ΚΕΣΟ είκοσι χρόνια συνεχούς προσφοράς στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Είκοσι Χρόνια προσφοράς  στην κοινωνία και στο προνομιακό έργο της Εκκλησίας, συμπληρώνει τον Ιούλιο  του 2019 το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας(ΚΕΣΟ) – Εκκλησιαστικό  Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Ξεκίνησε το 1999(ΦΕΚ με το 145 της 12ης.7.1999 τεύχος Α΄ όπου προσδιοριζόταν ως Υπηρεσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών δηλαδή ΝΠΔΔ ).  Δημιουργήθηκε από  τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Σήμερα συνεχίζει την προνομιακή του πορεία και προσφορά με την έγκριση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ως Εκκλησιαστικό Ίδρυμα(ΝΠΙΔ) Πανελλαδικής  εμβέλειας (ΦΕΚ 4490 της 18ης.10.2018 Τεύχος Β’).  Το ΚΕΣΟ από το 2015 είναι ένας πιστοποιημένος φορέας Πρωτοβάθμιος Κοινωνικής και Παιδικής προστασίας.

Είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Κοινωνικής Φροντίδας, στο Ειδικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Παρέχει υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας. Είναι εγγεγραμμένο στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων,  πιστοποιημένο στην Περιφέρεια Αττικής, στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης(ΕΚΚΑ)  στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Γ.Γ.Π.Π (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), στον Δήμο Αθηναίων με τον οποίο εκπονεί κοινά προγράμματα τα τρία τελευταία χρόνια, στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης(ΔΟΜ). 

      Διέπεται από τους κανόνες και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Είναι διαπιστευμένος Φορέας της ΙΑΑ στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων(Γ.Γ.Ι.Φ) Συνεργάζεται στενά με τις Δομές του ΕΚΚΑ και της Γ.Γ.Ι.Φ για θέματα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και παιδιών και θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Η δραστηριότητα του χωρίζεται σε τρείς περιόδους.

 • Η Πρώτη Περίοδος  προσδιορίζεται από τα Έτη 1999 -2003. Τότε, ανέπτυξε μια πλειάδα δραστηριοτήτων με απώτερο σκοπό την επίλυση των προβλημάτων της εν συνόλω οικογένειας, και των πασχόντων μεμονωμένων μελών της.

Διοργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις (Δείπνα Αγάπης, Εκδρομές, Συναυλίες, BAZAAR, Λαχειοφόρους  κ.ο.κ.), αποτέλεσαν εξ΄ αρχής το κύριο έσοδο λειτουργίας του ΚΕ.Σ.Ο.

Βασιζόμενο παντελώς στον εθελοντισμό, χωρίς ωστόσο οργανωμένη Κοινωνική Υπηρεσία, προσπαθούσε να καλύψει υλικά τουλάχιστον με είδη Α΄ Ανάγκης όλους εκείνους, που προσέτρεχαν στα Γραφεία μας για κάποια βοήθεια.

Η τότε Γενική Γραμματέας του ΔΣ νομικός κα Ειρήνη Δορκοφίκη είχε την εποπτεία όχι μόνο της λειτουργίας των Γραφείων, αλλά και του Ξενώνα από κοινού με Παιδικό Σταθμό, που διατηρούσε την εποχή εκείνη στη Κυψέλη   για τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας & τα παιδιά τους,  καθώς και για τα θύματα Trafficking .

Μεγάλη βαρύτητα   των δράσεων του ΚΕΣΟ δόθηκε για την καταπολέμηση, διακίνηση κι εκμετάλλευση των γυναικών – Trafficking. Το συγκεκριμένο διάστημα η Ελλάδα είχε καταδικαστεί  και τιμωρηθεί από τον ΟΗΕ  ως ο «Ροζ Παράδεισος διακίνησης 1.250.000 γυναικών από τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ & των Βαλκανίων. Το  γεγονός  είχε λάβει μεγάλη έκταση και η Διεύθυνση του ΚΕΣΟ τότε προκάλεσε Ημερίδα με αυτόν τον τίτλο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο τον Σεπτέμβριο του 2003 με ομιλητές παγκοσμίου φήμης, που εναντιώνονται στην σύγχρονη αυτή μορφή Δουλεμπορίου

