Το πληροφοριακό υλικό του ΚΕΣΟ αντικείμενο μελέτης τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Ελληνικών στο πανεπιστήμιο του Βατικανού

Μεγάλη η συγκίνηση βιώσαμε στο πρόσφατο  ταξίδι μας, στο Βατικανό και ιδιαίτερα στο Ποντιφικό Ινστιτούτο  και στην έδρα των Ανατολικών Σπουδών, όπου διακόσιοι περίπου  μεταπτυχιακοί φοιτητές, από όλο τον κόσμο μαθαίνουν μεταξύ άλλων γλωσσών και πολιτισμών και Ελληνικά.

Η συγκίνηση ήταν μεγαλύτερη όταν ένας εκ των φοιτητών,  που καταγόταν από την Αϊτή απευθυνόμενος προς τον Επικεφαλή της αντιπροσωπείας μας Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο  του είπε: «αισθάνομαι πολύ υπερήφανης για την χώρα μου διότι αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και θέλω να μάθω πολύ περισσότερα πράγματα για τον Ελληνικό Πολιτισμό και τα χρόνια της ανεξαρτησίας».

 Πράγματι επιστρέφοντας στην Ελλάδα έψαξα και βρήκα ότι:  Το πρώτο κράτος το οποίο ανταποκρίθηκε στον ελληνικό αγώνα της ανεξαρτησίας, ήταν η Δημοκρατία της Αϊτής (που είχε κατακτήσει την ελευθερία της την 1 Ιανουαρίου του 1804), της οποίας ο τότε πρόεδρος, Ζαν-Πιερ Μπουαγιέ  με επίσημο έγγραφο προς την προαναφερόμενη ελληνική επιτροπή του Παρισιού, αναγνώριζε την ελληνική προσωρινή διοίκηση και ευχόταν για την επικράτηση της επανάστασης».

Εκεί στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου τα μέλη του ΔΣ του ΚΕΣΟ κυρίες Ευγενία Τσουμάνη & Έφη Μπέκου, από κοινού με τα δώρα  του ΚΕΣΟ προσέφεραν και ένα εγχειρίδιο δράσεων του ΚΕΣΟ.

Στο πανεπιστήμια θαυμάσαμε την Βιβλιοθήκη αλλά και την αίθουσα εκθεμάτων με όλα τα δώρα που έχουν προσφερθεί προς τις πρυτανικές αρχές σε ανάλογες επισκέψεις. Στις ίδιες βιτρίνες θα τοποθετηθεί και το δώρο από το μουσείο της Ακρόπολης, που προσκομίσαμε κατά την εκεί  επίσκεψη μας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συμμετείχαμε στον εσπερινό,  που έγινε στο Ουρβανιανό Κολλέγιο, όπου  εκεί όχι μόνο φιλοξενούνται φοιτητές των ιεραποστολών από όλο τον κόσμο, αλλά στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν και πανεπιστημιακά τμήματα.

Μετά το πέρας του εσπερινού, ακλούθησε δείπνο με την συμμέτοχη όλης της Ελληνικής αποστολής υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών κ, Μπόλαρη, τον πρέσβη της Ελλάδας στο Βατικανό, τα στελέχη της Αποστολικής Διακονίας  και του ΚΕΣΟ. Και εδώ κατά τις ανταλλαγές δώρων προσφέραμε στον κοσμήτορα του κολλεγίου αναμνηστικό αντίγραφο από τα γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς και πληροφοριακό υλικό για το ΚΕΣΟ.

       Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι οι φοιτητές του Κολλεγίου μελέτησαν το υλικό μας. Έτσι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές,  που θα φιλοξενηθούν το καλοκαίρι στο Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας θα επισκεφτούν και το ΚΕΣΟ,  ώστε να ενημερωθούν από κοντά,  για τις δράσεις μας αλλά και για τις σχόλες δεξιοτήτων,  που αριθμούν 146 μαθήτριες & μαθητές.