Fujian Hakka Tulou

Η δεύτερη ημέρα παραμονής μας στην καταπράσινη επαρχία Φουτζιάν ξημέρωσε με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες κάπως μουντή. Το βιολογικό μας ρολόι,  είχε παντελώς αποσυγχρονιστεί λίγο το jet lag (η διαφορά ώρας  δεδομένου ότι η Κίνα είναι 6 ώρες πιο μπροστά από την Ελλάδα) λίγο οι επιδράσεις των πτήσεων και λίγο οι τροπικές θερμοκρασίες, μας έκαναν να αισθανθούμε μια πρώιμη άνοιξη.

Έτσι αφήσαμε την Ξιαμέν, που είναι η πρωτεύουσα του Φουτζιάν και ξεκινήσαμε για τη γνωριμία μας με τις αγροτικές περιοχές και τους ορεινούς όγκους της επαρχίας, πλούσιας σε πανίδα, χλωρίδα και κυρίως νερά. Υδροφόρα οικοσυστήματα από ποταμούς, λίμνες καταρράκτες πηγές, δημόσιες κρήνες, υπογείους υδροφόρους ορίζοντες προσέδιδαν στη περιοχή μια γεωργική ευρωστία.

Και τι δεν συναντήσαμε κατά τις τέσσερεις ώρες του ταξιδιού μας με το πούλμαν, που μας μετέφερε παρθένα δάση, φυτείες με λαχανικά, με σακχαροκάλαμα & μπαμπού, με μπανάνες, με ρύζι, με λωτούς και με τσάι. Ατελείωτες φυτείες με τσάι. Εντυπωσιακός ήταν ο μεθοδικός τρόπος καλλιέργειας, που γινόταν. Στα εδάφη με κατωφέρεια πρώτα εγκαταστούσαν αρδευτικά και στραγγιστικά συστήματα με πλέγμα, ώστε να μη παρασύρεται το χώμα και μετά φύτευαν τις καλλιέργειες τους.

Όλο αυτό το ταξίδι το διοργάνωσαν και προγραμμάτισαν οι διοργανωτές μας. Θυμίζω ότι ήταν η υπηρεσία Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου,  το ταξιδιωτικό πρακτορείο: Athens Silk Road Internasional Travel, ο Κυβερνήτης της επαρχίας Φουτσιάν και η Κινεζική Εθνική Υπηρεσία Τουρισμού (CNTA)  με σκοπό να μας δείξουν ένα μοναδικό συγκρότημα   διάσπαρτων πήλινων «καστρόσπιτων»  στη περιοχή Hakka Tulou(στα κινέζικα Tu σημαίνει, χώμα-πηλός  &   lou ύψος)  άρα η ετοιμολογία της λέξης έδωσε και την ονομασία στη περιοχή των πήλινων «καστρόσπιτων».

Η κατασκευή και η ιστορία τους, των σπιτιών,  συνολικά ξεπερνά τα 700 χρόνια δημιουργίας! Θα μπορούσαν σε ιστορικό επίπεδο να συγκριθούν με την καστροπολιτεία του Μυστρά ή την συνοικία των Ιπποτών της Ρόδου.

Τα συγκριμένα σπίτια στη περιοχή φτάνουν τα 20000. Εξ αυτών  46, το  2008  ανακηρύχτηκαν από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς,  αφού χαρακτηρίστηκαν ως εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακών και λειτουργικών κτιρίων κοινόχρηστης διαβίωσης και αμυντικής οργάνωσης. Τα πήλινα οικιστικά συγκροτήματα δένουν αρμονικά με το περιβάλλοντα χώρο.

Η δόμηση των  Fujian Hakka Tulou  έχει απασχολήσει τις Πολυτεχνικές και Αρχιτεκτονικές Σχολές. Χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα έως τον 19ο αιώνα.  Οι άνθρωποι της νότιας επαρχίας του Fujian έχτισαν τα πρώτα οχυρά, στην κορυφή των βουνών, ως άμυνα  έναντι των οπλισμένων ληστών που μάστιζαν  τη νότια Κίνα, αλλά και ως προφύλαξη έναντι των επιδρομέων άλλων φυλών πχ Μογγόλων.

Τα πρώτα προπύργια άρχισαν να δομούνται κατά την Δυναστεία των Song 960-1279μ.Χ  Η συγκεκριμένη Δυναστεία, καταλύθηκε, μετά την ήττα, που υπέστησαν από τους Μογγόλους. Κάποια φτιάχτηκαν κατά την Δυναστεία των Γιουνάν 1279-1367 μ. Χ. και τα υπόλοιπα δημιουργήθηκαν, κατά την Δυναστεία των Μίνγκ 1368-1644μ.Χ.

