Καταρρέουμε δημογραφικά απαιτούνται μέτρα τώρα

Διαπιστώθηκε σε εκδήλωση για το Δημογραφικό στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΕΣΟ

«Ως μείζον Εθνικό για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία και την ανάπτυξη» χαρακτήρισε το δημογραφικό ζήτημα ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανοίγοντας την Δευτέρα(28/1) το απόγευμα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, εκδήλωση με θέμα: «Η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας».

        Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος(ΕΝΠΕ), με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, των Πανελλήνιων Συλλόγων Τριτέκνων και Πολυτέκνων Ελλάδος, με χορηγό Επικοινωνίας την καθημερινή Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας.

     Τον συντονισμό έκανε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Αυτιάς ο οποίος  μέσω των παρεμβάσεων του αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα τα οποία θα πρέπει να δοθούν από την κυβέρνηση στις οικογένειες και δεν παρέλειψε να κάνει αρνητική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και ανοσιούργημα, που έγινε σε βάρος της Μακεδονίας

      Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «κρίνει επιβεβλημένη η δημιουργία Υπουργείου Οικογένειας» περιέγραψε ότι «Η Ελλάδα,  έχει εισέλθει για τα καλά, στην εποχή του δημογραφικού χειμώνα. Η λύση,  και το φάρμακο  για το δημογραφικό είναι  Παραγωγική επανάσταση! Δηλαδή περισσότερες οικογένειες και περισσότερα παιδιά» Ακόμα απαίτησε «άμεσο επαναπατρισμό των  δεκάδων χιλιάδων νέων, που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια για εργασία στο εξωτερικό».

       Μεγάλη αίσθηση έκαναν στο ακροατήριο η τοποθέτηση και οι αποκαλύψεις του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου ο οποίος με τις νομικές του γνώσεις ανέδειξε  τα οξύτατα προβλήματα, που δημιουργούν  οι καταχρήσεις των ευεργετικών προβλέψεων περί μονογονεϊκών οικογενειών και εξήγησε ότι: «Διανύουμε την 28 ημέρα του νέου χρόνου. Αν αφαιρεθούν οι αργίες απομένει ένα διάστημα 19 εργάσιμων ημερών, μέσα σε αυτό το διάστημα  υπέγραψα 19 διαζύγια, τα περισσότερα ήταν εικονικά και έγιναν για να αποφευχθούν, οι μετατάξεις και οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών».

   Προέβλεψε ότι «αναμένεται ανάλογη έκρηξη με τις μεταθέσεις των στρατιωτικών». Ο Σεβασμιότατης στην ομιλία του ανέφερε ότι στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΕΣΟ.

 «Το Κέντρο Στήριξης Οικογενείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εκτός από τις κακοποιημένες & τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σκύβει με  σοβαρότητα στα προβλήματα των οικογενειών και προσπαθεί να δώσει λύσεις» εξήγησε. Και μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία στο πόντιουμ ο κ. Ιερώνυμος κατέβηκε και «κάθισε με τον λαό, εκεί όπου ανήκει» όπως τόνισε χαριτολογώντας. 

 Ακολούθως, ο συντονιστής  δημοσιογράφος κ. Γιώργος Αυτιάς διάβασε μήνυμα του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ, Ιερώνυμου, που λόγο υποχρεώσεων δεν μπορούσε, να παραβρεθεί στις εργασίες της εκδήλωσης και ευχόταν καλή επιτυχία σε αυτήν.

     Θύμισε ακόμα ότι ο κ. Αγοραστός κατόρθωσε να κερδίσει 5,5 εκατομμύρια Ευρώ από την ΕΕ για τις περιφέρειες της χώρας. και δεν παρέλειψε να κάνει αρνητική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και ανοσιούργημα, που έγινε σε βάρος της Μακεδονίας.

      Η επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Φωτεινή Βρύνα τόνισε ότι «είναι αποτρεπτικό για τους νέους να αποκτήσουν παιδιά και  πρέπει να βοηθούν. Είναι επιτακτική ανάγκη  να δημιουργηθεί ένα Υπουργείο Οικογένειας και ας ευχηθούμε η Κυβέρνηση από τον προσεχή ανασχηματισμό να το δημιουργήσει».

 Επιστημονικά ευρήματα της δημογραφικής κατάρρευσης, παρουσίασε η ερευνήτρια  του Ομίλου Ερευνών και Ανάπτυξης diaNEOsis κ. Φαίη Μακαντάση «Το 2016 ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας ήταν 1,38 ένας από τους χαμηλότερους σε όλο τον κόσμο. Για πρώτη φορά από τότε, που καταγράφονται τα στοιχεία στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100 παιδιά το χρόνο» υπογράμμισε

Την τραγική εικόνα του προβλήματος παρουσίασε με στοιχεία και η αναπληρώτρια ταμίας της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, υποστηρίζοντας στην ομιλία της ότι «στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από το 2012 έως το 2018 οι θάνατοι υπερτερούν των γεννήσεων κατά 18.954 άτομα, που σημαίνει ότι η Θεσσαλία μέσα σ’ αυτό το διάστημα είναι σαν να έχασε δυο μεγάλες πόλεις».

   «Το δημογραφικό δεν λύνεται  ούτε με την συσσώρευση ούτε με την ενσωμάτωση των μεταναστών, αλλά λύνεται με την τεκνοποίηση των Ελλήνων και είναι λυπηρό να αντιμετωπίζεται το τρίτο παιδί, ως τεκμήριο»! τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλαδικής ομοσπονδίας Τριτέκνων Αντώνης Νταλούδης.

                                            Τιμητική απονομή στο ΚΕΣΟ

        Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή αναμνηστικών & συλλεκτικών τόμων για την Θεσσαλία, προς τους ομιλητές, τους προέδρους και τα στελέχη των κοινωνικών φορέων.  Μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβανόταν  και το ΚΕΣΟ.

      Τον συλλεκτικό τόμο για την Θεσσαλία απένειμε ο Περιφερειάρχης & Πρόεδρος της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος(ΕΝΠΕ) κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός στη Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη, ενώ στο ακροατήριο καθόταν το μέλος του ΔΣ του ΚΕΣΟ κ. Σοφία Κώνστα -Πέππα

  Υσ. Περισσότερο   ρεπορτάζ: 

https://www.larissanet.gr/2019/01/29/i-dimografiki-katarrefsi-tis-elladas/