Αγία Ελένη: ο απόηχος ενός αποχωρισμού & η ευλογία της

Παρασκευή πρωί της 16ης Ιουνίου 2017, λίγο μετά την 7η πρωινή, η σωρός  της Αγίας  Ελένης  των Εθνών και της Ενότητας,ήρθε η ώρα, να επιστρέψει στο νησί της, στη  Santa Elena, στη λιμνοθάλασσας της Βενετίας,  ώστε να συνεχίσει τον ύπνο της.

Το συγκεκριμένο νησάκι, ένα από τα τριάντα της Λιμνοθάλασσας  και έχει  λάβει το όνομα του  προς τιμή της Αγίας  και της  Βυζαντινής Αυτοκρατόρισσας.   Η Αγία θα εναποτεθεί στην ειδική προς τιμή της, αίθουσα  του ορθόδοξου ναού του Αγ. Γεωργίου Βενετίας των Ελλήνων (San Giorgio dei Greci, όπως λέγεται στα ιταλικά)   και  βρίσκεται στη συνοικία Καστέλο. Αποτελεί δε παρεκκλήσι της Βασιλικής του Αγ. Μάρκου. Μαζί της, θα επιστρέψει και   το τεμάχιο του Τίμιου Ξύλου  με τα άχραντα πάθη του Χριστού, που φυλάσσεται στο καθεδρικό Ναό της  Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

Ένα  μικρό αποχαιρετιστήριο δοξαστικό και μετά οι ιερείς, που θα τη συνόδευαν την Αγία,  την σήκωσαν για να τη μεταφέρουν σε ειδικού τύπου Βαν.    Έτσι, όλοι μαζί,  συνοδεία δυο περιπολικών  ξεκινήσαμε  στις 7.30π.μ.  για το Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Στην αποστολή της επιστροφής,  ηγείτο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου & αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΕΣΟ κ. Αγαθάγγελος, ο Πρόεδρος της  Ellinair & ιδρυτής του Ομίλου Εταιρειών της Μouzenidis Group ο οποίος ήταν ο Μέγας  χορηγός του αεροσκάφους,   τα στελέχη και οι υπάλληλοι της Αποστολικής Διακονίας  της Εκκλησίας της Ελλάδος, που κοπίασαν το προηγούμενο διάστημα για το εγχείρημα της έλευσης της Αγίας, αλλά και της ασφάλειας του προσκυνήματος.

Στη ανωτέρω σύνθεση συμπεριλαμβάνονταν τα μέλη του ΔΣ του ΚΕΣΟ(π. Λάμπρος Ξεσφύγκης, και οι κυρίες Τζένυ Τσουμάνη, Μαρία Τάταρη & Μάρθα Σαμαρά), καθώς και η Διευθύντρια του Μαίρη Πίνη

Η πομπή, λόγω κίνησης, στο αεροδρόμιο, έφθασε στη Πύλη 9, λίγο μετά τις 9πμ. Παρακάμφθηκε η  διαδικασία  αναχώρησης  και ακολουθήθηκε ο τυπικός  έλεγχος, που γίνεται στις ανάλογες αποστολές VIP.

Στη πίστα του “Ελ. Βενιζέλος” μόλις οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών του Αεροδρομίου αντιλήφτηκαν,  ότι στο συγκεκριμένο Βαν    -που μαζί  με συνοδευτικό όχημα της Υπηρεσίας Εδάφους,  πλησίασε το αεροσκάφος-  περιείχε η γυάλινη λάρνακα με την Αγία,  άφηναν της δουλειές τους και έσπευδαν ομαδικά να προσκυνήσουν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια μίνι ουρά 30 και πλέον ατόμων.

 

Η άφιξη

 Στο Airbus 319 της  Ellinair  επιβίβασαν πρώτα την  Αγία και την εναπόθεσαν σε ειδικό  φορητό τραπέζι,  που είχαν δημιουργήσει, πάνω από τις θέσεις των επιβατών στο ουραίο τμήμα του αεροσκάφους. Ακολούθως επιβιβαστήκαμε, όλοι οι υπόλοιποι.

Η αναχώρηση έγινε στις 10.25πμ ώρα Ελλάδος με ένα καιρό μελαγχολικό. Από το μικρόφωνο, ο πιλότος κ. Κεφαλλονίτης μας ενημέρωσε  για την διαδρομή. Ακλουθούσαμε τον αεροδιάδρομο της Αδριατικής. Από Αθήνα κατευθυνθήκαμε προς Κόρινθο. Πετάξαμε πάνω από την Κέρκυρα, τα Τίρανα, το Ντουμπρόβνικ, το Σπλιτ, τις Δαλματικές Ακτές, την Τεργέστη και μετά από δυο ώρες, προσγειωθήκαμε με μια άψογη προσγείωση που καταχειροκροτήθηκε, στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Μάρκο Πόλο» της Βενετίας.

