Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ στο ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
& συμπίπτουν με τους
ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ της ΗΜΕΡΑ της ΓΥΝΑΙΚΑ

Χάνουν την ασυλία  οι  εργαζόμενες  εγκυμονούσες, αφού μπορούν να   ενταθούν στις   

ομαδικές απολύσεις των εργοδοτών με απόφαση  Δικαστηρίων της ΕΕ

 

“Μη θεωρούμε βέβαιο ότι η νομοθετική ισότητα, που αφορά τις γυναίκες  θα υπάρχει για πάντα. Στα  Ευρωπαϊκά ΜΜΕ επικρατεί η τάση, να υποβαθμιστεί ο ρόλος των Γυναικών και δυστυχώς δεν ξέρουμε τι θα γίνει, στο μέλλον με την εναρμόνιση μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ των ΗΠΑ και της Κίνας.

-” Τα Δικαστήρια της ΕΕ με πρόσφατη απόφαση τους, πλέον επιτρέπουν την απόλυση των εγκύων γυναικών  από την αγορά εργασίας. Με την ίδια απόφαση, οι έγκυες  εντάσσονται πλέον στις ομαδικές απολύσεις. Αυτή η απόφαση, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου  και σημαίνει νομοθετική οπισθοδρόμηση+“.

Το καμπανάκι,  της αφύπνισης, χτύπησε την Τετάρτη(7/3)  η πρώην υπουργός και πολιτικός σύμβολο Μαριέττα Γιαννάκου   κατά την  διάρκεια της εκδήλωση,  που οργάνωσε η επικεφαλής του Τομέα Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος(ΕΝ.Π.Ε) κα Φωτεινή Βρύνα με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών(ΕΔΓ) και ήταν αφιερωμένη, στους Αγώνες της Γυναίκας  με αφορμή την  8η Μάρτη, ενώ έτυχε της στήριξης του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος –Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Βασικές ομιλήτριες ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου, η Έφη Μπέκου πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων & μέλος του ΔΣ του ΚΕΣΟ και η  καθηγήτρια του Παντείου  Αγλαΐα Ρομποκού. Χαιρετισμό απεύθυναν  η Φωτεινή Βρύνα, η Μίκα Ιωαννίδου επικεφαλής  της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του ΕΛΓ, Αγγελική Παπάζογλου Συντονίστρια της Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, η Μαρία Συρεγγέλα Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ, η Ζέφη Δημαδάμα Αντιπρόεδρος  Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – Γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ

Για θηλυκοποίηση των συνθηκών απασχόλησης μίλησε η κα Μπέκου. Ανέφερε ακόμα ότι οι άνδρες δεν είχαν προϊδεαστεί ως εφεδρικός στρατός εργασίας. Τα πρώτα χρόνια της κρίσης μεγαλο-στελέχη επιχειρήσεων ντρέπονταν να εργαστούν στις προσφερόμενες θέσεις εργασίας και παρέμειναν μακροχρόνια άνεργοι. Σε αντίθεση με τις γυναίκες οι οποίες  προσαρμόστηκαν στις ευέλικτες μορφές εργασίας και για μια ακόμη φορά,  προσέφεραν στο σπιτικό τους.  Κατά ειρωνικό τρόπο  καθιερώθηκε μια ιδιότυπη ισότητα των αμοιβών ανδρών & γυναικών,  προς τα κάτω. Η κατάσταση αυτή, κατέρριψε το μοντέλο του πατέρα κουβαλιτή ή και των δυο γονιών κουβαλιτών στο σπίτι.

Η ομιλήτρια τόνισε ότι η κρίση στέρησε τα παραγωγικά δικαιώματα των ζευγαριών. «Τα ζευγάρια έχουν την θέληση και την πρόθεση να κάνουν παιδιά, αλλά λόγω των οικονομικών  συνθηκών αδυνατούν» υπογράμμισε.

