Σεμινάριο ατομικής & συλλογικής Επικοινωνίας στo ΚΕΣΟ

            Στα θρανία της επιμόρφωσης κάθισαν το Σάββατο (9/2) από τις 11 το πρωί έως τις 5μμ οι άνθρωποι, που συγκροτούν την δυνατή ομάδα του ΚΕΣΟ, αλλά και μια εξωτερική συνεργάτης, ώστε να εκπαιδευτούν σε τεχνικές   προσωπικής ανάπτυξης (βάσει του nlp), ως προς την ατομική  επικοινωνία του καθενός σε ατομικό επίπεδο, αλλά και ως προς  το δέσιμο μιας ομάδας.

     Εκπαιδεύτρια ήταν η κα Αγγελική Κουτουράδη, που εργάζεται στην Εταιρεία  Boussias Conferences Center. Tην γνωρίσαμε μέσα από τους σεμιναριακούς κύκλους των  Higgs.

      Η Αγγελική προσφέρθηκε εθελοντικά να κάνει το μάθημα της ανάπτυξης της προσωπικής επικοινωνίας σήμερα στο ΚΕΣΟ, στερώντας ώρες επικοινωνίας & Αγάπης από το παιδί της.

 Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που κάνουν ορισμένοι άνθρωποι και επιτυγχάνουν τα αποτελέσματα που θέλουν; Ποιο είναι το μυστικό τους; Γιατί κάποιοι άλλοι, που κάνουν τα ίδια πράγματα, δεν τα καταφέρνουν  επικοινωνιακά ή δεν είναι εξίσου αποτελεσματικοί; Ακόμη, απορούμε, πώς κάνει κάποιος ότι κάνει; πώς σκέφτεται και επεξεργάζεται τις εμπειρίες του, πώς επικοινωνεί και αποφασίζει φέρνοντας τα αποτελέσματα, που θέλει;

    Για όλα τα ανωτέρω ερωτήματα  η απάντηση βρίσκεται στους τρόπους επικοινωνίας, που απορρέει από τον όρο  Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) που καθορίζει  την ανθρώπινη συμπεριφορά.

    Διηθίζοντας στα αρχικά του όρου και τις έννοιες του, διαπιστώνουμε ότι:

• Neuro (Νεύρο) – αναφέρεται, γενικά, στο νευρικό, ως σύστημα που λαμβάνει, μεταφέρει και επεξεργάζεται μηνύματα και εμπειρίες, από το εξωτερικό περιβάλλον δια των αισθήσεών μας.

• Linguistic (Γλωσσικός) – αναφέρεται στη μεγάλη σημασία και τη χρησιμότητα της γλώσσας, με την ευρεία έννοιά της, ως εργαλείο έκφρασης των εμπειριών, δηλαδή πώς δίνουμε νόημα στις εμπειρίες μας. Ως γλώσσα, εννοούμε τόσο την προφορική (λέξεις), όσο και τη γλώσσα των κινήσεων και εκφράσεων, αυτό που ονομάζουμε «φυσιολογία».

• Programming (Προγραμματισμός) – αναφέρεται στα προγράμματα του νου, με τον τρόπο, που αυτά δημιουργούνται και προκύπτουν από την αλληλεπίδραση των δύο προηγουμένων στοιχείων, καθώς επίσης και στην αξιοποίηση των λειτουργικών αυτών προγραμμάτων που – κυρίως ασυνείδητα – επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη συμπεριφορά μας, για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού.

Κάθε άνθρωπος βιώνει, αντιλαμβάνεται και δίνει νόημα στις εμπειρίες του με μοναδικό τρόπο, τα εξωτερικά ερεθίσματα, που συλλαμβάνονται μέσω των αισθήσεων, φιλτράρονται προσθέτοντας, αφαιρώντας και αλλοιώνοντας στοιχεία με βάση τις αξίες, τα πιστεύω, τις μνήμες, τις προηγούμενες αποφάσεις και τα μετά – προγράμματα μας. Έτσι, διαμορφώνουμε το δικό μας μοντέλο του κόσμου, το οποίο και εκφράζουμε επικοινωνώντας και ενεργώντας στο περιβάλλον μας.

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP), μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας κάποιου, έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορούμε να συντονιστούμε μαζί του και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας μας. Επίσης, μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε το δικό μας τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, για να μπορούμε να επέμβουμε αν χρειάζεται, για να βελτιωθούμε, αξιοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις μας.

Εφαρμόζοντας τις τεχνικές του  (NLP),  αποκτούμε μεγαλύτερη ευελιξία στο χειρισμό θεμάτων, διευρύνοντας το πλαίσιο των επιλογών μας ενώ παράλληλα θα μπορούμε να θέσουμε και να προγραμματίζουμε τους στόχους μας, εξασφαλίζοντας την επίτευξή τους.

Μπορούμε να αυξάνουμε την αυτοπεποίθηση μας αλλά και να ξεπερνούμε καταστάσεις που μας δημιουργούν αμηχανία. Να κατανοήσουμε  πως σκέφτονται οι συνάδελφοι, συνεργάτες, ή πελάτες μας. Μπορούμε να εντοπίσουμε τον τρόπο σκέψης τους, τις αξίες, τους περιορισμούς, τα κριτήριά επιλογών και αποφάσεών τους. Αφού κατανοήσουμε πως ενεργούν, θα μπορέσουμε να προβλέπουμε τη συμπεριφορά τους, να τους παρακινούμε και να τους υποκινούμε, ενισχύοντας την επιρροή μας.

   Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) είναι πολύτιμος οπουδήποτε οι ανθρώπινες δεξιότητες επικοινωνίας, αφού εκπαιδεύει στελέχη επιχειρήσεων στους τρόπους της διαβούλευσης, της διαχείρισης, της διαπραγμάτευσης, της εκπαίδευσης, της  Ακόμα, βοηθάει τους γονείς στην επικοινωνία με τα μελή της οικογενείας, βοηθά στη νοσηλευτική, στη δημόσια ομιλία, στην αθλητική απόδοση και πολλούς άλλους τομείς.

      Τέλος  διδάσκει στους ανθρώπους πώς να χρησιμοποιούν το μυαλό τους.