Το ίδιο διάστημα η ηγεσία του ΚΕΣΟ συμπορεύτηκε με την τότε Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων κα Έφη Μπέκου -η οποία σήμερα είναι μέλος του ΔΣ του ΚΕΣΟ-  και με πληθώρα των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, οι οποίες αντιτάθηκαν και εναντιώθηκαν στη προσπάθεια μερίδας των κυβερνόντων, που μεθόδευαν την ίδρυσης οίκων ανοχής στην Αθήνα με μεταφερόμενες γυναίκες –θύματα του Trafficking στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, προς τέρψη  των ανδρών επισκεπτών της Ολυμπιάδας. Με τους αγώνες των  γυναικείων οργανώσεων το 2003 συντάθηκε και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και πολλοί άλλοι Αρχιερείς, που έλαβαν θέση για το θέμα.

Το ίδιο διάστημα το ΚΕ.Σ.Ο εκδίδει με δική του φροντίδα μια σειρά ενημερωτικών φυλλαδίων και άλλων εκδόσεων από καταξιωμένους επιστήμονες, προκειμένου να ενημερώσει τους μελλοντικούς γονείς, τους ήδη γονείς, αλλά και όλα τα μέλη της ελληνικής κοινωνίας με θέματα συζυγίας, ανατροφής των παιδιών, πρόληψης & αντιμετώπισης ασθενειών κα. Παράλληλα διαθέτει Σχολές Γονέων  όπου μέσω αυτών οργανώνονταν ενημερωτικοί επιμορφωτικοί  κύκλοι εκδηλώσεων στις ενορίες αλλά και στα γραφεία του ΚΕΣΟ για όλα τα θέματα που απασχολούν την Οικογένεια 

Μεγάλη βαρύτητα είχε δοθεί στο Δημογραφικό πρόβλημα, αφορμή του οποίου στάθηκε το Α΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (19 -20 Σεπτεμβρίου 2002) με θέμα «Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ 3η ΧΙΛΙΕΤΙΑ», το οποίο έλαβε χώρα στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Η Διεύθυνση του ΚΕΣΟ  τότε έκανε πολλές προσπάθειες για νέες προτάσεις Σχεδίων Νόμου για την ενδοοικογενειακή βία και τα θύματά της. Συμμετείχε σε ακροάσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Επίσης συμμετείχε σε συναντήσεις στις Βρυξέλλες με Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Θεμάτων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διοργάνωναν οι Έλληνος  και οι Ελληνίδες ευρωβουλευτές.

Επιπρόσθετα  διοργάνωσε ετήσιες εκδηλώσεις προς τιμήν της Μητέρας, σε υπαίθριους χώρους με εορταστικό και διασκεδαστικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή ωφελούμενων οικογενειών, Χορηγών αλλά και προσωπικοτήτων της πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής ήταν δεδομένες και αναμενόμενες.

 • Η δεύτερη περίοδος των δράσεων του ΚΕΣΟ ξεκινά από το 2004 και φτάνει μέχρι και το 2011. Ήταν μια περίοδος περισσότερο συρρικνωμένη από την Πρώτη. Από την Διεύθυνση του είχε αποχωρήσει η κα Δροκοφύκη, ενώ και από το ΔΣ είχε υπάρξει μια αποχώρηση και μια εκδημία. Την Διεύθυνση ανέλαβε το μέλος του ΔΣ και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κα Γεωργία Μάντα.    Το ίδιο διάστημα  απωλέστηκαν  ο ξενώνας με τον παιδικό σταθμό στη Κυψέλη, διότι ο ιδιοκτήτης των ακινήτων, τα χρειαζόταν για ιδιοχρησία.

Ωστόσο διατηρήθηκε η αρωγή προς τις 280 οικογένειες, που προστάτευε το ΚΕΣΟ τότε. Συνεχίστηκε το έργο των Σχολών Γονέων, οι επισκέψεις σε φιλανθρωπικά ιδρύματα & ορφανοτροφεία. Διατηρήθηκαν  τα Δείπνα Αγάπης, οι Εκδρομές, οι Συναυλίες, τα BAZAAR, οι Λαχειοφόροι  κ.ο.κ οι οποίες αποτελούσαν εξ΄ αρχής το κύριο έσοδο λειτουργίας του ΚΕ.Σ.Ο.