Στις επιπτώσεις του Δημογραφικού παρέμεινε και η πανεπιστημιακός κα Αγλαΐα Ρομποκού η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μια στις πέντε γυναίκες δεν παντρεύονται, λόγο της οικονομικής κρίσης. Η αναλογία αντιστοιχεί 1 ½ παιδί,  σε μια Ελληνίδα.  Τα ζευγάρια δεν τεκνοποιούν με αποτέλεσμα το 2017 οι θάνατοι να είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Αυτή η κατάσταση, θα έχει τραγική εξέλιξη για τον Ελληνισμό, την κοινωνία, την πατρίδα, το ασφαλιστικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία!

»-Ήδη υπάρχει μείωση και συρρίκνωση των μαθητών στην Επικράτεια και αυτό, έχει ως συνέπεια το κλείσιμο σχολείων.

-Κινδυνεύει η Εθνική μας Ανεξαρτησία με κίνδυνο απώλειας εδαφών

– Η Ελλάδα βιώνει μια Δημογραφική παρακμή. Τα τελευταία χρόνια πλήττονται και τιμωρούνται  οι οικογένειες και κυρίως εκείνες με πολλά παιδιά.  Δυστυχώς η Ελληνική Οικογένεια έχει υποστεί τις μεγαλύτερες εκπτώσεις πάνω στις πολιτικές της ισότητας, των ίσων αμοιβών και της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων της οικογένειας. Ζήτησε να γίνουν προς όλες τις  κατευθύνσεις  παρεμβάσεις για το Δημογραφικό»

Οι ομιλήτριες για το Δημογραφικό ζήτησαν να ακολουθηθεί το Γαλλικό Μοντέλο της ισχυρότερης δημογραφικά χώρα της ΕΕ. Η πολιτική της Γαλλίας, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ ισχυρή δεδομένου ότι η Γαλλία σχεδιάζει το δημογραφικό της μοντέλο,  από τώρα, μέχρι το 2050. Και υπογράμμισαν η Γαλλία έχει  ισχυρότερες Δημογραφικές πολιτικές  έναντι της Γερμανίας,  η οποία θα προσπαθήσει να το ανατρέψει μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η Γενική Γραμματέας, κατά την ομιλία της, παραδέχθηκε ότι οι έμφυλες ανισότητες συνεχίζουν να υφίστανται ακόμη και σήμερα και ότι αποτελούν κομβική συνιστώσα για τη συνδιαμόρφωση της κοινωνικής ευημερίας μας.

Ομολόγησε ότι επικρατεί  διατάραξη στα κεκτημένα των δικαιωμάτων των γυναικών και έκανε λόγο για πολλαπλασιασμό των εμποδίων της ένταξής τους στην αγορά εργασίας με όρους ισότητας, που είχαν ως αποτέλεσμα, ένα τεράστιο ποσοστό γυναικών να οδηγηθεί στην ανεργία.

Επίσης, η κα Κούβελα ανέφερε ότι η κρίση πρόσθεσε στις πλάτες των γυναικών το έλλειμμα του κοινωνικού κράτους, με το να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας αμισθί. Αναφέρθηκε:

Στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (γνωστή ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»),  που εισήχθει προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή (την Δευτέρα, στις 5/3, και ως και στο  νομοσχέδιο για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, που (την Τρίτη, στις 6/3) τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαρτίου.

Εν κατακλείδι  οι συμμετέχουσες ζήτησαν βελτίωση των όρων απασχόλησης των Γυναικών, ώστε οι πολιτικές  για την Ισότητα των φύλων να μην χρησιμεύουν για αντικείμενο συζήτησης των γυναικείων κομμάτων κατά τις επετειακές ημέρες.

Τέλος από το ΚΕΣΟ στην εκδήλωση συμμετείχαν η Διευθύντρια Μαίρη Πίνη και το μέλος του ΔΣ Μάρθα Σαμαρά.

ΓΓΙΦ ΕΝΠΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΑ 1

ΓΓΙΦ ΕΝΠΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΑ 2