Δέκα Χρόνια Αρχιεπισκοπίας κ. Ιερωνύμου
Επτά χρόνια δημιουργικής πλεύσης ΚΕΣΟ

Πέρασαν ήδη δέκα χρόνια από τότε, που έξω από την μητρόπολη Αθηνών βροντοφωνάξαμε όλοι Άξιος, Άξιος για τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών  & Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο για την ανάδειξη του, στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Ελλαδικής Εκκλησίας και της Μητρόπολης Αθηνών.

Ήταν ανήμερα της εορτής του Άγιου Λουκά από το Στείρι της Βοιωτίας, ενός θαυματουργού  τοπικού Άγιου της ομώνυμης  Ιεράς Μόνης της Βοιωτίας μιας από τις  αρχαιότερες, αρχαιολογικά σημαντικότερες  Ιερές μονές της χώρας, στην οποία ο Μακαριώτατος διατέλεσε ηγούμενος.

Ανθρωπιστής, ευγενής, δημιουργικός, λιτός, όλα αυτά τα χρόνια, ο Μακαριώτατος. δημιούργησε νέα έργα. Διατήρησε και συνέχισε έργα και δομές, που βρήκε. Δεν απομάκρυνε από τις Διοικητικές θέσεις στελέχη και ανθρώπους,  που είχαν αναδεχθεί από τους προκάτοχους του. Αντιθέτως τους ανέδειξε και υποστήριξε περισσότερο και από τους φερόμενους ως «δικούς του ανθρώπους». Έγινε  πνευματικός πατέρας όλων!

Μια από αυτές τις κοινωνικές δομές, που βρήκε, είναι το Κέντρο Στήριξης Οικογενείας(ΚΕΣΟ) –Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Δημιουργήθηκε το 1999 και συνεχίζει την πορεία τους μέχρι σήμερα. Η άλλη αρχαιότερη δομή της ΙΑΑ, είναι το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο που κουβαλά 100 χρόνια ιστορίας & προσφοράς στις πλάτες του και έχει υπηρετήσει δεκάδες Αρχιεπισκόπους.

Την διεύθυνση του ΚΕΣΟ ο Μακαριώτατος, μου την εμπιστεύτηκε, τον Οκτώβριο του 2011, όπου συνεχίζω μέχρι σήμερα. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2009 έως τον Μάρτιο του 2013  μου είχε αναθέσει και την υπευθυνότητα  του Μεγάλου Συσσιτίου της Ιεράς  Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που προσφερόταν στο Ίδρυμα Αστέγων του Δήμο Αθηναίων(ΚΥΑΔΑ), από την οποία σταμάτησα οικιοθελώς τον Μάρτιο του 2013, ώστε να αφοσιωθώ αποκλειστικά στο ΚΕΣΟ.

Όλα αυτά τα χρόνια, το ΚΕΣΟ διοικητικά αναγεννήθηκε εξ αρχής. Νομικά τηρώντας τις καταστατικές του δεσμεύσεις γύρω από την προστασία όλων των μορφών της οικογενείας, της παιδικής προστασίας, των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, σε συνάρτηση με τις ανάγκες της εποχής, έτσι όπως έχει χαράξει τις κατευθυντήριες γραμμές ο Αρχιεπίσκοπος & Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της ΙΑΑ, έχει στηρίξει και συνδράμει περισσότερες από 1500 οικογένειες.

Κατά το διάστημα(2011-2018) το ΚΕΣΟ επιδεικνύει με την ευλογία  και την αρωγή του Μακαριώτατου πλούσια δράση. Έτσι έχει:

–          Να υπερηφανεύεται ότι συγκροτεί μια πλήρη δομή ανοικτού Τύπου με  Κοινωνική υπηρεσία, Ψυχολόγο, νομικό, κλπ

–          Αναβαθμίσει τις κτηριακές του εγκαταστάσεις.

–          Δημιουργήσει  κοινωνικό παντοπωλείο για τις ανάγκες των διανομών του με πλήρη εξοπλισμό( όπως ασανσέρ μεταφοράς εμπορευμάτων, απόκτηση πέντε επαγγελματικών ψυγειοκαταψυκτών, κλπ)

–          Συμμετάσχει & συμμετέχει επιτυχώς σε περισσότερα από πέντε ευρωπαϊκά & Εθνικά προγράμματα

–          Πρωτοστατεί στη συγκρότηση δικτύων και συνεργασιών στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς με περισσότερα από 20 σχολεία, αλλά και φορείς της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Κοινωνίας των Πολιτών.

–          Συναινέσει σε συνεργασίες με πανεπιστήμια και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην άσκηση πρακτικής φοιτητών, ερευνών, προγραμμάτων, κλπ.

–          Δημιουργήσει τρεις κύκλους εκμάθησης δεξιοτήτων για ενήλικες μελή οικονομικά ευάλωτων οικογενειών. (Αγγλικά, Κοπτικής-Ραπτικής, Κοσμετολογίας)

–          Συνάψει Σύμφωνα Συνεργασίας  με Πανεπιστημιακά Ιατρικά Κέντρα, καθώς και με Τμήματα Κρατικών Νοσοκομείων και Ιδιωτικά Μαιευτήρια για την προστασία της μητρότητας

–          Συγκροτήσει δυναμική ομάδα εθελοντών η οποία συμμετέχει και δρα αποτελεσματικά  αναδεικνύοντας το έργο του ΚΕΣΟ κάτω από την ομπρέλα οραμάτων του Αρχιεπισκόπου

–          Καλλιεργήσει την εξωστρέφεια του έργου και της Προσφοράς του ΚΕΣΟ, όπως το έχει χαράξει ο Μακαριώτατος, μέσω πνευματικών δράσεων(βαπτίσεις χριστιανών), εκδηλώσεων, Bazaar, κλπ

Του ευχόμαστε έτη πολλά να ζει και να μας καθοδηγεί. Και εμείς στο ΚΕΣΟ να δυναμώνουμε υποδειγματικά

Μαίρη Πίνη Δημοσιογράφος

Διευθύντρια ΚΕΣΟ

Αθήνα 8.2.2018