Ευχαριστίες & Πληροφόρηση

Ο καθηγητης κ. Λεωνίδας Ντούντας  για την άρτια διαδικασία του ενδοκρινολογικού Ελέγχου, που πραγματοποιηθηκε για 3η συνεχή χρονιά  στα γραφεία του ΚΕΣΟ την Παρασκευή 25.5.2018, μας εστειλε τις ευχαριστίες του & την ακόλουθη ενημέρωση:

“Aγαπητή κα Πίνη,

 

Δεχθείτε σας παρακαλώ τις ευχαριστίες μας για την συνεργασία και την εξαιρετική υποδοχή στο ΚΕΣΟ για την Παγκόσμια Ημέρα του Θυρεοειδούς.

Σας στέλνω το Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας για την Ημέρα όπου γίνεταια αναφορά και για την δράση μας.

 

Καλή επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος

Με θερμούς χαιρετισμούς

 

Λεωνίδας Ντούντας”  

 

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς 25η Μαίου

 

 

Ενημέρωση και νεότερες εξελίξεις

Τμήμα Θυρεοειδούς

Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Ε.Ε.Ε.)

Δευτέρα21 Μαΐου 2018

H 25η Μαίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς (ΠΗΘ, World Thyroid Day).

Mια ημέρα αφιερωμένη στους ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς, μια ημέρα για να εκφράσουμεόλοι τον σεβασμό μας για τα εκατοντάδες εκατομύρια των ασθενών στον πλανήτη που υποφέρουν από τις νόσους του θυρειειδούς, από τις ελαφριές μορφές (υποκλινικές) έως τις εκδηλωμένες παθήσεις,τον υποθυρεοειδισμό,τον υπερθυρεοειδισμό, τα αυτοάνοσανοσήματα και τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ιδιάιτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα παιδιά, στις έγκυες και στους ηλικιωμένους που είναι πιο εκτεθειμένοι στις επιπτώσεις της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς είτε λόγω μη έγκαιρης διάγνωσης είτε λογω έλλειψης ιωδίου είτε λόγω μιας ήπιας συμπτωματολογίας (στους πολύ ηλικιωμένους) που μπορεί να παραμείνει απαρατήρητη.

Φέτος εορτάζουμε δέκα χρόνια της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς, 2008-2018, μια ολόκληρη δεκαετία που η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδούς (ETA), μαζί με την Αμερικάνικη (ATA), την Λατινοαμερικάνικη (LATS) και την Εταιρεία Θυρεοειδούς της Ασίας Ωκεανίας (AOTA), έχουν θέσει υπο την αιγίδα τους την Ημέρα,και καλούν σε μαζική συμμετοχή όλoυς μας σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των φορέων και παράλληλα αύξησης του επιπέδου εκπαίδευσης, συνεργασίας και συμμόρφωσης των ασθενών.

Είναι ευρέως γνωστό οτι οι περισσότερες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Φέτος η ΠΗΘ είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον και στους διάφορους παράγοντες που επιδρώνταςστο γενετικό επίπεδο μπορούν να διαταράξουν την λειτουργία του αδένα και να πυροδοτήσουν την αυτοανοσία. Το στρές, η εγκυμοσύνη, δατροφικοί παράγοντες όπως η έλλειψη σεληνίου ή υπερβολική πρόσληψη ιωδίου και πιθανώς η έλλειψη βιταμίνης Dθεωρούνται προδιαθεσικοί παράγονες αυτοάνοσων παθήσεων του θυρεοεδιούς, ενώ η έλλειψη ιωδίου παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο η πρώτη αιτία συγγενούς υποθυρεοειδισμού με τις τραγικές του επιπτώσεις.  Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ( Θ. του Hashimoto)είναι η πιο συχνή πάθηση του θυρεοειδούς στον κόσμο και γενικά μια απο τις πιο ραγδαία αυξανόμενες παθήσεις. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει κα ο καρκίνος του θυρεοειδούς που αναμένεται το 2019 να είναι ο δεύτερος, αν όχι ο πρώτος συχνότερα αυξανόμενος καρκίνος στις γυναίκες, ευτυχώς που η συχνότερη μορφή του είναι ο μικροκαρκίνος ( μέγεθος όγκου < 1 εκ) που έχει συνήθως πολύ καλή πρόγνωση.

