Χωρίς φόβο & πάθος η ΙΑΑ άνοιξε τον Διάλογο, για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Αθήνα 7.6.2017

Φωτό Χρ. Μπόνης

Μια πάρα πολύ σημαντική και σημειολογική εκδήλωση διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (7/6) η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου με θέμα: «Αναθεώρηση του Συντάγματος & Εκκλησία της Ελλάδος  -Συμβολή σε έναν ανοιχτό Διάλογο».

Στην πρόσκληση του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδας & Προέδρου του ΚΕΣΟ, ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από χίλιους προσκεκλημένους.

«Βούλιαξε» το αμφιθέατρο & το φουαγέ του Πολεμικού Μουσείου.  Μεταξύ αυτών,  που παραβρέθηκαν συμπεριλαμβάνονταν: πέντε εν ενεργεία  υπουργοί(Κωσ. Γαβρόγλου, Γιωρ. Κατρούγκαλος, Γιαν. Αμανατιάδης,  Γιαν. Μπαλάφας  Κων. Ζουράρις), δυο Γενικοί Γραμματείς υπουργείων, αρχηγοί κομμάτων ακόμα και του ΚΚΕ, το ένα τρίτο του δικαστικού σώματος, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων & των νομικών επιστημών και πολλοί Μητροπολίτες και στελέχη –εργαζόμενοι στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τον επιτυχημένο Γενικό συντονισμό της εκδήλωση, είχε ο πρωτοσύγκελος της ΙΑΑ π. Συμεών Βολιώτης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μακαριώτατος προσδιορίζοντας το πλαίσιο αυτής, αλλά και του διαλόγου, που θα ακολουθήσει, από σήμερα μέσα από το site της ΙΑΑ (http://iaath.gr)  και ακολούθως παρουσίασε τους ομιλητές:

«Αφ’ ης στιγμής –υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος- οι σχετικές προτάσεις και η σχετική προβληματική έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, και αυτό είναι προς τιμήν της Πολιτείας μας, και από τη στιγμή που τόσο θεσμικοί φορείς όσο και μεμονωμένα πρόσωπα του δημόσιου βίου, από όλο το φάσμα της κοινωνικής οργάνωσης, τοποθετούνται και θέτουν προς κρίση την δική τους οπτική, φρονώ ότι δεν είναι μόνο 5 αναφαίρετο δικαίωμά μας, αλλά και υποχρέωσή μας, τόσο προς την Πολιτεία μας με γενική έννοια όσο και προς το ποίμνιό μας, το οποίο αποτελείται από πιστούς, οι οποίοι είναι συγχρόνως και πολίτες της Προεδρευομένης Ελληνικής Δημοκρατίας, να συμβάλλουμε και εμείς σε αυτόν τον διάλογο με αυτή την εκδήλωση, η οποία έχει ενημερωτικό χαρακτήρα χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης, σύγκρουσης ή ιδεολογικού παροξυσμού. Άλλωστε η θεματική μας περιορίζεται μονάχα στα ζητήματα συνταγματικής τάξεως, τα οποία αναφέρονται στην Εκκλησία. Και όχι σε άλλα ζητήματα του Συντάγματος, για τα οποία υπάρχουν αρμοδιότεροι και καταλληλότεροι για να τοποθετηθούν και να εκφρασθούν.

» – Ο κ. Σωτήριος Ρίζος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί τιμή και Διευθυντής του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που ανέπτυξε το θέμα: «Οι 6 σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας ως αντικείμενο ρυθμίσεως του Συντάγματος και το πρόβλημα της απορρυθμίσεώς τους».

Ο κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα μας αναπτύξει το θέμα: «Συνταγματικό και νομοθετικό status των θρησκευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα μας αναπτύξει το θέμα: «Το νομοθετικό καθεστώς και οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Κράτος: δεδομένα και παρανοήσεις». Και τους τρεις τους ευχαριστώ από καρδίας για την αποδοχή του αιτήματός μας, παρά το γεγονός ότι υπήρχε πολύ λίγος χρόνος για να ετοιμαστούν, και για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθησαν. Τον συντονισμό και την οργάνωση της εκδήλωσης την ανέθεσα στον πλέον άμεσο συνεργάτη μου, τον Πρωτοσύγκελλο μας Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Βολιώτη, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο, και στον οποίο παραδίδω την συνέχεια της εκδήλωσης» ανέφερε ο Μακαριώτατος

Παραβρέθηκαν όλα τα στελέχη της ΙΑΑ μεταξύ αυτών και η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη  ο Διευθυντής του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου(ΓΦΤ) π. Βασίλειος Χαβάντζας, ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής κ. Θεόδωρος Χαμάλης ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίες της Ελλάδος 89,5 κ. Αλέξανδρος Κατσίαρας και πολλοί άλλοι.

Η εκδήλωση μεταδιδόταν απευθείας από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 Fm,  την Πειραϊκή Εκκλησιά και  τον ιντερνετικό τηλεοπτικό σταθμό BAI. Ήδη από σήμερα Πέμπτη στο (http://iaath.gr)  θα υπάρχουν οι εισηγήσεις και χώρος για κατάθεση προτάσεων, ερωτήσεων, τοποθετήσεων. Καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ŋć˙Ӈ ӕƇԇӇ ԇӠQ׉ŐɓʏЇӠHǍٍ ̅ ȅ́ ԇ͠MHřчӇ ԏՠӕ͔ĆԏӠʁɠԉӠӗœʼn

ΙΑΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 1

ΙΑΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2

ΙΑΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 3

ΙΑΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 4

ΙΑΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 5

ΙΑΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 6

ΙΑΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 8

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+