     Το ίδιο διάστημα υπογράφτηκε το Α΄ Μνημόνιο συνεργασίας με το Μαιευτήριο ΙΑΣΩ, ώστε να φέρουν εκεί τα παιδιά τους, οι ανύπανδρες και  οι ανασφάλιστες γυναίκες. Το Μνημόνιο συνεργασίας, που διατηρείται μέχρι σήμερα.

 • Η τρίτη περίοδος ξεκινά από τον Οκτώβριο του 2011 όταν ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος και ο τότε Πρωτοσύγκελος της ΙΑΑ, σημερινός Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ανέθεσαν την Διεύθυνση του ΚΕΣΟ την πολυβραβευμένη(Βραβείο Ιδρύματος Μπότση, Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας & το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου)  δημοσιογράφο της «Ελευθεροτυπίας» και τότε υπεύθυνη του Μ. Συσσιτίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο χώρο του ΚΥΑΔΑ του Δήμου Αθηναίων κα Μαίρη  Πίνη με την εντολή να «Στηρίξει την αδύναμη  Οικογένεια,  που βαλλόταν από την κρίση των Μνημονίων και την ανεργία. Διότι με καλύτερες Οικογένειες, θα έχουμε και καλύτερη Κοινωνία»

Τον Φεβρουάριο του 2013 μετατράπηκε σε Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (Ν.Π.Ι.Δ.)

Τον Οκτώβριο 2018 μετατράπηκε σε Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (Ν.Π.Ι.Δ.) Πανελλαδικής Εμβέλειας

 • Το ΚΕ.Σ.Ο. στηρίζει 1576 Νοικοκυριά, 573 Μονογεϊκές Οικογένειες, 2586 παιδιά 0-18, 98 θύματα έμφυλης βίας. Αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα περιστατικά εφηβικής & μετεφηβικής εγκυμοσύνης. Συνεργάζεται μέσω ειδικών Συμφωνιών με τα Μαιευτήρια  «ΙΑΣΩ», «ΡΕΑ», «ΜΗΤΕΡΑ», την Γ΄ Μαιευτική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και με πλήθος Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων & Ιατρικών Εταιρειών για την εξυπηρέτηση & την παραπομπή των περιστατικών.

Έχει έρθει σε συμφωνία με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών (ΣΣΑ)  και τους  εθελοντές συμβολαιογράφους  για την δωρεάν αναγνώριση  τέκνων εκτός γάμου. Επιπρόσθετα συνεργάζεται  και με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), αλλά και ΜΚΟ, που ασχολούνται για ζητήματα νομικής θωράκισης και Δωρεάν Νομικής Εκπροσώπησης στα Δικαστήρια.

   Χορηγεί   υποτροφίες για τα παιδιά των ευάλωτων οικογενειών σε   συνεργασία με την Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων, καθώς και με άλλα     Δημόσια  και  ιδιωτικά  Ιδρύματα & ΙΕΚ.                                              

Διαθέτει ”Κοινωνικό Παντοπωλείο” στην  οδό Αχαρνών  205 (Τ.Κ. 104 46).  Στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο της ΙΑΑ. Εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από τον Πρωτοσύγκελλο της ΙΑΑ Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών και το τότε μέλος του ΔΣ του ΚΕ.Σ.Ο. Πρωτοπρ. π. Χρήστο Βλάχο. Εκεί, πραγματοποιούνται διανομές του ΚΕ.Σ.Ο. διαφόρων επισιτιστικών προγραμμάτων, καθώς και μέρος των διανομών του ΤΕΒΑ/FEAD (Επιχειρησιακού Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επισιτιστικής & Υλικής Συνδρομής) μέσω της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Κεντρικού Τομέα – Δήμου Αθηναίων «Αθήνα Πρωτεύουσα της Αλληλεγγύης».

Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα Εργαστήρια Δεξιοτήτων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού τα οποία λειτουργούν για τέταρτη χρονιά προσφέροντας στα μέλη των ωφελούμενων οικογενειών του ΚΕ.Σ.Ο. Δωρεάν μαθήματα: Αγγλικής & Ρωσικής Γλώσσας Κοσμετολογίας (μανικιούρ-πεντικιούρ, ονυχοπλαστικής και μακιγιάζ), κοπτικής-ραπτικής,  χρωματολογίας  ενδυματολογίας  & design,  κοσμήματος.