Στη πλειονότητα τους Hakka Tulou  τα έχουν κυκλικό σχήμα, χωρίς να αποκλείεται και το ορθογώνιο.  Η βάση είναι πέτρινη από γρανίτες ή κυκλικές πέτρες(κροκάλες) από το ποτάμι. Οι δοκοί  είναι από συμπαγές ξύλο ή  μπαμπού  και φέρουν πολύ παχιά  συμπιεσμένα πλίθινα   τοιχώματα. Δηλαδή συμπιεσμένο χώμα μαζί με μίγμα ασβεστού-άμμου-πηλό και ενισχυμένο με οριζόντιες λωρίδες από μπαμπού για πλευρική πρόσδεση.

Ήταν τόσο σταθερό και ανθεκτικό ως το κάστρο, ώστε άντεξαν  το 1934, κατά τη διάρκεια αγροτικής εξέγερσης  των Yongding County σε επίθεση του στρατού, ο οποίος έβαλλε με 19 βολές πυροβόλων κατά των tulou. Από τις βολές μόνο ένα μικρό βαθούλωμα στο εξωτερικό τοίχο, προκλήθηκε.

Οι στέγες, των Hakka Tulou  είναι καλυμμένες με ψημένα κεραμίδια και είναι διατεταγμένες ακτινικά. Αυτή η τεχνική επέτρεψε τα κεραμίδια να καθοριστούν ακτινικά χωρίς ορατά κενά, και χωρίς τη χρήση μικρών πλακιδίων στην κορυφή, μεγαλύτερα πλακάκια στο κάτω μέρος. Οι μαρκίζες συνήθως εκτείνονται περίπου δύο μέτρα περιμετρικά, προστατεύοντας τον πήλινο  τοίχο  από τη ζημία, που μπορούν να προκαλέσουν  τα όμβρια ύδατα.

Τα κλιμακοστάσια κατανέμονται ομοιόμορφα γύρω από τους διαδρόμους, τέσσερα σύνολα κλιμακοστάσια είναι ο συνήθης αριθμός. Κάθε κλιμακοστάσιο οδηγεί από το ισόγειο στον τελευταίο όροφο.

Κάθε Hakka Tulou  διαθέτει πηγάδια και  Δημόσιες κρήνες νερού στο εσωτερικό αίθριο. Τα πιο πολυτελή tulous έχουν  υδραυλικές εγκαταστάσεις και εσωτερικά πηγάδια in-house για κάθε οικογένεια στην κουζίνα η οποία σε όλα τα συγκροτήματα είναι κατασκευασμένη στο  ισόγειο. Δίπλα στη κουζίνα είναι το μπάνιο.

Στα περισσότερα tulous έχουν κατασκευαστεί αγωγοί νερού, που μεταφέρουν νερό στους άνω ορόφους, ώστε να παρέχεται προστασία από τις πυρκαγιές στα πάνω ξύλινα πατώματα, (είτε αυτές ξεσπούν τυχαία, είτε προκαλουνται ως αποτέλεσμα εχθρικής  επίθεσης.

Η κατοίκηση σε αυτά, συνεχίζεται όπως τα παλιά τα χρόνια. Η κατανομή των κατοικιών βασίστηκε στον αρσενικό αρχηγό, τον πατριάρχη  της κάθε οικογένειας. κάθε γιος μετρήθηκε ως ένας αρχηγός που συγκεντρώνει γύρω του παιδιά, εγγόνια, αδέρφια, ανίψια, κλπ.

Σε κάθε Hakka Tulou  συνολικά κατοικεί μια οικογένεια. Οι υπαρχηγοί αυτής,  αναλαμβάνουν μέσα στα σπίτια Δημόσια καθήκοντα, όπως ο καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων, το άνοιγμα και το κλείσιμο της κύριας πύλης, κλπ, επίσης ανατίθεται εκ περιτροπής η λειτουργία του υποκαταστήματος, που έχει δημιουργηθεί στο ισόγειο.

Σήμερα νεότερη κατοικιών με σύγχρονες εγκαταστάσεις που ξεφυτρώνουν στην αγροτική Κίνα. Πολλοί κάτοικοι έχουν αγοράσει περισσότερα σύγχρονα σπίτια και μεταφέρθηκε έξω, ή ζουν σε μια μεγαλύτερη πόλη ή την πόλη για καλύτερες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, συνεχίζουν τις πατρογονικές εστίες tulou διαμέρισμά τους στο πλαίσιο λουκέτο, μόνο την επιστροφή στο σπίτι κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ για την οικογενειακή επανένωση.

