ΚΕΣΟ: “Επιχείρηση καλλωπισμός” στη Στέγη Γερόντων Αγ. Παρασκευής συνοδευόμενη με νότες 11.4.2019

Εν χορδές & ογράνεις πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η Β΄ «Επιχείρηση καλλωπισμού» στη Στέγη Γερόντων Αγ. Παρασκευής από την  δεκαμελής «dry Team»  των Τμημάτων δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ. Η ομάδα συνοδευόταν  από την Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη,  το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΣΟ κα Τζένη Τσουμάνη,  την Κοινωνική Λειτουργό κα Λένα Παγώνη και τις εθελόντριες ποδολόγους Όλγα Κωνσταντινίδου και Ντίνα Αθανασοπούλου και φυσικά την καθηγήτρια των Τμημάτων Μακιγιάζ & Ποδολόγο του ΚΕΣΟ κα Κατερίνα Αράπογλου η οποία διδάσκει και στη Σιβιτανίδειο Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων.

Η «Επιχείρηση καλλωπισμός» και  ψυχολογικής ενδυνάμωσης σε άτομα, που διαβιούν σε Στέγες ηλικιωμένων & Ιδρύματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, είναι μια δράση που ξεκίνησε πιλοτικά την προχριστουγεννιάτικη περίοδο του 2018, με τις σπουδάστριες των Τμημάτων δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ, στα πλαίσια της πρακτικές τους εξάσκησης και όχι μόνο, μετά από πρόταση του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών ως Πρωτοσύγκελλου της ΙΑΑ και Διοικητικό εποπτεύοντα το ΚΕΣΟ.

Η πιλοτική δράση πέτυχε και  επαναλαμβάνετε και κατά την προπασχαλινή περίοδο. Έτσι μετά την επίσκεψη μας στο Ίδρυμα Κόκκορη, ήρθε η σειρά της Στέγης Ηλικιωμένων της Αγίας Παρασκευής.

Εκεί, φτάσαμε λίγο μετά τις 10 το πρωί. Μας υποδέθηκε η γραμματέας της Στέγης  κα Ιωάννα Παπαδοπούλου με τους συνεργάτες της. Αλλά και οι  γιαγιάδες και οι παππούδες μας περίμεναν με αγωνιά, όπως περίμεναν…. και τον Μανώλη! Έναν λυράρη από την ΜΚΟ «Ζωοδόχος Πηγή».  Μάλιστα μας παρεκάλεσαν να τις φτιάξουμε διαδοχικά και κοντά στη αίθουσα της μουσικοπαρέας διότι δεν ήθελαν να χάσουν το  μάθημα.

    Έτσι και έγινε. Μόνο όσοι και όσες ήταν κατάκοιτοι τους περιποιηθήκαμε στα κρεβάτια τους. Τα ψαλίδια και τα λοιπά εργαλεία απέδιδαν  με ρυθμό στα χώρια των χειριστριών αναλόγως   της μουσικής υπόκρουσης.

     Τα τραγούδια, αλλά και ο καλλωπισμός, έκαναν ανάκληση μνήμης σε γιαγιάδες και παππούδες. Οι κυρίες μας, μας μιλούσαν για την κοκεταρία τους, τα ταξίδια, τα τακούνια, που φυρούσαν την μόδα της εποχής τους. Ενώ οι παππούδες μας μιλούσαν για οικογενειακά γλεντά, έρωτες και καντάδες.  

    Η ΜΚΟ “Ζωοδόχος Πηγή” που υλοποιεί το προγραμμα της “Μουσικοπαρεας” δραστηριοποιείται  από το 2011 έχει αναπτύξει προγράμματα μουσικοπαρέας, που απευθύνονται σε ιδρυματοποιημένους ως επί το πλείστον ανοϊκούς ηλικιωμένους. Προσφέρει δωρεάν εβδομαδιαίες συνεδρίες μουσικοθεραπείας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε δημόσια και μη κερδοσκοπικά γηροκομεία με σκοπό την ψυχική, διανοητική και σωματική αφύπνισή τους.

     Η μουσική είναι το μόνο ερέθισμα, που δρα σε όλους τους τομείς του εγκεφάλου και συμβάλλει στην σωματική & ψυχική υγεία των επωφελούμενων. Ξεκλειδώνει τα συναισθήματα τους, επαναφέρει μνήμες και απελευθερώνει επιθυμίες δεξιότητες, την έκφραση λύγου και δρα κατά της άνοιας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα άρχισα να εφαρμόζεται σε 14 Στέγες Γερόντων και μετά το 2017 με επιδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ επεκτάθηκε σε άλλες επτά. Έτσι σήμερα εφαρμόζεται σε 21 Στέγες  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

     Οι γιαγιάδες και παππούδες παίζουν κρουστά, κιθάρα και πιάνο, όσοι ήξεραν στα νιάτα τους. Με την ψύχη μας γεμάτη ικανοποίηση αλλά και συγκίνηση και φορτωμένες με ευχές ευχηθήκαμε Καλό Πάσχα σε όλους και αποχωρήσαμε.