Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών καλά κρατεί

ΒΕΡΟΙΑ

Σε μάστιγα εξελίσσεται η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και ανάγεται σε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των ημερών μας.

Σε όλο αυτό το απεχθές κοινωνικό φαινόμενο, προστίθεται το «σεξ της επιβίωσης», το οποίο εφαρμόζουν οι ανήλικοι και κυρίως ασυνόδευτοι πρόσφυγες, για να επιβιώσουν και για να κατορθώσουν να διέλθουν από τη χώρα μας, προς τις χώρες της Ευρώπης,  όπως αποκάλυψε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη, την 1η Νοεμβρίου στη Βέροια στο πλαίσιο της  Διεθνούς Διημερίδας με θέμα: «Σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών», που συνδιοργάνωσαν από 1-2 Νοεμβρίου στην πόλη της Βέροιας, ο σύλλογος «Πρωτοβουλία για το Παιδί», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, ο Δήμος Βέροιας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας.

Στις εργασίες της  Διεθνούς Διημερίδας ειπώθηκε ακόμα ότι:

– Το 16% των εφήβων μεταξύ 11-16 ετών έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά, από τα πρόσωπα του στενού οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος τους, ενώ οι επίσημες κρατικές αρχές  γνωρίζουν ότι μόνο το 0,7%  έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

-Το 4.5%  μεταξύ αυτών των παιδιών είχε αποδεδειγμένα και σωματική επαφή

Πλήρως επικαιροποιημένα ήταν τα στοιχεία, που προσκόμισε στη Διεθνή Διημερίδα ο Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος – Διευθυντής  Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Κέντρου για τη μελέτη και την πρόληψη της κακοποίησης – παραμέλησης των παιδιών του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Αυτά, προέκυψαν σε  διαβαλκανική έρευνα, που έγινε το 2012 από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και από τότε έως σήμερα όχι μόνο επιβεβαιώνονται, αλλά επιδεινώνονται. Βάσει αυτών προκύπτει ότι:

  • 1 στα 5 παιδιά (0 – 18 ετών) θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον 1 περιστατικό σεξουαλικής βίας. Ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών δεν αναφέρεται ποτέ στις υπηρεσίες προστασίας.
  • 73% των θυμάτων δεν μιλάει για την εμπειρία τον πρώτο χρόνο
  • 45% των θυμάτων δεν μιλά για τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ εκατοντάδες θύματα δεν αποκαλύπτουν ποτέ την εμπειρία τους φοβούμενοι το στιγματισμό και το αίσθημα απώθησης και ντροπής.
  • Στο 90% των περιπτώσεων, ο θύτης είναι κάποιος, που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται από τον οικογενειακό του κύκλο.

Ο Οργανισμός  Πρωτοβουλία για το Παιδί, που ήταν ο διοργανωτής της Διεθνούς Διημερίδας, έρχεται καθημερινά με παιδιά θύματα, που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Αντιμετωπίζει δε τα περιστατικά, μέχρι την πλήρη εξιχνίασή τους και την παραπομπή των ενόχων στη Δικαιοσύνη. Για την καλλίτερη περίληψη των παιδιών, ίδρυσε το Κέντρο Θεραπείας  Τραύματος «Ιωάννης Κούσιος», επί της Βενιζέλου 46, στη Βέροια.

Τα εγκαίνια του Κέντρου, πραγματοποίησε  η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου.

Το Κέντρο αυτό, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα. Εκεί θα εργάζονται πιστοποιημένοι επιστήμονες (παιδοψυχίατρος, κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος, παιδαγωγός) όπου θα εφαρμόζουν προηγμένες μεθόδους διάγνωσης και τεκμηρίωσης της κακοποίησης σε παιδιά και εφήβους, θύματα ιδιαίτερα της σεξουαλικής  κακοποίησης και θα αναλαμβάνουν τη θεραπεία του προκληθέντος τραύματος, με συστηματική ψυχοκοινωνική υποστήριξη των θυμάτων, βελτιώνοντας και επεκτείνοντας την έως τώρα ενασχόλησή τους στον τομέα αυτόν.

Στη Διεθνή Διημερίδα είχε προσκληθεί και συμμετείχε η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη.

Τις εργασίες της Διεθνούς Διημερίδας παρακολούθησε ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Ιωήλ. Ακόμα συμμετείχαν Ειδικοί επιστήμονες και Εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Δικαστικοί Λειτουργοί, Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΚΚΑ, της Ελληνικής Αστυνομίας, Παιδοψυχίατροι,   βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑ 4

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑ 3

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑ 2

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑ 1