Δωρεάν Μαθήματα Παραδοσιακού Κεντήματος στις ωφελούμενες του ΚΕΣΟ από το Θέατρο Ελληνικών Χορών “Δόρα Στράτου”

28.11.2013

ΠΑΠΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Μαθήματα ελληνικού παραδοσιακού κεντήματος από το Θέατρο “Δόρα Στράτου”*, εξασφάλισε το ΚΕΣΟ(Κέντρο Στήριξης Οικογένειας -Εκκλησιαστικό Ίδρυμα  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών) για τις γυναίκες των ωφελούμενων οικογενειών του, όλων των ηλικιών. Δηλαδή τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και τις νεώτερες. Τα συγκεκριμένα μαθήματα ξεκίνησαν πριν από 12 χρόνια και συνεχίζονται με ζήλο μέχρι σήμερα.

Η πλέον καταξιωμένη δασκάλα κεντητικής, η κα. Δήμητρα Παπουτσοπούλου* με πολλές δεκαετίες εμπειρίας στο ενεργητικό της, διδάσκει βελονιές από τη μοναδική σε μέγεθος και πλούτο, συλλογή του Θεάτρου (2000 πλήρεις φορεσιές, με κοσμήματα και εξαρτήματα, φτιαγμένες στα χωριά).

Η Πολίτσια στη καταγωγή κα Δήμητρα Παπουτσοπούλου,  έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 200 παραδοσιακές βελονιές, από τις οποίες,  οι περισσότερες είχαν εξαφανιστεί. Διδάσκει την τέχνη του παραδοσιακού κεντήματος  από το 1977. Είναι μέλος του Σωματείου «Ελληνικοί Χοροί “Δόρα Στράτου”». Παράλληλα διδάσκει κέντημα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στο Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας και στον Οίκο Σπάρτης.  Είναι συγγραφέας του μεγάλου λευκώματος “Παραδοσιακές βελονιές από τη συλλογή του Θεάτρου “Δόρα Στράτου”, που εκδόθηκε από τον Όμιλο  από το Πολιτιστικό Ιδρύματος της  Τράπεζας Πειραιώς, υπό την επιμέλεια του Προέδρου του Θεάτρου “Δόρα Στράτου” και Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID της UNESCO κ. Άλκη Ράφτη.

Το κέντημα, σε παλαιότερους χρόνους,  ήταν η βασική και κυρίαρχη τέχνη διακόσμησης του ενδύματος, καθώς και του στολισμού της κατοικίας. Ήταν τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας, που κληροδοτήθηκε με αγάπη, στοργή και μεράκι από τις προηγούμενες γενιές δεν παρέμεινε κλεισμένο και απαξιωμένο στα σεντούκια με τις προίκες των γιαγιάδων. Κοσμεί εμφατικά το σύγχρονο ένδυμα προσθέτοντας μεγαλύτερη αισθητική αξία και λάμψη, ενώ παράλληλα αποτελεί κομψό χειροτέχνημα που στολίζει την σύγχρονη κατοικία, φέροντας την μοναδική σφραγίδα του χειροποίητου. Αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Τα χαρακτηριστικά μοτίβα της ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς, αντλούν τα θέματα τους κυρίως από την φύση και τη συμμετρική γεωμετρία. Κάθε περιοχή διακρίνεται για τα δικά της σχέδια,  τα χρώματα και τα υλικά, που χρησιμοπούσαν οι κεντήστρες στα έργα τους (π.χ. το καραβάκι στην Σκύρο, την Βυζαντινή απλή (κρητική) κ.α.

Τα κεντήματα -«κεντίδια» όπως τα αποκαλούν σε κάποιες περιοχές της πατρίδας- είναι έργα σπάνιας κεντητικής τεχνικής αποτελούν μοναδικά κειμήλια μουσείων και συλλογών,  που η βιομηχανική έξαρση και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας έδωσαν μια διαφορετική διάσταση στις παραδοσιακές χειροτεχνίες.

Από τις κλωστές που με υπομονή και μέτρημα σχημάτιζαν κεντίδια και κεντήματα σε σχέδια και επαναλαμβανόμενα θέματα, σε μορφές και εικόνες και σύμβολα και που αποτύπωναν συναισθήματα, αναδεικνύεται ένας ολόκληρος κόσμος, που προσφέρεται και σήμερα για γνωριμία, για να υπογραμμίσει την αξία της της αισθητικής, της δημιουργίας και της τεχνικής τελειότητας. Είναι οι ίδιες οι κλωστές και τα σχέδια και τα χρώματα, που πλούμιζαν το ύφασμα, που κατακτούσαν πόντο-πόντο την επιφάνεια, που έπλαθαν και εξύφαιναν με τις ώρες και τα χρόνια το παραμύθι και την ιστορία, που αφηγούνταν με λεπτομέρεια την ζωή ολόκληρη μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές.

Τα  μαθήματα κεντήματος γίνονται στο «Σπίτι του Χορού», οδός Σχολείου 8 (πάροδος Αδριανού 122) στην Πλάκα, κοντά στην Πλατεία Συντάγματος (μετρό Σύνταγμα ή Ακρόπολη). Τα παρακολουθούν 35-40 μαθήτριες.

Όσες θελήσουν να ξεκινήσουν πρέπει να περάσουν από τα γραφεία του ΚΕΣΟ και να πάρουν παραπεμπτικό. Τα μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν και γυναίκες από τις ενορίες της ΙΑΑ.   Πληροφορίες στα τηλ. 210.324.4395, 210.921.2866, [email protected]www.grdance.org & ΚΕΣΟ 210.3811274 Ακαδημίας 95, Πλ. Κάνιγγος

*Το Θέατρο Ελληνικών Χορών “Δόρα Στράτου”, το ζωντανό μουσείο του ελληνικού χορού από το 1953, είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός επιχορηγούμενος συστηματικά από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον ΕΟΤ. Οι καθημερινές του παραστάσεις, τα μαθήματα και οι εκδόσεις του βασίζονται σε επιτόπια προγράμματα επιστημονικής έρευνας.

Δήμητρα Παπουτσοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών και στη συνέχεια στη Φιλοσοφική Αθηνών. Παντρεύτηκε τον καθηγητή και μετέπειτα ιερέα Βασ. Παπουτσόπουλο και απέκτησε μαζί του δυο παιδιά. Ένα γιο και μια κόρη. Έχει ένα εγγόνι. Συνδέθηκε με την Αθηνά Κερεστεζή και ως Πολίτσια άρχισε να ασχολείται με την διάσωση και την προστασία του Μικρασιατικού Κεντήματος. Έχει το προνόμιο της μοναδικότητας στο είδος της Πολιτιστικής κληρονομίας του κεντήματος, για περισσότερο από μια εικοσιπενταετία.

ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