Επικρατούσε συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία ήταν 28ο  και η υγρασία 80%.

Η  διαδικασία της αποβίβασης άμεση. Εδώ ακολουθήθηκε μια διαδικασία αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με την Αθήνα. Πρώτα κατεβήκαμε όλοι εμείς και τελευταία η Αγία. Ομαδικά κατευθυνθήκαμε σε ειδικά ναυλωμένο πλωτό λεωφορείο, που μας χώρεσε όλους. Έφερε  την Ελληνική και τη Βυζαντινή σημαία, καθώς και τις σημαίες της Γαληνότατης και της Μητροπόλεως Ιταλίας. Τελευταία στο σκάφος εναποτέθηκε η λάρνακα με την Αγία και επιβιβάστηκε ο Θεοφιλέστατος.  Και…. ξεκινήσαμε για το νησί. Την  Santa Elena και τον Αγ. Γεώργιο Βενετίας των Ελλήνων (San Giorgio dei Greci)

 

Η Santa Elena & η λιμνοθάλασσα

Το νησί, είναι  συνολικής έκτασης 0,34 km. Ο Ι. Ν.  του Αγ. Γεωργίου, στο εσωτερικό του,  φέρει μαρμάρινη πλάκα, με Ελληνική επιγραφή του 1564 και αναφέρει ότι ο ναός αφιερώθηκε στον Χριστό και τον Άγιο Γεώργιο, από τους Έλληνες, που μετοικούσαν στη Βενετία.

Το 1498, οι Έλληνες  ίδρυσαν τον Ορθόδοξο Σύλλογο της Ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας ο οποίος  επί 519 χρόνια δεν έχει σταματήσει την δράση του μέχρι σήμερα! Οι ίδιοι οι ιδρυτές του Συλλόγου,  μερίμνησαν  πριν από 453 έτη, για την  ίδρυση του Ι. Ναού, που είναι μεταγενέστερος του Συλλόγου, κατά 66χρονια.  Σήμερα στο Σύλλογο, έχουν ενταθεί και οι ορθόδοξοι Ρουμάνοι, που κατοικούν στη Βενετία.

Η φήμη του νησιού, έχει συνδεθεί με την καλλιέργεια και ανάπτυξη της ορτανσίας. Το συγκεκριμένο είδος θάμνων ευδοκιμεί  στην Κεντρική και στην Ανατολική Ασία, κυρίως σε Κίνα και Ιαπωνία (αποξηραμένα πέταλα των ανθών προστίθενται στο τσάι  δημιουργώντας την ποικιλία τσαγιού «ορτανσία»,  από τις περιοχές  της Κίνας, των  Ιμαλάϊων, όπως  και τη Αμερικανικής Ηπείρου και έφτασαν στην Ευρώπη από τους μεγάλους εξερευνητές θαλασσοπόρους Μάρκο Πόλο & Χριστόφορο  Κολόμπο).

Η διαδρομή από το αεροδρόμιο μέχρι το νησί Της, κράτησε μια ώρα. Καθ όλη την διάρκεια του πλού μας, μας συνόδευε  σκάφος με Ελληνο-ρουμάνους Ορθόδοξους κατοίκους της Βενετίας.   Διασχίσαμε  ένα μεγάλο μέρος  της  Λιμνοθάλασσας της Βενετίας.

Η συνολική έκτασή της Λιμνοθάλασσας, είναι περίπου 550 τετραγωνικά km από τα οποία περίπου το 8%  είναι η έκταση των 30  νησιών της, που περιλαμβάνουν και την ίδια τη Βενετία, καθώς και πολλά μικρότερα νησιά και  εκτείνεται από τον ποταμό Σιλέ στα βόρεια μέχρι τον ποταμό Μπρέντα  στα νότια.  Συνδέεται με την Αδριατική θάλασσα   με τρεις διόδους: του Λίντο, του Μαλαμόκκο και της Κιότζια.  Ως  ευρισκόμενη σχεδόν στο μυχό μιας στενής θάλασσας όπως η Αδριατική, η λιμνοθάλασσα υπόκειται σε σημαντικές μεταβολές στο επίπεδο των νερών της, με τις πλέον ακραίες, να εμφανίζονται στις ανοιξιάτικες πλημμυρίδες που είναι γνωστές ως  acqua alta ( σημαίνει «υψηλά νερά»). Η Βενετία πλημμυρίζει τακτικά, ακόμα και η Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Τα πιο φημισμένα από αυτά είναι: Σάντ Εράσμο , Μουράνο, Κιότζια, Τζιουντέκκα, Τορτσέλλο, Λα Τσερτόζα, Μπουράνο, Τρονκέττο, Ποβέλια, Λατσαρέττο Νουόβο, Λατσαρέττο Βέκκιο,  κ.αλ

Η Λιμνοθάλασσα της Βενετίας είναι ο μεγαλύτερος  υγρότοπος στη Λεκάνη της Μεσογείου. Κατά την διέλευση μας συναντήσαμε πολλά είδη πουλιών όπως ερωδιούς και κορμοράνους, γλάρους,  να επικάθονται πάνω σε πασσάλους από κορμούς κλήθρων* σήμα κατατεθέν στα κανάλια της Βενετίας, ωσάν να ήθελαν να χαιρετίσουν την αποστολή.