Έχει αναπτύξει  εργαστήρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού για τους εφήβους και Συμβουλευτικής επί θεμάτων Επαγγελματικού Προσανατολισμού ή / και Επαναπροσδιορισμού. Β΄ Ευκαιρίας για τους ενήλικες, που αναζητούν μια πυξίδα εργασιακού προσδιορισμού & αποκατάστασης

                     Στο από το 2011 και μετά,  ΚΕ.Σ.Ο. ολοκληρώθηκαν   προγράμματα όπως:

 •  Επισιτιστικό χρηματοδοτούμενο από το Υπ. Εργασίας 2015-2016
 • «Νέων Χώρα» από κοινού με άλλες ΜΚΟ με κυρίαρχη την «ΑΡΣΙΣ» και με Χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χρηματοδότησης
 • «Στέγαση & Επανένταξη» του Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από κοινού με την  Equal Society
 • το ΤΕΒΑ (Α΄Φάση), που αφορά το Ευρωπαϊκό Επισιτιστικό  Επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλληλεγγύης μέσω Κοινωνικής Σύμπραξης με τον Δήμο Αθηναίων
 • το «Παί.δ.ε.ς 100+» που σημαίνει «Παίρνεις Δύναμη Έχοντας Συνοδοιπόρους»  Α & Β΄ Φάση (χρηματοδότηση από Περιφέρεια Αττικής) Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται  οι εμβολιασμοί  και η υγειονομική θωράκιση των παιδιών.
 • το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability) για την ανάπτυξη του  Ανθρώπινου Δυναμικού των στελεχών του ΚΕΣΟ (Α’ Φάση)
 •  Στο πλαίσιο της Εξωστρέφειας για  Αυτο-χρηματοδότηση τρέχει πρόγραμμα  με τα την  Diversey Hellas Α.Ε και το  Hilton Athens Hotel Diversey Hellas αξιοποιώντας τα εργαστήρια Κοπτικής Ραπτικής  Επανάχρηση Σεντονιών και κατασκευή  μικρών τσαντών για Παπούτσια, Εφημερίδες, Άπλυτα, Γυαλιά, Κλπ
 • Συνεργάζεται με άλλες Μητροπόλεις και διοργανώνονται από κοινού εκδηλώσεις με αντικείμενο την Οικογένεια, αλλά και με άλλους φορείς της Περιφερείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και ΜΚΟ για το μέγιστο ζήτημα του Δημογραφικού Προβλήματος.
 • Το ΚΕ.Σ.Ο. το διάστημα 2018-2019  αξιολογήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μέσω του προγράμματος «ΘΑΛΗΣ ΙΙ», αλλά και από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Από τις αξιολογήσεις αυτές προέκυψε ότι είναι ένα Ίδρυμα, που διέπεται από ορθή χρήση των πόρων του, από διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
 • Στις ιστορίες επιτυχίας του το ΚΕΣΟ αναφέρει: από τους παρακολουθούντες τα τμήματα των Αγγλικών, 25 άτομα έλαβαν διπλώματα Proficiency, Advance & Lower
 • Από τις απόφοιτες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων:  4 απασχολούνται στα 8 προγράμματα του Δημοσίου και 6 εργάζονται στο Ιδιωτικό τομέα με συστάσεις του ΚΕΣΟ
 • Από τις 110 συμμετέχουσες των εργαστηρίων επαγγελματικών δεξιοτήτων τουλάχιστον 24 εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενες.
 • Στο πλαίσιο της πρακτικής εξάσκησης μαθήτριες των τμημάτων της κοσμετολογίας, υπό την επίβλεψη των καθηγητριών τους και με την συνδρομή εθελοντριών κομμωτριών,  προσφέρουν υπηρεσίες στις Στέγες γερόντων και ΑΜΕΑ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και άλλων Μητροπόλεων.

Τέλος μετά από χορηγία διαμερίσματος, στο ΚΕΣΟ,   στην Αθήνα από την Αποστολική Διακονία, για να χρησιμοποιηθεί για ζευγάρια από την Περιφέρεια, που θέλουν να φέρουν το παιδί τους, στον κόσμο ή σε γονείς των οποίων τα παιδιά, νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων. Το διαμέρισμα επισκευάστηκε από το ΚΕΣΟ και τα εγκαίνια, θα γίνουν τον προσεχή Σεπτέμβριο του 2019.