Fujian Tulou παρουσιάζουν το μοναδικό χαρακτηριστικό της ως μοντέλο της κοινοτικής στέγασης για ίσων. Όλα τα δωμάτια χτίστηκαν το ίδιο μέγεθος με την ίδια ποιότητα του υλικού, ίδια εξωτερική διακόσμηση, ίδιο στυλ των παραθύρων και θυρών, και δεν υπήρχε «ρετιρέ» για «ανώτερα κλιμάκια» μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση με κάθετη δέσμη από το ισόγειο στο «ρετιρέ» όροφο, ενώ μια μεγαλύτερη οικογένεια θα κατέχει δύο ή τρεις κάθετες σειρές

Συνηθως ειναι πενταοροφα, αλλα υπαρχουν και τριοροφα  και προσφερουν τη δυνατοτητα  στέγασης μέχρι 800 άτομα.  Στο  εσωτερικό κτιρίων συχνά περικλείεται από αυτές τις τεράστιες περιφερειακές τοίχους που μπορεί να περιέχει αίθουσες, αποθήκες, φρεάτια και περιοχές που ζουν, ολόκληρη η δομή που μοιάζει με μια μικρή οχυρωμένη πόλη.

Τα περίτεχνα στεγανά εσωτερικούς χώρους, μερικά με εξαιρετικά διακοσμημένες επιφάνειες, συναντήθηκε φυσικές και πνευματικές ανάγκες τόσο των κοινοτήτων τους και αντικατοπτρίζουν σε ένα εξαιρετικό τρόπο την ανάπτυξη ενός προηγμένου κοινωνίας σε μια απομακρυσμένη και δυνητικά εχθρικό περιβάλλον. Η σχέση των μαζικών κτιρίων στο τοπίο τους ενσωματώνει και τις δύο αρχές και τις ιδέες της ομορφιάς του τοπίου και της αρμονίας Φενγκ Σούι.

Κριτήριο (iii): Η tulou φέρει μια εξαιρετική μαρτυρία για μια μακρά πολιτιστική παράδοση της αμυντικής κτήρια για τις δημοτικές ζωής που αντανακλούν το κτήριο εκλεπτυσμένου παραδόσεις και τις ιδέες της αρμονίας και συνεργασίας, καλά τεκμηριωμένη την πάροδο του χρόνου.

Κριτήριο (iv): Η tulou είναι εξαιρετική όσον αφορά το μέγεθος, την οικοδόμηση παραδόσεις και τη λειτουργία, και αντικατοπτρίζουν αντίδραση της κοινωνίας σε διάφορα στάδια στην οικονομική και κοινωνική ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Κριτήριο (v): Η tulou στο σύνολό της και η υποψήφια tulou Fujian, ιδίως, ως προς τη μορφή τους είναι μια μοναδική αντανάκλαση των κοινόχρηστων διαβίωσης και αμυντική ανάγκες, και από την άποψη της αρμονικής σχέσης τους με το περιβάλλον τους, ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ανθρώπινης επίλυση.

Η αυθεντικότητα του tulou σχετίζεται με τη διατήρηση τους εαυτούς τους και την οικοδόμηση παραδόσεις τους, καθώς και των δομών και των διαδικασιών που σχετίζονται με τη ρύθμιση του τοπίου εκτρεφόμενων και δασικών το tulou. Η ακεραιότητα του tulou σχετίζεται με την ακεραιότητα τους, όπως κτίρια, αλλά και για την ακεραιότητα του περιβάλλοντος εκτροφής και δασώδη τοπία – στο οποίο βρίσκονταν τόσο προσεκτικά, σύμφωνα με τις αρχές του Feng Shui.

Η νομική προστασία των διορισμένων περιοχές και ζώνες τους είναι επαρκείς. Το συνολικό σύστημα διαχείρισης για το ακίνητο είναι επαρκής, με τη συμμετοχή των δύο κυβερνητικών διοικητικών οργάνων και των τοπικών κοινοτήτων, αν και τα σχέδια για τη βιωσιμότητα του τοπίου που σέβονται τοπικής γεωργίας και της δασοκομίας παραδόσεις πρέπει να αναπτυχθεί καλύτερα.

 
ΦΟΥΤΣΙΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑ 1

ΦΟΥΤΣΙΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑ 2

ΦΟΥΤΣΙΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑ 3

ΦΟΥΤΣΙΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑ 4

ΦΟΥΤΣΙΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑ 5

ΦΟΥΤΣΙΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑ 6

ΦΟΥΤΣΙΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑ 7

ΦΟΥΤΣΙΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑ 8

ΦΟΥΤΣΙΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑ 9

ΦΟΥΤΣΙΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑ 10

ΦΟΥΤΣΙΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑ 11

ΦΟΥΤΣΙΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑ 12

ΦΟΥΤΣΙΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑ 13