Τείνει να γίνει παρελθόν η διαδικασία της παρένθετης μητέρας.Το θέμα λύνεται με μεταμόσχευση μήτρας. Αλλά χρειάζεται ενημέρωση όπως και για όλα τα ζητήματα υπογεννητικότητας.  Όλα αυτά θα συζητηθούν στο  11ο συνέδριο  Γυναικολογίας από 6-8 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα

3.09.2017

To μείζων κοινωνικό ζήτημα ης υπογεννητικότητας, της έλλειψης ενημέρωσης των κοριτσιών, αλλά και των γονέων τους, για θέματα γονιμότητας, κατά την διάρκεια της εφηβείας, το εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, οι γενετικές ανωμαλίες,  η μεταμόσχευσης μήτρας σε περίπτωση γέννησης τους χωρίς μήτρα, δεδομένου ότι 10 παιδιά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως από μητέρες, στις οποίες είχε προηγηθεί μεταμόσχευση μήτρας.  Στη Ελλάδα 263 έφηβες έχουν υποστεί πλαστική κόλπου.

Όλα τα ανωτέρω, θα απασχολήσουν το 11ο Συνέδριο για την υγεία και τις ασθένειες των γυναικών, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 6-8 Σεπτεμβρίου, με την συμμετοχή 600 επιστημόνων απ όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα στο Τμήμα Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου έχουν υποβληθεί σε κολποπλαστική 263 κορίτσια, τα οποία είχαν γεννηθεί χωρίς κόλπο, ανακτώντας την σεξουαλική λειτουργικότητά τους. Την μέθοδο κολποπλαστικής, ανέπτυξε ο καθηγητής Γ. Κρεατσάς, ενώ στο τμήμα που εφαρμόζεται απευθύνονται ολοένα και περισσότερα κορίτσια για να υποβληθούν. «Δυστυχώς τα κορίτσια μαθαίνουν ότι δεν έχουν κόλπο στην εφηβεία, όταν η απουσία της εμμήνου ρύσεως τα οδηγεί στο γιατρό», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δ/ντής της Β΄ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αρεταίειον», καθηγητής Ε. Δεληγεώρογλου.

Οι διοργανωτές της συνέντευξης τόνισαν ότι «ακόμα και το τεστ ΠΑΠ το έχουμε ξεχάσει».  Και πρόσθεσαν ότι δυστυχώς βρισκόμαστε στο «μηδέν» όσον αφορά την αγωγή υγείας και την ενημέρωση, «που θα πρέπει να ξεκινά από το σχολείο αν θέλουμε τα παιδιά του σήμερα να είναι έτοιμα για οικογένεια αύριο». Η έλλειψη ενημέρωσης φαίνεται και από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας -25-30%- είπε ο κ. Δεληγεώρογλου. Το εμβόλιο διατίθεται δωρεάν στις ηλικίες 11-18 ετών, ωστόσο πρέπει να διανύσουμε μακρύ δρόμο ενημέρωσης για να φτάσουμε στα ποσοστά (80%-90%) άλλων χωρών, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο γυναικολόγος-μαιευτήρας, πρώην υπουργός, Γ. Μουζάλας, ο οποίος αναφέρθηκε σε νέους τρόπους προσέγγισης που θα πρέπει να αναπτυχτούν για τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον δυτικό τρόπο ιατρικής εξέτασης.

Άλλο μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει το Συνέδριο αφορά την υπογονιμότητα, με τον κ. Κρεατσά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι φτάσαμε στο σημείο να έχουμε 30.000 περισσότερους θανάτους από γεννήσεις. Από το 2003 με 140.000 γεννήσεις φτάσαμε στις 85.000, δηλ. υπάρχει μείωση 40%, ανέφερε ο γιατρός Στ. Χανδακάς. Η υπογονιμότητα είναι ένα τεράστιο και πολύπλοκο ζήτημα, και θα πρέπει να υπάρχει παρέμβαση για να αντιστραφεί η πορεία ανέφεραν οι επιστήμονες.

Την συνέντευξη Τύπου παρακολούθησε  το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο του Αρεταίειου νοσοκομείου  και η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ & δημοσιογράφος κα Μαίρη Πίνη.