Με σκέψεις χαρμολύπης προς το Πάσχα

Μετ  εμποδίων μας  έρχεται τούτη η άνοιξη και το Πάσχα της χαρμολύπης, όσο και αν εμείς εκεί στο ΚΕΣΟ πασχίζουμε, με όλο το δυναμικό μας να συμβάλλουμε,   ώστε τα προβλήματα των συνανθρώπων μας ,των συνεργατών μας και των ωφελουμένων μας,  να ξεπεραστούν, όσο το δυνατό, πιο εύκολα.

Τι και αν ακολουθούμε την παρότρυνση του Προέδρου μας  & Αρχιεπισκόπου   ημών, Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.  «Να βοηθάτε τους ανθρώπους»,  Αυτό, μας έχει συστήσει και αυτό κάνουμε. Σε ανάλογο πνεύμα κινείται και ο ανθρωπιστής αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΕΣΟ & Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος.

Όμως καμιά  φορά, οι δοκιμασίες της ζωής, μας φέρνουν εμπρός σε γεγονότα  σκληρά, που ξεπερνούν την θέληση μας και τις  δυνατότητες μας. Προχθές την Παρασκευή 7 Απριλίου ολοκληρώσαμε και την δεύτερη μας διανομή τροφίμων εν όψη Πάσχα. Πιστεύουμε ότι, για αυτό το τρέχον διάστημα, στρώσαμε το τραπέζι σε 900 οικογένειες, από τις 1500 οικογένειες, που είναι εγγεγραμμένες στο ΚΕΣΟ, με καλύτερο δυνατό τρόπο. Με τις δυνάμεις, που μπορούσαμε. Προσφέραμε από μια τσάντα  και με Ελληνικής προέλευσης Προϊόντα, ακόμα και νωπά(όπως κοτόπουλα & αβγά).

Ωστόσο στεναχωρηθήκαμε, όταν τηλεφωνώντας στο σπίτι ενός ΑΜΕΑ ωφελούμενου μας, του κ. Γιώργου από τον Βοτανικό, για να του πηγαίναμε την τσάντα, που δικαιούταν (όπως συνέβαινε μήνα παρά μήνα, τα δυο τελευταία χρόνια) και μάθαμε ότι ο κ. Γιώργος, έτσι ξαφνικά μετοίκησε για τις γειτονιές των αγγέλων.

Και πικραθήκαμε διπλά, όταν πραγματοποιήσαμε την τακτική μηνιαία επίσκεψη μας, στον   Ξενώνα της «Ελπίδας», για να στηρίξουμε την μονογονεϊκή οικογένεια της  Α.Κ. Εκεί  μάθαμε ότι ο γιο της και μικρός μας φίλος, ο Α.Κ. (κατά τύχη τα αρχικά του είναι τα ίδια με εκείνα της μητέρας του) το τρέχον διάστημα, έχει υποτροπιάσει και νοσηλεύεται στο Ογκολογικό νοσοκομείο της «Ελπίδα», ενώ ο φίλος του και συγκάτοικος του, στον Ξενώνα της «Ελπίδας»,  που τον είχαμε γνωρίσει και αυτόν, μέσω του Α, άνοιξε και αυτός τα φτερά του για τις γειτονιές των Αγγέλων!

Ευτυχώς το άλλο παιδί του ωφελούμενου μας Μ.Α, που πάσχει και αυτό, από παιδικό καρκίνο, πάει καλά με τις χημειοθεραπείες του.

Εκτός των ανωτέρω παιδιών, ένα άλλο, δικό μας παιδί, που αντιμετωπίζει και αυτό σοβαρά προβλήματα υγείας και τις προηγούμενες ημέρες,  χειρουργήθηκε στη κάτω γνάθο, είναι υπό ανάρρωση και πάει καλά.

Τούτες λοιπόν τις ημέρες, της κατάνυξης και της χαρμολύπης, θα ενώσουμε τις προσευχές και τις ικεσίες μας, εν όψη Πάσχα,  με τις προσευχές των οικείων τους, για ταχεία ανάρρωση. Επίσης ενώνουμε τις προσευχές μας, για όλα τα παιδιά του συγγενικού μας περιβάλλοντος, αλλά και των οικογενειών του ΚΕΣΟ, ώστε να έχουν ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ!

Και επειδή βρισκόμαστε στην άνοιξη, που αργεί να έρθει ή έρχεται ματωμένη, τους αφιερώνουμε μαζί  με τις ευχές μας, το στίχο του Τάσος Λειβαδίτης,

«Πες μου, α, πες μου, λοιπόν, πού πήγε όλη εκείνη η άνοιξη, τα χωρατά των σπουργιτιών, σγουρά γέλια των θάμνων, οι παπαρούνες σα γλυκά κόκκινα στόματα, ρυάκια μου ασυλλόγιστα, πού πάτε; Σαν ένας γρύλλος,  που ξεχάστηκε στη μέρα το ξύλινο μαγγανοπήγαδο μακριά, πλάι στο πηγάδι ο παππούς παίζοντας την κιθάρα του, «μακριά, σα θα φύγω, μάνα, στην ξενιτιά», ένα κλωνί βασιλικός μες στα χοντρά ρουθούνια του να ευωδιάζουν τα πλεμόνια του απ’ τις στερνές ομορφιές της γης, πουλιά πετούσαν στα κλαδιά, σα να πηγαίνανε χαρούμενα μηνύματα από κόσμο σε κόσμο. Απρόοπτα, ξαφνιασμένα πρωινά και μεγάλα, μακρόσυρτα σούρουπα με τ’ άστρα να τρέμουν μακριά σαν ανοιξιάτικα μουσκεμένα βλέφαρα, έκθαμβες ώρες, βαρειές απ’ όλο το γιγάντιο Αόριστο, που έφτανε ως τον πόνο. Αίσθηση αβέβαιη όλων των μυστικών της ζωής, που διαπερνούσαν σα ρίγη, πέρα, κει κάτου, κει κάτου, μακριά, τους βραδυνούς ορίζοντες. (Απόσπασμα από τη συλλογή «Καντάτα», 1960)

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

 

Μαίρη Πίνη

Διευθύντρια ΚΕΣΟ 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+