Η τοποθέτηση της Διευθύντριας του ΚΕΣΟ στην Επιτροπή Ισότητας της Ελληνικής Βουλής. 22.5.2020

Αρχικά  ως Διευθύντρια του ΚΕΣΟ(Κέντρου Στήριξης Οικογένειας –Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών) θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ την Επιτροπή σας για την τιμητική πρόσκληση στην παρούσα συζήτηση. Στον τρίλεπτο χρόνο, που έχω στη διάθεση μου, δεν θα αναφερθώ τι θα κάνουμε, αλλά  τι  κάναμε  ως φορέας αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο του εγκλεισμού για την πανδημία του COVID -19.

  1. Η Κοινωνική Υπηρεσία μας & η Ψυχολόγος μας συνέχισαν να προσφέρουν  τηλεφωνικά, την στήριξη και την ενδυνάμωση των περιστατικών, που ήδη αντιμετωπίζαμε προ του εγκλεισμού. Αν κρίθηκε από τις ειδικούς, ότι τα περιστατικά χρειάζονταν μεγαλύτερη και πιο εξειδικευμένη στήριξη, τα παραπέμπαμε στις Γραμμές της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φίλων με την οποία έχουμε πολύ καλή συνεργασία.
  2. Για τις Οικογένειες, που αντιμετώπισαν προβλήματα επισιτιστικής αρωγής, ήρθαμε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, που εκείνο το διάστημα -μπορούσε με τους μηχανισμούς του- να κάνει διανομές, να συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες οικογένειες, στους πίνακες αποδεκτών.
  3. Εν τω μέσω του  COVID -19 μας παρουσιάστηκαν τρία νέα κρούσματα που αναζήτησαν βοήθεια, η μία εξ αυτών αντιμετωπίζει και πρόβλημα Στέγης, χωρίς να έχει . Το περιστατικό, απαιτούσε άμεση διεκπεραίωση,  στη δύνη των μέτρων του COVID -19 και μάλιστα μια συμβολική ημέρα την 16.4.2020 (Μ. Πέμπτη).  Μας ζητήθηκε από την κα Συρεγγέλα, να καλύψουμε τις ανάγκες ένδυσης-υπόδησης, για μια γυναικά κακοποιημένη, ή οποία είχε νοσηλευθεί σε Δημόσιο Νοσοκομείο, λόγο ξυλοδαρμού από τον σύντροφο της.   Για την ικανοποίηση του αιτήματος της κυρίας Γραμματέως  παρά το γεγονός ότι  τα πάντα ήταν κλειστά και η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ βρισκόταν  με σπασμένο χέρι, κινητοποιηθήκαμε με  συνεργάτες μας, ανοίξαμε το ΚΕΣΟ και προσφέραμε ρούχα και ενδύσαμε το θύμα.
  4. Τέλος μέσα από την ιστοσελίδα μας και τις σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης, ενημερώναμε τακτικά  ωφελούμενους και  φίλους  μας, για τις Γραμμές Στήριξης, της ΓΓΟΠΙΦ, της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω του Αιγηνίτειου Νοσοκομείου και της Πολιτικής Προστασίας.