Τιμή στη γυναικά διακόνισσα & Κυρά των Αθηνών 19.2.2019

Αφιερωματικός Τόμος με το έργο της & εκδήλωση από την Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την Αγία Φιλοθέη

Με μια Υψηλού Ακαδημαϊκού τύπου εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την 19 Φεβρουαρίου 2019, από την Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Αμφιθέατρο της Παλαιάς Βουλής, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εκπροσώπων των αρχών, της Εκκλησίας, του δικαστικού σώματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας, η παρουσίαση του Αφιερωματικού Τόμου προς τιμήν της  εορτάζουσας Αγίας Φιλοθέης και προστάτιδας  των Αθηνών.

Η συγκεκριμένη Αγία είναι η προστάτης των Φιλόπτωχων Ταμείων των ναών της ΙΑΑ, αλλά και του κλάδου των Κοινωνικών Λειτουργών.

     Τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου,  μετέφερε από το βήμα της παρουσίασης   ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών. Τόνισε ότι «η σημερινή εκδήλωση είναι μία ψηφίδα σε ένα μωσαϊκό ευγνωμοσύνης, αγάπης και ευχαριστίας προς την ευεργέτιδα της Αθήνας και της πατρίδας, προς την Κυρά μας, την Αγία Φιλοθέη. Όλο το έργο το οποίο επιτελεί η Ιερά Αρχιεπισκοπή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας βηματισμός στα χνάρια της Αγίας Φιλοθέης». Αναφέρθηκε, ακόμη, στις δομές της Αρχιεπισκοπής, αλλά και στο κοινωνικό έργο της τονίζοντας πως «όλα αυτά ακολουθούν την παρακαταθήκη αγάπης θυσίας και προσφοράς της Αγίας προς όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως».  

     Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης υπήρξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξε και τεκμηρίωσε τα ιδεολογικό-πολιτικά ρεύματα & τις δράσεις της εποχής, καθώς και την  δόξα της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

  Πτυχές της δράσης της  “Κυράς των Αθηνών και Καλλιμάρτυρας του Γένους. Αλλά και τη συμβολή της Αγίας Φιλοθέης στην πνευματική αφύπνιση του ελληνικού λαού” ξεδίπλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ενώ το χαιρετισμό του καλώς ελθείν στην εκδήλωση απεύθυνε ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης κ. Σεβαστιανός Ανδρεάνδης, ο οποίος στο τέλος ενεχείρισε τον τόμο της Αγίας Φιλοθέης  στον Αρχιεπίσκοπο και στον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου.

  Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος το 2017ειχε παραχωρήσει ην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε να πραγματοποιηθεί ανάλογη εκδήλωση για την Αγία Φιλοθέη

Ο Τόμος περιλαμβάνει τα πρακτικά της Επιστημονικής Ημερίδας που διεξήχθη στις 17 Φεβρουαρίου 2017 στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Περιέχει το προλογικό σημείωμα του Μακαριωτάτου, το χαιρετισμό του Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών, το χαιρετισμό του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μελετίου Αθανασίου Δημόπουλου, την Εισαγωγική Ομιλία του Δρ. Σεβαστιανού Ανδρεάδη και τέσσερις επιστημονικές εισηγήσεις επιφανών ακαδημαϊκών διδασκάλων και ερευνητών, της Υπουργού και Καθηγήτριας κας Καλλιόπης Μπουρδάρα, του Καθηγητή κ. Νικολάου Τζιράκη, του Καθηγητή κ. Νίκου Νικολαΐδη και της Καθηγήτριας κας Ζωής Γκενάκου.

       Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε έργο του περιώνυμου ζωγράφου κ. Γεωργίου Κόρδη, ενώ η έκδοση εμπλουτίστηκε με ανέκδοτο διάγραμμα του γενεαλογικού δένδρου της Αγίας Φιλοθέης και λεύκωμα φωτογραφιών.

Στην παρουσίαση παρευρέθησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος και πλειάδα ιερέων.