Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης η Αποστολική Διακονία το ΚΕΣΟ συναντήθηκαν με τον Πάπα Φραγκίσκο 25.02.2019

Τα σέβη του Αλ. Τσίπρα μετέφερε στον ποντίφηκα ο υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Μπόλαρης που συνόδευσε την αντιπροσωπεία

Ρώμη Αποστολή ΚΕΣΟ

Ρεπορτάζ Δήμητρα Παναγοπούλου ( αποκλειστικά από Ρομφέα)

Στο πλαίσιο Πολιτιστικής Επιμορφωτικής επίσκεψης στελέχη της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος  και του Κέντρου Στήριξης Οικογενείας(ΚΕΣΟ) –Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, βρέθηκαν στη Ρώμη  και στο Βατικανό από την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου μέχρι & την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου.

    Τα στελέχη, των δυο εκκλησιαστικών οργανισμών, συνόδευε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Μάρκος Μπολαρης, που χειρίζεται μεταξύ άλλων και θέματα Εκκλησιαστικής πολιτικής.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της  σημαντικής 15ετούς συνεργασίας της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο της Ρώμης, με σκοπό την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, που αποτελεί το σημαντικότερο όχημα του Ελληνικού Πολιτισμού και γέφυρα συνεργασίας & φιλίας.

     Από την δράση αυτή, έχουν ωφεληθεί εκατοντάδες φοιτητές, υπότροφοι στο Πανεπιστήμιο του Βατικανού και στο Ποντιφικό Ινστιτούτο, οι όποιοι έχουν γίνει κοινωνοί, λάτρεις και μεταλαμπαδευτές της Ελληνικής γλώσσας, κουλτούρας και αντίληψης  του Ελληνικού Πολιτισμού, των εννοιών των λέξεων και των νοημάτων αυτής.

       Πολλοί  δε απόφοιτοι εξ αυτών, από το συγκεκριμένο Τμήμα Εκμάθησης των Ελληνικών, που προέρχονται από καθολικές χώρες, εκτός Ιταλίας, κατέχουν στις χώρες τους υψηλές θέσεις και έχουν μεταλλαχθεί ως οι πρεσβευτές  της Ελληνικής Γλώσσας, Κουλτούρας  και παράδοσης στις χώρες τους.

      Στην παρούσα λοιπόν επίσκεψή του στο Βατικανό, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναριού  ως αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΕΣΟ συμπεριέλαβε στην αποστολή στο Βατικανό και στον Παπά, αντιπροσωπία του  ΚΕΣΟ, δεδομένου ότι εκτός από Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι και αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΕΣΟ.

  Η αντιπροσωπία του ΚΕΣΟ απαρτιζόταν από την Διευθύντρια κα Μαίρη Πίνη και τα μέλη του   ΔΣ κυρίες  Μαρία Τάταρη, Τζένη Τσουμάνη, Έφη Μπέκου, Σοφία Κώνστα –Πέππα & Μάρθα Σαμαρά, καθώς και το πρώην μέλος  του ΔΣ του ΚΕΣΟ πρωτοπρεσβύτερο π. Λάμπρο Ξεσφύγγη.

    Τον Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, στον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, καθώς και την  αντιπροσωπεία της Αποστολικής Διακονίας και του ΚΕΣΟ  συνόδευαν, ο  πρέσβης της χώρας μας στο Βατικανό κ. Αλέξανδρος Κουγιού, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υφυπουργού  κ. Παναγιώτης Πράτσος. Επί όλων δε προΐστατατο  ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος μετέφερε στον Ποντίφικα, τις ευχές και τα σέβη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, υπογραμμίζοντας τη «σθεναρή υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στο πρόγραμμα διατήρησης  και της διδασκαλίας των Ελληνικών, στο Πανεπιστήμιο του Βατικανού. Υπερθεμάτισε δε για τη συνέχιση και επέκτασή του, αφού ήδη έχει παράξει εξαιρετικούς καρπούς».

Στα ΜΜΕ και στο  ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπόλαρης, χαρακτήρισε «εξαιρετική και επαινετέα αυτή συνεργασία», που  αφορά «το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας το οποίο παρακολουθούν 180 φοιτητές από όλο τον κόσμο. Πρόγραμμα που έχει γίνει θεσμός με συμβολισμό πολύ ευρύτερο. Γι’ αυτό και οι θερμές ευχές του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, όπως και ο δίκαιος έπαινος προς τον Επίσκοπο Φαναρίου κ.κ. Αγαθάγγελο για την επιτυχή αυτή συνεργασία».

