Θεσπιών Συμεών: «Η Εκκλησία προσφέρει σιωπηρά ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων, ανεξαρτήτως λαθών της ιστορίας, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων». ΑΛΙΑΡΤΟΣ 16.3.2019

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

Φωτο: ecclesia.gr

Στο Ελεύθερο Λαϊκού Πανεπιστήμιο Αλιάρτου, που εδρεύει στο Συνεδριακό Κέντρο της Βοιωτικής πόλης, παραβρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ, στο πλαίσιο εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε εκεί,  ο  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο  Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών και  ο σεβασμιώτατος Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος ως επιχώριος Μητροπολίτης, ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων, μέλη της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών  του Συλλόγου και πλήθος κόσμου.

     Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος υπερθεμάτισε  για τις προσπάθειες, που διοργανώνει το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αλιάρτου. Προέτρεψε να  πραγματοποιούνται ανάλογες εκδηλώσεις, στα πλαίσια του  βήματος ενημέρωσης και προβληματισμού.  Ευχήθηκε, επίσης, καλή τεσσαρακοστή και παρέδωσε την σκυτάλη  στον κεντρικό  ομιλητής της βραδιάς, τον Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών, ο οποίος ανέπτυξε το  θέμα: «Κατακαυχάται έλεος κρίσεως. Η Εκκλησία μέσα στην οικονομική κρίση».

      «Η Εκκλησία μας καθημερινά, με το έργο της στέλνει μήνυμα συμφιλίωσης και ενότητας ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων, ανεξαρτήτως λαθών της ιστορίας, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων. Κοιτάει μπροστά και μέσα λοιπόν σε αυτό το πνεύμα της σύμπνοιας κινείται. Παράλληλα, κινούνται οι δομές τόσο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όσο και των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων, όπως συμβαίνει και στην τοπική σας Εκκλησία υπό την καθοδήγηση  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου. Και εδώ αλλά και σε άλλες Μητροπόλεις,   ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της κρίσης,  όλοι έχουν σηκώσει τα μανίκια ψηλά και προσφέρουν πολλά».

       Εμβαθύνοντας στο πνεύμα της προσφοράς ο  Επίσκοπος Θεσπιών αναφέρθηκε αναλυτικά στις δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,  όπως είναι το ΚΕΣΟ και ανέφερε με έμφαση ότι «το ΚΕΣΟ έχει ανοίξει την αγκαλιά του σε 1500 οικογένειες, μονογονεϊκές, κακοποιημένες γυναίκες, αδύναμες γενικά και προσφέρει προστασία και αγάπη». Αναφέρθηκε στη  στήριξη των Γενικών Φιλοπτώχων Ταμείων, στα Κέντρα Ενοριακής Αγάπης, στο «Ιμάτιο» στα προγράμματα για παιδιά και τις στέγες γερόντων ή υποστηριζόμενης διαβίωσης,  στα δεκάδες κοινωνικά φαρμακεία, ιατρεία, φροντιστήρια, βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα διανομής φαγητού και ένδυσης, όχι μόνο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά και των άλλων μητροπόλεων, που αντανακλούν το Έργο της Εκκλησίας».

    Ο κεντρικός ομιλητής υπογράμμισε ότι «ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας έχει επιλέξει συνειδητά τη σιωπή, η οποία όμως είναι δημιουργική». Και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα προσφοράς τον «πολυσέβαστο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο, τον οποίο χαρακτήρισε ως καλό ποιμένα της τοπικής Εκκλησίας της Βοιωτίας, με τα πολυάριθμα έργα αγάπης».

     Ακολούθως ο Μητροπολίτης Θηβών εξέφρασε την συγκίνησή του για την εκδήλωση. Μίλησε θετικά  για την προσπάθεια του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, ενώ έκανε λόγο για το ρόλο της Εκκλησίας κατά την διάρκεια της κρίσης.   Ο  Μητροπολίτης Θηβών ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Θεσπιών για την ομιλία του και σχολίασε ότι «σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης η Εκκλησία κάνει τον αγώνα της, αλλά η Εκκλησία δεν είναι φιλανθρωπικό σωματείο. Μέσα στην Εκκλησία βλέπουμε, επίσης, την καλλιέργεια της Εθνικής Συνείδησης και της Ευθύνης μας για το κοινωνικό σύνολο.

      Την εκδήλωση-διάλεξη στο Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Αλιάρτου, έκλεισε ο Αρχιεπίσκοπος, υπενθυμίζοντας το σημαντικό έργο και στην προσφορά των εθελοντών. «Η κοινωνική και φιλανθρωπική δράση της Αρχιεπισκοπής δεν είναι έργο του Αρχιεπισκόπου ή ενός ανθρώπου, αλλά όλων των, που στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια με τις δυνάμεις, που μπορεί ο καθένας» υπογράμμισε με σημασία ο Μακαριώτατος.