Οι κλήθροι*, ένας  ένας τύπος ξύλου γνωστός για την αντοχή του στο νερό.  Αρχικά προέρχονταν από το δυτικότερο τμήμα της σημερινής  Σλοβενίας( περιοχή Κράς) και από δύο περιοχές της Κροατίας(Λίκα & Γκόρσκι Κόταρ), καθώς από το νότιο Μαυροβούνιο. Άλλα δένδρα που χρησιμοποιούνται για πασσάλους είναι  οι λάρικες. Πρόκειται για  κωνοφόρα της οικογένειας των Πευκίδων. Φύονται στα πυκνά δάση της Τάϊγκας  στη Ρωσία  και τον Καναδά. Οι λάρικες  χρησιμοποιούνται στην παραγωγή νεφτιού.  Λόγω του προβλήματος της στάθμης των υδάτων στη Βενετία, τα θεμέλια των κτιρίων της, είναι κατασκευασμένα πάνω σε πυκνά τοποθετημένους ξύλινους πασσάλους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ακόμη άθικτοι μετά από αιώνες καταβύθισης. Οι πάσσαλοι διαπερνούν ένα μαλακότερο στρώμα άμμου  και λάσπης μέχρι να φτάσουν σε ένα πολύ σκληρότερο στρώμα συμπιεσμένης αργίλου. Δεδομένου ότι το ξύλο είναι βυθισμένο στο νερό, σε συνθήκες μειωμένου οξυγόνου,  δεν σαπίζει τόσο γρήγορα, όσο στην επιφάνεια. Αντίθετα σκληραίνει ως αποτέλεσμα της συνεχούς ροής νερού πλούσιου σε μέταλλα γύρω του και μέσα του, έτσι ώστε αποκτά μια δομή σαν πέτρα.

Μετά από μια ώρα,  το πλοίο μας έδεσε κάβο στο λιμανάκι του   Santa Elena. Δίπλα μας προσάραξε το συνοδευτικό πλοίο. Εμπρός  μας εκτεινόταν ένα θαυμάσιο πάρκο. Ήδη πιστοί ενδεδυμένοι με τοπικές ενδυμασίες Έλληνες Ιταλοί και Ρουμάνοι, οι προξενικές και εκκλησιαστικές αρχές με λάβαρα, αλλά και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Ορθόδοξων της Βενετίας μας περίμεναν, με ψαλμούς και ύμνους, που αποδίδονταν στις τρεις γλώσσες Ελληνικά-Ιταλικά & Ρουμάνικα. Η αποστολή και οι  «ντόπιοι» ενωθήκαμε σε ένα σώμα.

Οι ιερείς και οι λαϊκοί της αποστολής διαμοιράζονταν την μεταφορά της Αγίας στις πλάτες τους. Διασχίσαμε το πάρκο και την ήσυχη συνοικία Kastelo κατάμεστη, από ορτανσίες, καθώς και το γεφυράκι ενός μικρού καναλιού, όλη η απόσταση υπολογιζόταν στα 650μ.

Στην είσοδο του ναού μας περίμενε διμοιρία πρόσκοπων, που απέδωσε τιμές, ενώ το εσωτερικό του, ήταν στολισμένο  με εκατοντάδες ορτανσίες. Η Αγία εναποτέθηκε από την Ελληνική αποστολή το καθολικό του Ναού. Έγινε ακόμα ένας αποχαιρετισμός από εμάς. Ακολούθως η λάρνακα της Αγίας, μεταφέρθηκε από τους Ελληνορθόδοξους της Βενετίας, από το καθολικό του Αγ. Γεωργίου στην δική της αίθουσα.

 

Ο αποχαιρετισμός

 Η  ζωή μας είναι στιγμές. Οι στιγμές, που ζήσαμε όλοι, όσοι συνοδεύαμε την Αγία Ελένη στη βάση της, ήταν μοναδικές και  ανεπανάληπτες.  Η έλευση της,  στην Ελλάδα, έγινε από τον καθεδρικό Ναό του Αγ. Μάρκου. Έφτασε με τιμές Αρχηγού Κράτους.