Νεότερες εξελίξεις αφορούν κυρίως πολύπλοκες μεθόδους της γενετικής και μοριακής βιολογίας που μας επιτρέπουν μια καλύτερη κατηγοριοποίησηκαι εκτίμηση της πρόγνωσης του καρκίνου του θυρεοειδούς. Τα miRNAs είναι μικρά νουκλεοτίδιαπου αφορούν μη κωδικοποιημένες RNA αλληλουχίες,που αποτελούν πεδίο πρόσφατων μελετών. Ο λόγος ειναι οτι έχει ήδη καταδειχθεί ο ρόλοςτης δυσλειτουργία των miRNA στην ογκογένεση του θυρεοειδούς και φαίνεται οτι σύντομα θα αποτελέσουν χρήσιμους βιοδείκτες στη διάγνωση της νόσου. Eπίσης στις νεότερες εξελίξεις ανήκει και η διαθεσιμότητα νέων σκευασμάτων αναστολέων της κινάζης της τυροζίνης, λεβαντινίμπη και βανδετανίμπη για την θεραπεία του οχι καλά διαφοροποιημένου καρκίνου του θυρεοειδούς και του μυελοειδή αντίστοιχα, που βάσει μελετών και απο την Ελλάδα, φαίνεται να παρατείνουν την περίοδο σταθερότητος της νόσου.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι συνήθως η πρώτη επιλογή για τον υπερθυρεοειδισμόκαι μόνον όταν τα θυρεοεστατικά δεν αρκούν στον έλεγχο της νόσου προχωρούμε στην θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή εγχείρηση. Στον υποθυρεοειδισμό η θεραπεία επιλογής για όλες τις μορφές της νόσου είναι η θυροξίνη. Στην Ελλάδα τα σκευάσματα θυροξίνης είναι σταθερά και αξιόπιστα,κυκλοφορούν σε πολλες δοσολογίες και είναι οπωσδήποτε ενθαρρυντικό για την χώρα μας οτι έχουν κερδίσει και την εμπιστοσύνη σε διάφορες ευρωπαικές χώρες όπου εξάγονται. Επίσης στην διάθεση μας έχουμε  και μορφές θυροξίνης σε μαλακή κάψουλα, ενώ αναμένεται να προστεθούν σύντομα και άλλες μορφές όπως υγρή θυροξίνη σε μονοδόση για ασθενείς με γαστρεντερικές διαταραχές,ή σύνδρομο δυσαπορρόφησης. Αυτά τα δεδομένα μας επιτρέπουν μια πιο επιλεκτική και εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών μας.

Τα παραπάνω έδωσαν σήμερα στην δημοσιότητα με την ευκαιρία του εφετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς (WorldThyroidDay, 25 Μαΐου),οι Υπεύθυνοι του Τμήματος Θυρεοειδούς (ΤΘ) της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Ε.Ε.Ε.) – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (Π.Ε.Ε.), o Καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Ουλμ Γερμανίας, και Ενδοκρινολογική Μονάδα Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, κ. Λεωνίδας Ντούντας, η Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Αλεβιζάκη και η Καθηγήτρια Παιδικής Ενδοκρινολογίας – Νεανικού Διαβήτη, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” κ. Χριστίνα Κανακά – Gantenbein.

Στα πλαίσια της ΠΗΘ διοργανώνονται διάφορες δράσεις όπως έλεγχος μιας μεγάλης ομάδος πληθυσμού απο το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο υπο την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Κέντρου Στήριξης της Οικογένειας (Κ.Ε.Σ.Ο)στις 25 Μαίου, ενημέρωση του κοινού με φυλλάδια που θα διανεμηθούν στο Σύνταγμα την 25η Μαίου, ή ανάλογες εκδηλώσεις που οργανώνονται απο το Ιπποκράτειο και το Θεαγένειο Νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη.

 

Για το Τμήμα Θυρεοειδούς

Λεωνίδας Ντούντας