Χορευτικό Αντάμωμα στα Οινόφυτα Βοιωτίας   με πολλά μηνύματα για τον Πολιτισμό & τη Διαπαιδαγώγηση των παιδιών (10.6.2018)

Μια εκδήλωση Πολιτισμού &  χορευτικής πανδαισίας, που αγκάλισε με χορούς και παραδοσιακά ακούσματα, όλη την επικράτεια από την Φλώρινα έως την Κρήτη,  από την Δυτική Θράκη, έως τα ακριτικά Δωδεκάνησα, από τις Κυκλάδες έως την Ερυθραία της Μικρός Ασίας, καθώς και  τα Αρβανιτοχώρια της Αττικο-Βοιωτίας, προσέφερε και διοργάνωσε το Σάββατο(9/6) το απόγευμα στο Ανοιχτό Θέατρο στο Λόφο Αγίων Αναργύρων Οινοφύτων, το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, στα πλαίσια του 1ου Ανταμώματος Παραδοσιακών Χορευτικών Συγκροτημάτων, με τον γενικό τίτλο «Δώσε του χορού να πάει».

Την εκδήλωση, τίμησε  και κόσμησε με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ο οποίος μετά την  παράσταση, ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσους συνεργάστηκαν για αυτήν, ενώ κάλεσε τους γονείς και τις οικογένειες, να επενδύουν στα παιδιά τους και να τους διδάξουν ότι  καλύτερο έχουν, αλλά και τις ψηφίδες  του πολιτισμού  μας όπως είναι οι χοροί και τα τραγούδια. «Επενδύστε στα παιδιά σας. Δώστε τους ό,τι καλύτερο έχετε, είτε οικονομικό, είτε πνευματικό. Και όταν δοθεί μέσα από την καρδιά και αξιοποιηθεί θα γίνει θησαυρός» σημείωσε.

Ακολούθως ο Μητροπολίτης Θηβών με αφορμή, την εορτή του Αρχιεπισκόπου στις 15 του μηνός, του ευχήθηκε Χρόνια Πολλά, ευλογημένα και δημιουργικά και να του χαρίζει ο Θεός μακροημέρευση. Και συνεχάρη και αυτός με την σειρά του τους διοργανωτές και κυρίως την Διευθύντρια του Ιδρύματος Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων κα Σοφία Λιάπη- Ράπτη.

 

                              Τα Συγκροτήματα & η Ορχήστρα Κανών

 

Στο Πρώτο Αντάμωμα Παραδοσιακών χορευτικών με τον γενικό τίτλο «Δώσε του χορού να πάει», συμμετείχαν τα ακόλουθα συγκροτήματα:

Ένωση Μικρασιατών Θήβας ζωντάνεψαν χορούς από την Ερυθραία της Μικράς Ασίας σε χοροδιδασκαλία της κας Χριστίνας Στέρπη

Πολιτιστικός Πνευματικός Σύλλογος Σκάλας Ωρωπού μετέφερε στην ορχήστρα του ανοικτού Θεάτρου, χορούς & τραγούδια από την Ρόδο και τα Δωδεκάνησα σε χοροδιδασκαλία του κ. Χριστόφορου Λιάγκα.

Εκπολιτιστικός & Μορφωτικός  Σύλλογος Παλιούρα “Η Αγάλη” οι χορευτές του λικνιστήκαν στα συρτά και τους μπάλους των Κυκλάδων  σε χοροδιδασκαλία του κ. Δημητρίου Καρθελά.

Εκπολιτιστικός –Επιμορφωτικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Βαθέως Αυλίδος, χόρεψαν τους κλασικούς αρβανίτικους τοπικούς χορούς της Αττικό-Βοιωτίας υπό την χοροδιδασκαλία του κ. Παναγιώτη Κόρδη.

Σύλλογος Φίλων Θερμαϊκού “ΑΠΟΛΛΩΝ”,  ταξίδεψε από την Μακεδονία, για να συμμετάσχει, σε μια εκδήλωση, που εκφράζει τα οράματα του Μακαριώτατου «περί Πολιτισμού, συνέχισης της παράδοσης και μεταλαμπάδευσης στις νεώτερες γενιές και κυρίως τα παιδιά και τους νέους. Οι Μακεδόνες, ξεσήκωσαν το κοινό με Γκάιντες και τα Μακεδονίτικα σε χοροδιδασκαλία του κ. Γιάννη  Τσαλίκη

Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων ως οικοδεσπότες της εκδήλωσης, έκλεισαν τελευταίοι το  1ο Αντάμωμα Χορευτικών Παραδοσιακών Συγκροτημάτων μεταφέροντας επί σκηνής χορούς, από την Δυτική Θράκη σε χοροδιδασκαλία της κας. Χριστίνας Στέρπη.

Τους χορευτές συνόδευε η Ορχήστρα “ΚΑΝΩΝ” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό την Διεύθυνση του κ. Γιώργου Δέμελη (κανονάκι)  Έπαιξαν οι μουσικοί: Βαλάση Στέλλα (σαντούρι), Μαυρόπουλος Ορέστης (βιολί), Νιάρχος Ανδρέας (κρουστά), Ξουλόγης Γιώργος (κιθάρα), Χάρης Χρίστος (κλαρίνο). Τραγούδησε και αρβανίτικα τραγούδια ο Παναγιώτης Σδούκος.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο  επιχώριος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Υπεύθυνος Προσωπικού της Αρχιεπισκοπής π. Αναστάσιος Βλαβιανός, ο γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητας Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης, ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής κ. Ηλίας Κουρεντής, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, η κ. Μαίρη Πίνη, Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής, ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας, ο γιατρός κ. Γιώργος Ζωγράφος μέλος του ΔΣ του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της ΙΑΑ, η Δρ. κ. Χριστίνα Κουρεντή, κληρικοί και λαϊκοί.

Την εκδήλωση παρουσίαζε η κ. Ευαγγελία Ζάχαρη. Στο τέλος  στους επικεφαλείς των χορευτικών συγκροτημάτων αλλά και στον Μουσικοδιδάσκαλο της Ορχήστρας ΚΑΝΩΝ της ΙΑΑ, απονεμήθηκαν χειροποίητα αναμνηστικά, που αποτύπωναν κεντήματα αρβανίτικης παραδοσιακής φορεσιάς.

Τέλος αξίζει ένας μεγάλος έπαινος στην Διευθύντρια του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων κ. Σοφία Λιάπη,  για  την άρτια Οργάνωση και τον Συντονισμό

 

Μ. Αδαμ – Μ. Π.