Η επιστροφή έγινε λιτά, αθόρυβα, απέριττα στη  Santa Elena.  Όλοι μας, αισθανθήκαμε ένα κόμπο στο λαιμό, όταν την εναποθέσαμε εκεί. Νοιώσαμε ότι αφήσαμε  κάποια ψηφίδα από τον εσωτερικό μας κόσμο, προσδοκώντας στην ευλογία της.

Όλοι και όλες φύγαμε, με την πίκρα  του αποχωρισμού. Επιπρόσθετα μείναμε με την πίκρα διότι δεν μπορέσαμε να απολαύσουμε έναν καφέ, στη ιστορική και κοσμοπολίτικη  Πλατεία του Αγ.  Μάρκου,  λόγο έλλειψης χρόνου  της Ellinair.

Ωστόσο η Αγ. Ελένη με το πέρασμα της από την Αθήνα προκάλεσε –(στους πιστούς, που την προσκύνησαν και ήταν  άνθρωποι όλων των ηλικιών)- σύνθετα συναισθήματα ενδυνάμωσης, ευλογίας, ελπίδας, αντοχής, υπομονής.

Υπήρξαν ημέρες, που η ουρά, η οποία  σχηματίστηκε για το προσκύνημα της,  μετρήθηκε να αντιστοιχεί με  ένα χιλιόμετρο (1 km) και η αναμονή, έφτασε τις 5 ώρες!

Ακόμα για τη χάρη της, οι προσκυνητές της,  εκδήλωσαν συναισθήματα  αλληλεγγύης, αφού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αποστολικής Διακονίας για  τη συγκέντρωση    φαρμάκων. Αναλυτικά συγκεντρώθηκαν 100 κούτες με φάρμακα εκ των οποίων οι 30 ήταν κοντόληκτες και χορηγήθηκαν άμεσα, ενώ οι 70 θα διανεμηθούν από την Αποστολική Διακονία το προσεχές διάστημα.

Επίσης συγκεντρώθηκαν  είκοσι(20)  κούτες με αναλώσιμο ιατρικό-νοσηλευτικό υλικό για την ανακούφιση των ανθρώπων των ιδρυμάτων και εκείνων, που προστρέχουν στα Κοινωνικά Φαρμακεία των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Απόγευμα Παρασκευής της 16η Ιουνίου 2017  τοπική ώρα 6.30μ.μ. από τους αιθέρες και από ένα  μοναδικό και ίσως ανεπανάληπτο ταξίδι,  που άγγιζε τη σφαίρα  της μυθιστορηματικής φαντασίας   -στην ουσία όμως ήταν υπαρκτό-   προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα. Στην Αθήνα με θερμοκρασία 23ο C.  Μας υποδέχθηκαν: η  βροχή, οι  κεραυνοί και η μαυρίλα. Μπορεί τα στοιχειά της φύσης, να ήταν εναντίον μας, δεν ήταν όμως  ικανά, να σβήσουν τα όσα ζήσαμε, ούτε στο ταξίδι, ούτε όλο το διάστημα της συγκέντρωσης φαρμάκων, αλλά και της αντίληψης  του πόνου, του παράπονου, καθώς και της αναζήτησης ελπίδας των χιλιάδων προσκυνητών για υγεία & καλλίτερο αύριο.

Για αυτό από τις  τούτες τις γραμμές, ευχαριστώ εκ μέρους μου, καθώς και  των μελών του ΔΣ του ΚΕΣΟ, αλλά και των εθελοντριών μας,  που ανταποκρίθηκαν στη συγκέντρωση Φαρμάκων και όχι μόνο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο,  που μας συμπεριέλαβε στο συναρπαστικό αυτό ταξίδι, από τις ημέρες της διοργάνωσης, έως το πέρας της εκτέλεσης, της έλευσης της Αγίας Ελένης.

Ήταν ένα ταξίδι, που πολλοί θα ήθελαν να εμπνευστούν, να βρουν τους διαύλους  και να υλοποιήσουν, με θετικό απόηχο, αλλά και να διαχειριστούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία.

Μαίρη Πίνη

 Διευθύντρια ΚΕΣΟ

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 1

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 2

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 3

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 4

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 5

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 6

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 7

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 8

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 9

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 10

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 11

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 12

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 13

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 14

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 15

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 16

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 17

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 18

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 19

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 20

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 21

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 22

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 23

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 24

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 25

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 26

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 27

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 28

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 29

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 30

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 31

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 32

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 33

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 34

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 35

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 36

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 37

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 38

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 39

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 40

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 41

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 42

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 43

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 44

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 45

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 46

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 47

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 48

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 49

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 50

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 51

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 52

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 53

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 54

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 55

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 56

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 57

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 58

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 59

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 60

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 61

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 62

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 63

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 64

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 65

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 66

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 67

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 68

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 69

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 70

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 71

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 72

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 73

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 74

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 75

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 76

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 77

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 78

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 79

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 80

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 81

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 82

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 83

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 84

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 85

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 86

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ 87