                          Πάπας Φραγκίσκος: Να πορευτούμε μαζί

     Η συνάντηση με τον Ποντίφικα με την αντιπροσωπία Αποστολικής Διακονίας & ΚΕΣΟ υπό τον υφυπουργό κ. Μπόλαρη,  πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των Παπών στην καρδιά του Βατικανού, όπου ο Πάπας υποδέχεται τα υψηλά πρόσωπα.

      Με την υποδοχή- φιλοξενία  του, αυτή, ο Ποντίφικας άθελε να υπογραμμίσει την σπουδαιότητα της συνάντησης, στην οποία  ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας & Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΕΣΟ Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος μετέφερε στον Πάπα Φραγκίσκο την αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και Προέδρου του ΚΕΣΟ.

Τη σημασία ενός κοινού δρόμου καθολικών και ορθοδόξων ανέδειξε κατά την συνάντηση της 25ης Φεβρουαρίου ο Πάπας Φραγκίσκος υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία της  Αποστολικής Διακονίας  της Εκκλησίας της Ελλάδας, στην αίθουσα των Παπών στο Βατικανό.

«Να πορευτούμε μαζί», «όχι ο καθένας στο δρόμο του», αλλά «ως αδέλφια που η Πρόνοια έκανε να συναντηθούν και προχωρούν μαζί προς τον έναν και μοναδικό Κύριο, μεταφέροντας ο ένας τα βάρη του άλλου, χαρούμενοι ο ένας για τα βήματα του άλλου» τόνισε ο Ποντίφικας επισημαίνοντας ότι τα κοινά είναι πολύ περισσότερα από όσα κρατούν σε απόσταση.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξήρε τη γόνιμη συνεργασία μεταξύ της Αποστολικής Διακονίας και του Συμβουλίου για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας, η οποία συνεχίζεται εδώ και δεκαπέντε χρόνια και έχει παράξει «πολλά αξιέπαινα πολιτιστικά και μορφωτικά έργα». Γεγονός που, όπως είπε, συνιστά ένα «απτό παράδειγμα», του πώς «να προσφέρουμε μαζί» βοήθεια και «να ανακαλύπτουμε ότι είμαστε αδέλφια».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Ποντίφικας στους νέους οι οποίοι, όπως επισήμανε, «μας διδάσκουν να μην μείνουμε φυλακισμένοι από τις διαφορές, αλλά να ανάψουμε την επιθυμία κοινής πορείας, ονειρευόμενοι την υπέρβαση των δυσκολιών που εμποδίζουν την πλήρη ένωση. Εναπόκειται σε εμάς να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί, να πράττουμε μαζί, για να ανακαλύψουμε ότι είμαστε αδελφοί».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος με αφορμή της αντιπροσωπείας του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας(ΚΕΣΟ) –Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  στη σημερινή οικογένεια στο πλευρό της οποίας πρέπει να σταθεί η Εκκλησία, σημειώνοντας τις ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές και την αυξανόμενη εσωτερική ευθραυστότητα, που αντιμετωπίζουν πολλές χριστιανικές οικογένειες ανεξαρτήτως γεωγραφικών και πολιτιστικών διαφορών. «Εμείς καλούμαστε να είμαστε δίπλα τους. Να βοηθούμε τις οικογένειες να ξαναβρούν το δώρο του γάμου και την ομορφιά του να διαφυλάττουμε την αγάπη, η οποία ανανεώνεται κάθε μέρα, όταν μοιραζόμαστε με ειλικρίνεια και υπομονή, όπως και με την ήπια δύναμη της προσευχής. Καλούμαστε να είμαστε δίπλα τους εκεί όπου, η οικογενειακή ζωή, δεν υλοποιείται σύμφωνα με την πληρότητα του ευαγγελικού ιδεώδους και δεν αναπτύσσεται με ειρήνη και χαρά».

Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τα μέλη της «Αποστολικής Διακονίας & του ΚΕΣΟ» να μεταφέρουν, με την επιστροφή τους στην Αθήνα, «εγκάρδιες ευχές» προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β ‘, για την «ενδέκατη επέτειο της ενθρόνισης» του, στις 16 Φεβρουαρίου.

(Υσ. Περισσότερο ρεπορτάζ από τις ανταποκρίσεις της  κας Παναγοπούλου από την «Ρομφέα» έχει ήδη αναρτηθεί στο σάιτ και στο F του ΚΕΣΟ. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και άλλο ρεπορτάζ καθώς και φωτογραφικό υλικό)