικά-τυροκομικά προϊόντα έχουν αναδείξει τη Νάξο ως τη μεγαλύτερη αγροτική δύναμη των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου.

Την εκδήλωση, παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Μπάγια Αντωνοπούλου  και Χρήστος Νέζος ο οποίος έχει γράψει και σχετικό βιβλίο με τίτλο «Μαγειρεύοντας στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες». To βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός, παρουσιάστηκε στο 9Ο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου και παράλληλα διατίθεται στο Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο.