Εγκαίνια νέας Μονάδας του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου από τον Αρχιεπίσκοπο

7.12.2015      

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 1

ΦωΤο: Χρήστος Μπόνης

Τα εγκαίνια νέας Μονάδας Γυναικολογίας –Μαιευτικής και Περιγεννητικής Ιατρικής του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.  Κίνητρο, για το συγκεκριμένο εγκαινιασμό, αποτέλεσε η από εξαμήνου συνεργασία της συγκεκριμένης μονάδας   -όταν ακόμα ήταν στα σπάργανα- με το Κέντρο Στήριξης οικογενείας –Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο οποίο ο Μακαριώτατος είναι Πρόεδρος.

Η εκδήλωση, έδωσε την αφορμή να παραστούν ο οικοδεσπότης & Πρόεδρος του Ευγενιδείου   Θεραπευτηρίου  καθηγητής κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, οι πρώην Πρυτάνεις του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, έχουν πλέον εμπλακεί με τη πολιτική και αντιπροσωπεύουν και άλλους θώκους.

Την Κυβέρνηση, εκπροσώπησε  ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών  Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, αλλά και ο πρώην Πρύτανης και ο Εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης –Υπεύθυνος του τομέα Παιδείας  καθηγητής  κ. Θεόδωρος Φορτσάκης. Παραβρέθηκαν ακόμη ο αναπληρωτής Πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Ζωγράφος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας καθηγητής κ. Ευστράτιος Πατσιούρης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Μιχαήλ Βλασταράκος ο οποίος εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιο Πατούλη, ο Διευθυντής της Μονάδας του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου κ. Νικόλαος Βραχνής,  τα μελη του ΔΣ του ΚΕΣΟ  κυρίες Ευγενία Τσουμάνη και Μαρία Τάταρη, ο π. Νικόλαος Αργυρόπουλος, η  Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ) της Αρχιεπισκοπής κ. Μαίρη Πίνη, που συνεργάζεται άμεσα με τη Μονάδα Γυναικολογίας. Επίσης παραβρέθηκαν γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό και κυρίως ωφελούμενες της Μονάδας.

Ο Διευθυντής της Μονάδας κ. Νικόλαος Βραχνής, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στη λειτουργία της νέας μονάδας και μίλησε για τη συνεργασία με το ΚΕΣΟ –Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της ΙΑΑ.

Μετά τον αγιασμό, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: “Τυχαία εχθές άνοιξα έναν φάκελο που είχα για μελέτη. Αξίζει τον κόπο να σας κάνω κοινωνούς αυτών των θεμάτων, που άρχισαν να συζητιούνται το 1979. Ήμουν τότε Αρχιγραμματέας της Συνόδου και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ με πήρε μαζί του σε μία συνάντηση με τον τότε Πρύτανη του Πανεπιστημίου. Η γυναίκα του Σλήμαν είχε ζητήσει από την Εκκλησία 116 στρέμματα για την ανέγερση του νοσοκομείου Σωτηρία. Η Εκκλησία, βέβαια, δεν αρνήθηκε κι έδωσε την έκταση. Στη συνέχεια ζήτησαν επιπλέον 100 στρέμματα τα οποία πάλι η Εκκλησία δεν αρνήθηκε. Τότε, άρχισαν τα μεγαλόπνοα προγράμματα, τα οποία έχουμε ακούσει πολλές φορές στην Ελλάδα και μας έχουν απογοητεύσει. Μας ζήτησαν και την υπόλοιπη έκταση, άλλα 230 στρέμματα, διότι εδώ θα έφτιαχναν το μεγάλο νοσοκομείο της Ανατολική Αθήνας, δυναμικότητας 1000 κλινών. Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ δε μπορούσε να αρνηθεί για έναν τέτοιο σκοπό. Το έργο, όμως, δεν έγινε ποτέ. Η έκταση δεν αξιοποιήθηκε. Όταν έγινα Αρχιεπίσκοπος ζήτησα να μας επιστραφεί η έκταση, για να φτιάξουμε εκκλησιαστικά άσυλα τύπου Hospis για το νοσοκομείο. Τότε, άρχισαν οι δικαιολογίες. Πήγαμε στα δικαστήρια και βγήκε μια απόφαση ότι χρειάζονται έξι μήνες, για να προετοιμαστούν. Πριν από ένα μήνα, μας ανακοίνωσαν ότι απορρίφθηκε το αίτημα μας διότι δεν έχουμε καταβάλλει τον ΕΝΦΙΑ, για μία έκταση που ανήκε στο Δημόσιο, τόσο καιρό και ήταν νεκρή, τώρα δε μας την επιστρέφουν λόγω ΕΝΦΙΑ”!

Και συνέχισε ο  Μακαριώτατος “όλα αυτά τα μοιράζομαι μαζί σας διότι βρισκόμαστε σε μία εποχή που καμαρώνουμε, θαυμάζουμε και προτρέπουμε τα μικρά και ουσιαστικά. Τις προσπάθειες, που βγαίνουν από την καρδιά κι όχι τα μεγαλόπνοα προγράμματα των 1000 κλινών. Θα έλεγα αυτό που διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο “μη φοβού το μικρό ποίμνιο”, μη φοβάσαι αυτούς που είναι λίγοι. Μην σε εντυπωσιάζουν οι πολλοί και μεγάλοι. Αρκεί οι λίγοι να ξέρουν τι θέλουν. Να τα βρουν με τον εαυτό τους και με τους άλλους” είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε δηλώσεις του στη συνέχεια συνεχάρη όσους κουράστηκαν για την καινούργια μονάδα, εξήρε το έργο του ΚΕΣΟ που εκπονεί για την οικογένεια, τις άγαμε μητέρες, τις κακοποιημένες, τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας και ευχαρίστησε τον κ. Βραχνή για την συνεργασία.

Δέχτηκε από τον Πρόεδρο του Ευγενιδείου   Θεραπευτηρίου  καθηγητή κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, αναμνηστική πλακέτα με την αφορμή της επίσκεψης & των εγκαινίων και παράλληλα προσέφερε τους κυρίου Στεφανάδη και Βραχνή από μια εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, προσφορά του Αναπληρωτή Προέδρου του ΚΕΣΟ & Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου.

Η Μονάδα Γυναικολογίας, Μαιευτικής και Περιγεννητικής Ιατρικής λειτουργεί στο πλαίσιο της ασφάλειας ενός Θεραπευτηρίου με διαφορετικές ειδικότητες. Προτεραιότητα της Μονάδας (www.athensobgyn.org) είναι να ικανοποιήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε εξεταζόμενης εξατομικευμένα, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη της. Διαθέτει τον απαραίτητο σύγχρονο, υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και τις υποδομές για την παροχή υπηρεσιών που αφορούν τη διάγνωση και θεραπεία ενός ευρέως φάσματος γυναικολογικών παθήσεων, την συμβουλευτική του υπογόνιμου ζευγαριού, διερεύνηση και θεραπεία θεμάτων Αναπαραγωγής καθώς και ουρογυναικολογικών προβλημάτων. Επιπρόσθετα η ομάδα Περιγεννητικής Φροντίδας της Μονάδας  συνέπεια στο πλαίσιο των αρχών της Κοινωνικής Ευθύνης αναπτύσσοντας δράσεις και παρουσιάζοντας σημαντικό κοινωνικό έργο βασισμένο στις αρχές της αλληλεγγύης, όπως η συνεχιζόμενη συνεργασία του με  το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ) – Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διά της Διευθύντριας του Κέντρου κ. Μαίρης Πίνη.

Μετά τα εγκαίνια της Μονάδας, την αποκάλυψη επιγραφής εις ανάμνηση του γεγονότος και την υπογραφή στο βιβλίο τελετής, ο Μακαριώτατος ευλόγησε τους εργαζόμενους του Ευγενιδείου, οι οποίοι εργάζονται για μήνες απλήρωτοι.

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 2

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 3

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 4

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 5

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 6

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 7

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 8

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 9

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 10

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 11

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 12

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 13

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 14

 

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