Η Ελλάδα παραμένει απούσα στην επένδυση της προσχολικής αγωγής 10.2.2019

Μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα  διοργάνωσαν την Κυριακή 10.2.2019 το  Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ) με τίτλο: «Προάγοντας την έμφυλη ισότητα στην Προσχολική Αγωγή – Παιδαγωγικά προγράμματα σε πλαίσιο Παιδικών Σταθμών».

Η Ημερίδα  πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Θηβών 250 & Π.Ράλλη, Αιγάλεω) με ελεύθερη είσοδο.
      Συμμετείχαν, έγκριτοι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, ερευνητές και μάχιμοι παιδαγωγοί των Παιδικών Σταθμών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

    Χαιρετισμό απεύθυναν η Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Μαρίνα. Χρυσοβελώνη, αρμόδια για θέματα Ισότητας των Φύλων, καθώς και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ) κα Ευαγγελία Καλαϊτζή η οποία ευχαρίστησε την Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μ. Πίνη που παρακολούθησε την Ημερίδα

     Η  Ελλάδα παραμένει σε κάποιο βαθμό απούσα στην    επένδυση της προσχολικής αγωγής!  Ήταν μια από τις  διαπιστώσεις, που ακούστηκαν.  Ακόμα αναφέρθηκε ότι:

  • Η προσχολική αγωγή,  αποτελεί μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις της κοινωνικής ευημερίας, του περιορισμού των ανισοτήτων και της ανάπτυξης. Θεωρείται μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει ένα κράτος.  Ωστόσο αγνοείται στην Ελλάδα.     Η αντιμετώπιση αυτή έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, την οικογενειακή πολιτική, την οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση των ανισοτήτων σε μια κοινωνία.
  • Μέχρι την ηλικία των 6 θεωρείται πολύ σημαντική διότι  οι άνθρωποι αναπτύσσουν όχι τόσο τις γνωστικές δεξιότητές τους, αλλά τον συναισθηματικό τους κόσμο. Αναπτύσσουν τη γλώσσα και τη νοημοσύνη τους με τρόπους που δεν μπορούν να αναπληρωθούν αργότερα. Ως εκ τούτου, η αγωγή και η εκπαίδευση που λαμβάνουν εκείνα τα ευαίσθητα χρόνια θεωρείται πολύ μεγάλης σημασίας.

        Τέλος είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ενώ μέχρι τώρα, τις αντίστοιχες σχόλες  προτιμούσαν μόνο γυναίκες, όσοι  φοιτητές βρεθήκαν σε αυτές, είτε από καραμπόλα είτε από αγάπη στο επάγγελμα του δάσκαλου, αγάπησαν τις σχολές και την εμπλοκή τους, στην προσχολική αγωγή, που βοηθάει  γονείς αλλά και  και  τα παιδια